Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 448

Илюзията Ева

Снимка: Калина Станева

В епизод 448 „трамвай по желание“ среща своята публика с младата оперна певица Евелина Елизарова.

Наскоро Елизарова е споходена от своя звезден миг – съвременна семейна опера, в която тя е централно действащо лице и то тук – в нашия театър, а именно – в "Котката", с режисьор Вера Немирова. Евелина влиза в ролята на Примадоната, която тотално преобръща представите ѝ за съвременна музика и я изстрелва в Космоса за години напред като адаптивност.

Евелина Елизарова е завършила руска филология в СУ и оперно пеене в НБУ. Нейните важни учители са Юлия Винер, Георги Кузманов и Калуди Калудов, а ключов корепетитор – Ермила Швайцер. Силен отпечатък в кариерата на оперната певица оставят диригентите Борис Спасов и Веселин Байчев.

Дебютът идва в ролята на Памина от "Вълшебната флейта" на Моцарт на сцената на Русенската опера през 2008 г. с диригент Веселин Байчев. А ключовите роли в творческата ѝ биография са Памина, Първа дама, Втора дама от "Вълшебна флейта" на Моцарт, Лизет от "Кантата за кафето" на Бах, Графинята от "Сватбата на Фигаро" на Моцарт, Татяна от "Евгений Онегин" на Чайковски.

Евелина Елизарова е носител на наградата на фондация "Емил Димитров" за дуети за изпълнение на руска музика.

Така в стенограма звучат безбройните творчески и житейски романси и илюзии на очарователната Евелина, с която отблизо ви запознава епизод 448 на „Трамвай по желание“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Чаплин пианисимо" в София, Пловдив и Варна

Светът празнува тази година 135 години от рождението на Чарли Чаплин.  По този повод за първи път в България гостува концертът-спектакъл "Чаплин пианисимо", посветен на живота и творчеството на великия комик.  Спектакълът ще бъде представен в София на 10 юни в зала "България", на 12 юни 9 в Пловдив, в Драматичния театър, и на 15 юни във..

публикувано на 21.05.24 в 18:45

Драматурзи от Германия, Румъния и Унгария пристигнаха за шестия рожден ден на "Радар София"

По повод шестия рожден ден на “Радар София” в София пристигнаха Нина Баде (Германия) и Беа Ковач (Румъния/Унгария), победителки в програмата “Take Care 2024” на артрезиденцията. От началото на април двете работят на родна земя по селектираните проекти и ще представят резултатите от творчеството си по време на две атрактивни събития в сърцето на София...

публикувано на 21.05.24 в 17:57

Бяла вселена и черен връх

В епизод 542 "Трамвай по желание" среща своята публика с кинорежисьора Еленко Касалийски. Повод за гостуването на известния документалист е предстоящата премиера на пълнометражния му филм "Отвъд предела". Лентата е заснета по време на 31-вата антарктическа експедиция до българската база на Ледения континент. Там, където при непознати за европееца..

публикувано на 21.05.24 в 17:25

"Атон в рисунки и фотографии" във Ватикана за 24 май

Художникът Андрей Янев за експозицията "Атон в рисунки и фотографии", която се открива на 22 май в Рим и Ватикана под егидата на президента на Република България Румен Радев Изложбата "Атон в рисунки и фотографии" на Андрей Янев и Мирослав Дачев ще бъде представена на територията на Папския латерански университет в Рим по случай Празника на..

публикувано на 21.05.24 в 15:44
Изглед от Еленския балкан

Туристическите маршрути около град Елена

"Когато дойдеш на Чемерна (Чумерна) пред очите ти се появява една твърде чудесна картина. На която и страна да погледнеш, окото ти има на що да погледа и на що да се порадва. Хубава е нашата земя. Аз обичах да седя на това място...от това място се види Сакар планина, види се Едирне, види се от Пловдив, види се Доспат. Погледай и надясно! Види се..

публикувано на 21.05.24 в 11:27