Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Мутафчийски: Оперетата е приказка за възрастни

| обновено на 19.02.22 в 15:18
Снимка: личен архив

Роден е през 1972 г. в  гр. Варна. Завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” – София през 1999 г., специалност оперно пеене като студент на проф. Лили Стефанова и проф. Павел Герджиков.

Още като студент в първи курс на Академията през 1996 г. дебютира на сцената на Варненска опера в оперите „Така правят всички” от Моцарт и “Любовен еликсир” от Доницети, където изпълнява баритоновите партии.

От 1997 г. е солист в трупата на Националния музикален театър “Стефан Македонски”.

Лауреат и носител на Първа награда на Първия конкурс за млади оперетни и мюзикълни артисти “Мими Балканска” – 1997 г.

За ролята на Конферансието от “Кабаре” през 1999 г. е номиниран за наградата на Съюза на музикалните и танцови дейци “Кристална лира”, а през 2003 г. получава „Кристална лира” за ролята си на Джери/Дафни в “Муци/Някои го предпочитат горещо”.

Александър Мутафчийски е главен герой в “Нашият ден“:

Границата

"Границата винаги е в добрия вкус, ние се подчиняваме на тази граница и гледаме да я следваме стриктно. Привърженик съм на класическите изразни средства.

Десет години съм пътувал с Музикалния театър из цяла немскоговоряща Европа и още тогава се правеха модернизации и на оперите, и на оперетите, на класически театър, това не е нещо ново.

Публиката обаче, която идва на спектаклите, казваше – “Идваме с удоволствие да ви гледаме, защото при вас виждаме една класическа поставена постановка, душата ни е зажадняла за класически театър.“

На 11, 12 и 13 март са премиерите на новия прочит на “Графиня Марица“ на Музикалния театър.

“Графиня Марица" – чардаш, шоколад и рокендрол

“Оперетата е приказка за възрастни, приказка за любовта, приказка, която носи романтика, и искаме да я направим малко по-интересна.

Откакто съм солист в Музикалния театър, съм участвал в три постановки на “Графиня Марица“, те се поставят приблизително по един и същи начин. Сега искаме малко да поразнообразим тази приказка.

Изместваме действието, което се развива в началото на 20-те години, в 50-те.

Отново ще бъде много романтично и мисля, че приказността на това време ще подсили още повече очарованието на тази постановка.

Действието ще се развива отново в имението на графиня Марица, но в него има една приказна фамилна шоколадова фабрика, ето откъде идва шоколадът. 50-те години носят зараждането на рокендрола, ето къде е и тази връзка.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящите разкази на пилота Йордан Колев

Разкази с 35 000 фута под крилата събира летецът и пилот Йордан Колев в новата си книга, озаглавена  "Двойното дъно на пилотския куфар".  Колев е известен на българските читатели с пътеписа "От Рио до Кейптаун" и с романите "Лабиринт", "Пазителят и Кобрата" и "Кацането". "Човек си носи багажа навсякъде по света. В името на безопасността на..

публикувано на 11.05.24 в 11:09
Костадин Бонев

"Аз, Харли и път 66" – по пътя на американската реалност

Документалният филм "Аз, Харли и път 66" е филмова революция в мили, разказ за ускорено движение на съвременния свят или за нормалния ритъм на човешкото съществуване. Режисьор на филма е Владимир Шишков, а продуцент и съсценарист – Костадин Бонев.   На 16 май в Народния театър "Иван Вазов" Съюзът на българските филмови дейци ще връчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:25

Крило на птица от куршуми

Крило на птица от куршуми – това виждаме на корицата на новата стихосбирка "Пойни птици" на Владислав Христов.  В нея той събира на едно място птичия свят и света на войната на хората.  Жизнеутвърждаващата, но и сурова природа – с убийствата и смъртта.  Какво се случва между тях, кое надделява?  Катерина Стойкова е написала следното:..

публикувано на 10.05.24 в 16:45

VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив 2024

Във втория ден на VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив в "Артефир" разговаряме с поета и журналист Антон Баев ,   домакин на събитието, както и с новия носител на голямата награда "Орфей" за изключителен принос към поезията – поетесата Мирела Иванова . В тазгодишното издание на фестивала участие вземат 12 официални гости..

публикувано на 10.05.24 в 16:41

Нов превод на Шекспировата пиеса "Венецианският търговец"

Излезе нов превод на "Венецианският търговец" от проф. Александър Шурбанов. Луксозният том на пиесата на Уилям Шекспир вече е по книжарниците. Преводът е направен специално за постановката на режисьора Явор Гърдев в Народния театър "Иван Вазов". Премиерата е след броени дни. "Венецианският търговец" е пиеса-приказка, създадена както от..

публикувано на 10.05.24 в 16:35