Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жажда

Снимка: Pixabay

Прочетох повестта на един дъх. Историята те впримчва в себе си още от първите страници и не те пуска, докато не стигнеш до края ѝ. Самият автор споделя, че не той е търсил историята, а тя е намерила него. Запознал се със Спас Карафезов, той му разказал за своя житейски път, Захари го претворил във вълнуващ разказ за травмите и преодоляването им, за ударите на съдбата и просветлението, което получаваме от тях, за физическата слепота и духовното проглеждане. А също и за заслепението, в което ние, зрящите, най-често живеем.

Постановката е на младата и талантлива режисьорка Василена Радева. Ето какво споделя тя за първата си работа в „Радиотеатъра“: „Когато в качеството си страстен читател срещна текста, който да задвижи мислите и чувствата ми, аз го нося в мен дълго, след като съм го прочела, той става част от невидимата материя, изграждаща моя вътрешен свят. А когато даден текст задвижи и моето режисьорско въображение и хъс да го обживея с таланта на актьорите, тогава усещам някаква съдбовност в срещата ми точно с тази история, с тази специфична подредба на думи и човешки съдби и начина, по който за даден период от време се отдавам напълно на този авторов свят. Затова, когато Захари Карабашлиев и Теодора Димова ми предложиха да направя драматизация и радиопостановка на повестта „Жажда“, аз искрено се зарадвах, че точно тази много човешка и светла история за копнежа по красивото в света, страданието и силата да обичаш ще бъде моята първа работа в „Радиотеатъра“ на БНР. За този работен процес аз мога да кажа много, но избирам да напиша само три думи: учене, смисъл, благодарност”.

Василена Радева е доверила на актьорите Любомир Бъчваров, Симона Халачева, Димитър Николов и Богдана Котарева. Богатата и деликатна музикална картина е на Емилиян Гацов – Елби.

На 6 март от 16 часа „Радиотеатърът“ ще излъчи премиерната си постановка „Жажда“ по едноименната повест на Захари Карабашлиев.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд плаши с хумор

И през 2023 г. Радиотеатърът не забравя мисията си да продуцира качествена драматургия за деца и тийнейджъри. На 16, 17 и 18 януари от 7.20 часа слушайте премиерата на трите части на "Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд. Точно защото говорим за текст на Уайлд, тук внимателно е избегната една досадно честа практика при историите за деца,..

публикувано на 12.01.23 в 12:15
Сцена от

Със стремеж към една неделна баня

Със стремеж към една неделна баня… И надежда за по-чист понеделник Радиотеатърът представя премиерата си "Баня" – радиоадаптация по пиесата на Владимир Маяковски на 8 януари от 16.00 часа. Участват артистите: Георги Златарев, Росен Гицов, Димитър Илиев, Георги Сиркатов, Румен Драганов, Георги Богданов, Станислава Коцева, Кристина Топалова...

публикувано на 30.12.22 в 16:19

Ръкописите не горят

В богатия си фонд Радиотеатърът на програма "Христо Ботев" пази едни от най-големите шедьоври на словесното и драматургичното творчество, създавани през последните осем десетилетия. Щастливи ви сме да съобщим, че редом до тях застава един от най-значимите романи в руската, а и в световната литература –   "Майстора и Маргарита " от Михаил Булгаков...

публикувано на 23.12.22 в 13:39

Животът винаги предлага "План Б"

В неделя (20.11.2022) Радиотеатърът на програмата "Христо Ботев" ще представи своята премиерна радиопостановка по документални разкази "План Б" от Яна Добрева , която вече имаше своята сценична реализация в столичния "Сити Марк Арт Център". Зависимостите не подбират своите жертви. За тях полът и образованието, етносът и материалното положение,..

публикувано на 17.11.22 в 13:25

Думи в памет на Майя Динева

На 7-и септември загубихме нашата скъпа колежка Майя Динева. Тя не би допуснала да говорим патетично за нея. Тя най-много би искала да се съберем, да се посмеем, да разкажем някоя забавна случка от театралния живот и от работата ни в "Радиотеатъра", да си спомним за непрежалимата ѝ приятелка Негрита, да изпием по едно питие така, както тя изпращаше..

публикувано на 07.09.22 в 12:35