Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкровищата на земята в Националния музей „Земята и хората“

Снимка: Божидар Любенов

За един от най-атрактивните музеи у нас с колекция от оригинални образци от минералните ресурси на българската земя – Националния музей „Земята и хората“ – разказва Милена Христова, ръководител на отдел „Връзки с обществеността“. Можете да научите за интересните изложби, впечатлили публиката през отминалата година, както и за предстоящите нови проекти, които се очаква да бъдат реализирани от Националния музей „Земята и хората“ през новата 2022 година.

Милена Христова в студиото на програма „Христо Ботев“
Музеят е разположен в някогашната военна работилница (Софийски артилерийски арсенал), която е част от националното архитектурно културно наследство. За да отговаря на стандартите на НМЗХ, сградата е адаптирана и реставрирана по проект на арх. Христо Ганчев. Експозиционният стил и вътрешното оформление са по проект на проф. Иван Радев, монументалната живопис е дело на проф. Теофан Сокеров, а проф. Иван Радев е автор на скулптурата от кристал, пред музейната сграда.

Богатствата на музея се разкриват в осем постоянни експозиции: „Гигантски кристали”, „Минерали на земята”, „Минерални ресурси на земята”, „Минерални ресурси на България”, „Минерали на България”, „Скъпоценни и декоративни камъни”, „Материали”, колекция „Петър Трантев“. Една от най-големите колекции, притежание на Националния музей „Земята и хората“, е колекцията „Гигантски кристали от Бразилия“, дарена през 1985 г. от българския емигрант Илия Делев.

До края на месец януари на посетителите се предлагат интересни временни изложби:
• „Нови постъпления 2021“
от 1 до 31 януари от 10 до 18 часа
Вход с билети

• „Минералогията – най-древната геонаука“ – изложба на книги
НМ „Земята и хората“ и Българското минералогическо дружество
от 1 до 31 януари от 10 до 18 часа

• „Минерали и скъпоценни камъни във филателията“ – колекция на проф. Р. Костов
от 1 до 31 януари от 10 до 18 часа

• „Археоминералогия в българската праистория“ – постерна изложба
Българското минералогическо дружество
от 1 до 31 януари от 10 до 18 часа

• „Раждането на Луната – геоложка история“
от 28 до 31 януари от 10 до 18 часа

Повече подробности могат да се научат от електронната страница на музея.


Снимки: Божидар Любенов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
арх. Здравец Хайтов

105-годишнината на Хайтов се отбелязва с поредица от филми и изложба

С прожекция на поредица от филми в кино "Одеон" и изложба илюстрации на "Диви разкази" започват инициативите по отбелязването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов. Националното художествено училище за изящни изкуства "Илия Петров" предложи на своите ученици да направят илюстрации по "Диви разкази", по идея на фондация "Памет". Предстоящата..

публикувано на 12.05.24 в 09:15

Летящите разкази на пилота Йордан Колев

Разкази с 35 000 фута под крилата събира летецът и пилот Йордан Колев в новата си книга, озаглавена  "Двойното дъно на пилотския куфар".  Колев е известен на българските читатели с пътеписа "От Рио до Кейптаун" и с романите "Лабиринт", "Пазителят и Кобрата" и "Кацането". "Човек си носи багажа навсякъде по света. В името на безопасността на..

публикувано на 11.05.24 в 11:09
Костадин Бонев

"Аз, Харли и път 66" – по пътя на американската реалност

Документалният филм "Аз, Харли и път 66" е филмова революция в мили, разказ за ускорено движение на съвременния свят или за нормалния ритъм на човешкото съществуване. Режисьор на филма е Владимир Шишков, а продуцент и съсценарист – Костадин Бонев.   На 16 май в Народния театър "Иван Вазов" Съюзът на българските филмови дейци ще връчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:25

Крило на птица от куршуми

Крило на птица от куршуми – това виждаме на корицата на новата стихосбирка "Пойни птици" на Владислав Христов.  В нея той събира на едно място птичия свят и света на войната на хората.  Жизнеутвърждаващата, но и сурова природа – с убийствата и смъртта.  Какво се случва между тях, кое надделява?  Катерина Стойкова е написала следното:..

публикувано на 10.05.24 в 16:45

VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив 2024

Във втория ден на VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив в "Артефир" разговаряме с поета и журналист Антон Баев ,   домакин на събитието, както и с новия носител на голямата награда "Орфей" за изключителен принос към поезията – поетесата Мирела Иванова . В тазгодишното издание на фестивала участие вземат 12 официални гости..

публикувано на 10.05.24 в 16:41