Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти биологически реализъм

„Записки на блокадния човек“ е книга за Ленинградската блокада. Написана с дистанция не само в годините, но и от случилото се през тези 872 дни, през които авторката Лидия Гинзбург (1902 - 1990) не напуска града и записва. Но това не е точно мемоар. 

Ето един отзив в сайта ru.bookmate.com за книгата, който обяснява точно за какво става дума: „Много важна книга за тези, които искат да разберат какво е блокада. Не в цифри или ужасяващи факти, а по същество: психически, психологически, културологични. Блокадата на Ленинград не може да бъде напълно преодоляна. Тя е останала с този град завинаги. За да разберете какво представляват репресиите, изгнанието, арестите и тоталитарната система, трябва да прочетете „Колимски разкази“, а за да разберете какво е блокада – „Записки на блокадния човек“.

Мемоарите на Лидия Гинсбург и нейните тетрадки от 20-те и 80-те години на ХХ в. излизат чак по време на Перестройката и все още не са публикувани изцяло. За първи път първата част от „Записки на блокадния човек“ са факт в сп. „Нева“ през 1984 г., а втората част излиза през 1991 г. след смъртта ѝ.

Руският писател Дмитрий Биков пише: „Лидия Гинсбург не се страхуваше да разкаже цялата истина за човека. Затова и нейните „Записки на блокадния човек“, с техния почти биологически реализъм, си остават най-страшният текст, писан някога за блокадата. „Беше уникален мислител. Не се страхуваше от нищо. Живя тежък живот в безумна страна и самотна старост, но имаше своята работа, както и невероятна, изумителна мъдрост. „Живях без хипнози“ – беше казала веднъж. Учеше своите читатели да бъдат свободни от страхове и лъжи. Победи не само ужаса на живота, но – доколкото ѝ бе възможно – и ужаса на смъртта.“

Книгата е в превод на Здравка Петрова, редактор е Иван Тотоманов, а художник – Милена Вълнарова. 

Премиерата е на 27 януари 2022 г. в галерия "Кредо Бонум".

Чуйте Манол Пейков и Красимир Лозанов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулябин, Коршуновас и една "Среща сред цъфналите праскови"

Три големи събития предстоят в рамките на фестивала "Световен театър в София" . Повече за вълнуващите театрални преживявания, които очакват българската публика  в "Артефир", разказва театроведът Асен Терзиев . Това е 18-о издание на фестивала, който е част от Културния календар на Столична община. "Страх и отчаяние в Третата империя" –..

публикувано на 28.06.24 в 16:37
Мариус Донкин

Мариус Донкин взе голямата награда на Международния фестивал "МоноАкт" – Косово

Химн за обичта и толерантността е монодрамата "Господин Ибрахим и цветята на Корана", с която актьорът Мариус Донкин спечели голямата награда на VI издание на Международния фестивал "МоноАкт" в Косово . Пет пиеси участваха в състезателната програма, като моноспектакълът по едноименното произведение на Ерик-Еманюел Шмит заслужи овациите на..

публикувано на 28.06.24 в 15:59

Международният форум за кирилицата продължава

Това издание на "Артефир" пренася слушателите на церемонията по откриването на Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" . Двудневното събитие, инициирано от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, започна на 27 юни в зала 6 на НДК и продължава днес (28 юни) в Регионалния исторически музей - Пловдив...

публикувано на 28.06.24 в 15:10
Кадър от филма „Защото обичам лошото време“

София Филм Фест на път

Повече от 15 години инициативата "София филм фест на път" възпитава вкус към стойностно кино. Програмата включва филми, прожектирани на последните издания на кинофорума. Всяка година се добавят нови български градове. През 2024 г. за първи път ще се проведат "СФФ в Пазарджик" и "СФФ в Якоруда". Предстои и 12-ото издание на "СФФ в Севлиево". В..

публикувано на 28.06.24 в 14:45

На слънце и на сянка

В редакция "Хумор и сатира" сме загрижени както за нашите слушатели на слънце, така и за нашите слушатели на сянка. И едните, и другите тази неделя след новините в 18 часа ще могат да чуят: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьора Васил Попов, чийто деветдесети рожден ден отбелязваме...

публикувано на 28.06.24 в 14:30