Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марина Алексиева: Помня майка ми с купища книги, котки и много веселие

Спомен за голямата Миряна Башева

Маргарита Младенова: Миряна е от утре, не от вчера

Снимка: личен архив

На днешния 11 февруари поетесата Миряна Башева щеше да навърши 75 години. Тя си отиде през юли 2020 г, оставяйки незабравимите си стихове.

За личността на Миряна Башева разказва в “Нашият ден“ Марина Алексиева, дъщеря на поетесата:

“Първият спомен, за който се сетих днес сутринта – била съм към 4 години, майка ми донесе първата ми котка в живота. Каза, че я е намерила на гроба на Иван Вазов и я кръсти баба Илийца. Майка ми обожаваше животни.

С нея ходехме много по книжарници, когато бях малка. Любима ми беше руската книжарница на ъгъла на "Раковска" и бул. "Руски" тогава. Спомените, свързани с майка ми, са с купища книги и котки покрай нея и много веселие.

Обичаше Есенин, Маяковски и Пушкин. Една от любимите нейни книги беше “Дванайсетте стола" и "Златният телец“ непрекъснато я цитирахме.

Тя ненавиждаше глупостта и простотията, вбесяваха я. Предаде ми и любовта към животните, тя много обичаше животните, смея да твърдя, че даже повече и от повечето хора.

Любовта към книгите също дължа на нея и на баща ми и съм им благодарна. Те имаха някакъв култ към книгите. Тя беше много критична към себе си, научи и мен на това.“


“Мислещите тръстики“ е спектакъл, посветен на Миряна Башева. Премиерата му беше на 31 януари.

За Миряна Башева и постановката разказва в “Нашия ден“ режисьорката Маргарита Младенова:

“Миряна е от утре, а не от вчера. И съвпадането на първите представления на “Мислещите тръстики“ с празника на нейното рождение, това е много добър знак. Това, че Миряна звучи през устата на 20 момчета и момичета, които вдъхновено я откриват и преоткриват. Убедена съм, че ще предизвикат стотици хора читатели-почитатели да се загледат отново в нейната поезия.

Миряна е истински поет – апостол на съвременната ни поезия, и аз не просто я обичам, ценя я и съм убедена, че културните дейности и случвания трябва да бъдат посветени на такива съдържания, на такова търсене на смисъл, и на такъв максимализъм по отношение на собствените ни мерки на тези, хора, които правим изкуство.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Миряна Башева е родена е на 11 февруари 1947 г. в София. Дъщеря е на Иван Башев, външен министър на България в правителствата на Тодор Живков и Станко Тодоров (1962–1971). Учи в английска гимназия, след което следва английска филология в СУ "Св. Кл. Охридски", но не се дипломира.

Работи като литературен сътрудник в БНТ, като редактор в списание "Отечество", в Студията за игрални филми "Бояна", в списание и издателство "Факел". От 1997 г. е във вестник "Сега".

За първи път печата стихове през 1972 г. във в. "Литературен фронт". Сътрудничи със стихове и публицистика на списанията "Пламък", "Септември", "Отечество", на вестниците "Студентска трибуна", "Народна култура", "Народна младеж" и др. Издава сборниците "Сто години суета", "Тежък характер", "Малка зимна музика", "Нека да е лято". По нейни текстове са създадени едни от най-популярните музикални шлагери у нас. Творбите ѝ са преведени на основните европейски езици.

През 1979 г. пише стиховете към филма "Войната на таралежите" на Иванка Гръбчева. По покана на Рангел Вълчанов Башева пише сценария на игралния филм "Последни желания" (1983 г.) и на няколко документални филма на същия режисьор.

Има включени стихове в антология с българска поезия, излязла в САЩ – антологията "Глина и звезда – съвременни български поети" (1992), подготвена за печат от българския поет и преводач Георги Белев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Краткият рай на Николай Искренов

Тази година наградата на редакция "Хумор и сатира" на Националния конкурс за хумор и сатира в град Кубрат спечели столичният поет Николай Искренов.  Журито оцени искрените, човешки и "кинематографични" стихове, които той бе предложил за участие. Оказа се обаче, че Николай Искренов има не само сатирични стихотворения, палитрата на неговите интереси е..

публикувано на 29.06.24 в 08:00

Кулябин, Коршуновас и една "Среща сред цъфналите праскови"

Три големи събития предстоят в рамките на фестивала "Световен театър в София" . Повече за вълнуващите театрални преживявания, които очакват българската публика  в "Артефир", разказва театроведът Асен Терзиев . Това е 18-о издание на фестивала, който е част от Културния календар на Столична община. "Страх и отчаяние в Третата империя" –..

публикувано на 28.06.24 в 16:37
Мариус Донкин

Мариус Донкин взе голямата награда на Международния фестивал "МоноАкт" – Косово

Химн за обичта и толерантността е монодрамата "Господин Ибрахим и цветята на Корана", с която актьорът Мариус Донкин спечели голямата награда на VI издание на Международния фестивал "МоноАкт" в Косово . Пет пиеси участваха в състезателната програма, като моноспектакълът по едноименното произведение на Ерик-Еманюел Шмит заслужи овациите на..

публикувано на 28.06.24 в 15:59

Международният форум за кирилицата продължава

Това издание на "Артефир" пренася слушателите на церемонията по откриването на Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" . Двудневното събитие, инициирано от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, започна на 27 юни в зала 6 на НДК и продължава днес (28 юни) в Регионалния исторически музей - Пловдив...

публикувано на 28.06.24 в 15:10
Кадър от филма „Защото обичам лошото време“

София Филм Фест на път

Повече от 15 години инициативата "София филм фест на път" възпитава вкус към стойностно кино. Програмата включва филми, прожектирани на последните издания на кинофорума. Всяка година се добавят нови български градове. През 2024 г. за първи път ще се проведат "СФФ в Пазарджик" и "СФФ в Якоруда". Предстои и 12-ото издание на "СФФ в Севлиево". В..

публикувано на 28.06.24 в 14:45