Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Защо киселото мляко все по-слабо се свързва с България

Елица Стоилова: Без осъзната политика за реклама на националните символи нямаш разпознаваемост в чужбина

Снимка: www.momchilovtsifest.bg

Елица Стоилова е главен асистент в ПУ, катедра „Етнология“ на Философско-историческия факултет. Бакалавърските ѝ степени са две – "Етнология" и "Социология", магистърската отново и е "Социология" (всичко в ПУ).

Докторантурата си защитава в Холандия (Техническия университет в Айндховен) в програма за история на технологиите. Работи върху българското кисело мляко и как то започва да се възприема като национален символ. Изследва промяната в неговото производство и консумация, както и неговата популяризация в чужбина. От тогава и социалното изследване на храната и храненето се налагат като основен неин интерес.

Нематериалното културно наследство и въпросът за идентичността са другите два тематични проблема, с които се занимава (почти винаги през храните). В момента работи върху кулинарните фестивали в България и техните специфики. Участва и в проект финансиран от програма "Творческа Европа" за културите в движение, както българския екип работи върху общността на каракачаните. Друг актуален проект се казва „Трансформиращото се село“.

Елица Стоилова е главен герой в “Нашият ден“:

“За българското киселото мляко е говорено и писано, но като някаква обща информация. Но цялостното изследване за киселото мляко като национален символ, какво се случва през периода на Комунизма, трансформациите, които има от ежедневен, домашно произвеждан продукт, към индустриален. Имаше много неща, за които никой нищо не е писал“

Какво не подозираме за киселото мляко?

“Без силна и осъзната държавна политика, че трябва да рекламираш своите национални храни и символи, нямаш разпознаваемост навън.

Имало някакъв период, в който киселото мляко е свързано с България, не само в нашата държава. Във Франция дълго време, до последните 10-15 години, все още се употребяваше “натурално кисело мляко България“, в момента тази връзка не съществува, защото няма държавни и национални политики, които да я поддържат.

Социализмът, макар и не толкова осъзнато, е натискал в тази посока и има постигнати резултати.

Нещо, което хората не знаят, е, че обикновено се смята, че има износ на кисело мляко, но това което не само произвеждаме, а и изнасяме за останалите страни, това са закваски.

С индустриализацията става вече и този процес на изграждане на българска идентичност на киселото мляко и в един такъв процес на изграждане на национална идентичност на даден продукт, освен държавата важна роля имат и специалистите.

Хранене и идентичност:

“Начинът, по който ядем, какво ядем, как ядем, защо го приготвяме по този начин, всичко е част от културата, в която сме израснали, която предаваме нататък.“

Чуйте в целия разговор в звуковия файл защо се променя вкусът на киселото мляко.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наслука в Харманли

Култовото предаване "И рибар съм, и ловец съм" тази неделя беше гост на Сдружение ловно-рибарско дружество "Сокол" в град Харманли.  Водещите Асен Масларски и Росен Мирчев проведоха увлекателни беседи на интересни и важни въпроси – за дивите свине, за африканската чума и предпазните мерки срещу нея. Също и за другите едри бозайници, за хищниците...

публикувано на 15.10.25 в 18:10
Снимката е илюстративна

Международният ден на белия бастун – пътят към видимост и уважение

На 15 октомври светът отбелязва Международния ден на белия бастун  – символ на независимостта и самостоятелността на хората със зрителни увреждания. Историята на този ден започва през 1921 година , когато Джеймс Бигс , фотограф от Бристол, Великобритания, ослепява след злополука. В опит да се приспособи към новата си реалност и да се движи..

публикувано на 15.10.25 в 15:55

Книгите, идеите и бъдещето: Франкфуртският панаир събира света

Снощи бе открит най-големият книжен панаир в света — Франкфуртският панаир на книгата , който и тази година събира автори, издатели и професионалисти от литературната индустрия за пет дни в западния германски град. Както споделя директно от мястото на събитието Светлозар Желев, атмосферата е заредена с вдъхновение, а фокусът на тазгодишното издание са..

обновено на 15.10.25 в 15:44

От педиатрията до Министерството: едно детско легло тръгва да раздвижи системата

Фондация "За Доброто" обяви предстояща символична акция под надслов "Бутаме детското здравеопазване" – инициатива, която цели не конфронтация, а разговор и осъзнаване на проблемите в системата на детското здравеопазване у нас. Заместник-председателят на фондацията Свилена Георгиева разказа в ефира на Lege Artis  какво стои зад тази идея и какъв е..

обновено на 15.10.25 в 15:13
Джорджия Арсова

Професия Човек: психологът Джорджия Арсова

Предаването "Другият до мен" (всеки понеделник от 15 до 16.30 часа) започва нова рубрика – "Професия Човек", в партньорство с Фондация "За нашите деца". Веднъж месечно ще срещаме аудиторията със социални работници, в най-общия смисъл на думата, които ще разказват истории от своята практика, ще говорим за личната им мотивация, ще ни запознават с..

публикувано на 15.10.25 в 08:10