Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Асен Пейков от Рим"

13
Снимка: Ани Петрова

Столичната галерия "Сан Стефано“ представя изложбата "Асен Пейков от Рим". Експозицията включва серия от 50 впечатляващи творби на големия майстор: портретни пластики от гипс и бронз, релефи и едно единствено живописно платно – автопортрет на автора. Една от най-известните творби на Пейков е внушителната деветметрова фигура на Леонардо да Винчи, издигната през 1960 година на летище Фиумичино в Рим. Тази статуя се превръща в емблема на цялото му творчество, а популярността му надхвърля границите не само на България и Италия, но и на Европа. 

В ателието си на улица "Маргута" 54 в Рим, Пейков прави портрети на множество изтъкнати италиански интелектуалци, както и на редица световноизвестни личности. Негови модели са президентът Джон Ф. Кенеди, актрисите София Лорен, Клаудия Кардинале, Джина Лолобриджида и Ава Гарднър, големият италиански кинорежисьор Федерико Фелини и откривателят на пеницилина Александър Флеминг.

Труден и вълнуващ е житейският път на бележития ни сънародник Асен Пейков, посочва критиката. Едва 16-годишен, Асен остава сирак и напуска бащиния си дом и детските приключения из прашните севлиевски улички. Привлечен от необятното Черно море, младежът постъпва в созополското Рибарско училище, а по-късно завършва със златен медал Държавната художествена академия при проф. Андрей Николов.

Колекционерската серия от образи ще бъде съпътствана от каталог, включващ всички експонати от представителната изложба.

Повече за изложбата "Асен Пейков от Рим" чуйте в звуковия файл в разговора с организатора на проекта Красимир Радев.

Снимки – Ани Петрова

Изложбата продължава до 31 януари 2022 г. в галерия "Сан Стефано“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С "Хенри V" Сава Лолов гостува за първи път на българска сцена

Френският актьор с български произход Сава Лолов гостува за първи път със свое представление в България. По покана на Театралната работилница "Сфумато" той представя на 20, 21 и 22 май в София своя моноспектакъл "Хенри V", създаден по едноименната пиеса на Уилям Шекспир, с включени откъси от трудове на Антонен Арто и авторски текстове на актьора. В..

публикувано на 22.05.24 в 08:10

"Чаплин пианисимо" в София, Пловдив и Варна

Светът празнува тази година 135 години от рождението на Чарли Чаплин.  По този повод за първи път в България гостува концертът-спектакъл "Чаплин пианисимо", посветен на живота и творчеството на великия комик.  Спектакълът ще бъде представен в София на 10 юни в зала "България", на 12 юни 9 в Пловдив, в Драматичния театър, и на 15 юни във..

публикувано на 21.05.24 в 18:45

Драматурзи от Германия, Румъния и Унгария пристигнаха за шестия рожден ден на "Радар София"

По повод шестия рожден ден на “Радар София” в София пристигнаха Нина Баде (Германия) и Беа Ковач (Румъния/Унгария), победителки в програмата “Take Care 2024” на артрезиденцията. От началото на април двете работят на родна земя по селектираните проекти и ще представят резултатите от творчеството си по време на две атрактивни събития в сърцето на София...

публикувано на 21.05.24 в 17:57

Бяла вселена и черен връх

В епизод 542 "Трамвай по желание" среща своята публика с кинорежисьора Еленко Касалийски. Повод за гостуването на известния документалист е предстоящата премиера на пълнометражния му филм "Отвъд предела". Лентата е заснета по време на 31-вата антарктическа експедиция до българската база на Ледения континент. Там, където при непознати за европееца..

публикувано на 21.05.24 в 17:25

"Атон в рисунки и фотографии" във Ватикана за 24 май

Художникът Андрей Янев за експозицията "Атон в рисунки и фотографии", която се открива на 22 май в Рим и Ватикана под егидата на президента на Република България Румен Радев Изложбата "Атон в рисунки и фотографии" на Андрей Янев и Мирослав Дачев ще бъде представена на територията на Папския латерански университет в Рим по случай Празника на..

публикувано на 21.05.24 в 15:44