Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жажда

Снимка: Pixabay

Прочетох повестта на един дъх. Историята те впримчва в себе си още от първите страници и не те пуска, докато не стигнеш до края ѝ. Самият автор споделя, че не той е търсил историята, а тя е намерила него. Запознал се със Спас Карафезов, той му разказал за своя житейски път, Захари го претворил във вълнуващ разказ за травмите и преодоляването им, за ударите на съдбата и просветлението, което получаваме от тях, за физическата слепота и духовното проглеждане. А също и за заслепението, в което ние, зрящите, най-често живеем.

Постановката е на младата и талантлива режисьорка Василена Радева. Ето какво споделя тя за първата си работа в „Радиотеатъра“: „Когато в качеството си страстен читател срещна текста, който да задвижи мислите и чувствата ми, аз го нося в мен дълго, след като съм го прочела, той става част от невидимата материя, изграждаща моя вътрешен свят. А когато даден текст задвижи и моето режисьорско въображение и хъс да го обживея с таланта на актьорите, тогава усещам някаква съдбовност в срещата ми точно с тази история, с тази специфична подредба на думи и човешки съдби и начина, по който за даден период от време се отдавам напълно на този авторов свят. Затова, когато Захари Карабашлиев и Теодора Димова ми предложиха да направя драматизация и радиопостановка на повестта „Жажда“, аз искрено се зарадвах, че точно тази много човешка и светла история за копнежа по красивото в света, страданието и силата да обичаш ще бъде моята първа работа в „Радиотеатъра“ на БНР. За този работен процес аз мога да кажа много, но избирам да напиша само три думи: учене, смисъл, благодарност”.

Василена Радева е доверила на актьорите Любомир Бъчваров, Симона Халачева, Димитър Николов и Богдана Котарева. Богатата и деликатна музикална картина е на Емилиян Гацов – Елби.

На 6 март от 16 часа „Радиотеатърът“ ще излъчи премиерната си постановка „Жажда“ по едноименната повест на Захари Карабашлиев.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48