Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арттерапия с подходящата книга:

„Изкуството да уважаваме“: различен подход във възпитанието на децата

Книга на изследователката на „смисъла“ проф. Елизабет Лукас

Снимка: hmrlogos.com

„Никой не е „изгубен“. Няма „безнадеждни случаи“, безапелационно ни уверява проф. Елизабет Лукас

„Изкуството да уважаваме. Съпровождане на децата в живота на проф. Елизабет Лукас е единствената по рода си книга за отглеждане и възпитание на деца, базирана на логотерапевтичната идея за “смисъла в живота” на Виктор Франкъл, която дава една напълно различна гледна точка. Тя полага истинския фундамент на доброто родителстване, а то е предпоставка за израстването на децата в здрави, щастливи и успешни личности, изпълнени с уважителност към нас като родители, към себе си и света.

Изследователката на смисъла проф. Елизабет Лукас, имаща зад гърба си десетки години педагогически и психотерапевтичен опит, обръща внимание на аспекти, които днес повече от всякога са от най-голяма важност в съпровождането на децата в живота. Преди всичко това е „Висшето изкуство на взаимното уважение и зачитане“, фундаментът за изграждане на емоционално-духовната стабилност на младия човек и предпоставка за разгръщане на неизменния за всяко човешко същество потенциал за израстване.

„Е, съпровождането на децата е и си остава ходене по билото на планината за тези, които ги придружават; отдясно и отляво има пропасти, а основата – осеяна от педагогически модни тенденции и течения, е хлъзгава.  Единственото нещо, което може да задържи „придружаващите“ по билото, е уважението.“, казва Лукас.

С непоклатимата си вяра в дръзката мощ на човешкия дух авторката разглежда и болезнените теми, които терзаят родителската душа в случаите, когато съдбата е предпоставила тежки първоначални условия в живота на техните деца или когато има риск те да „пропаднат“.

Проф. Елизабет Лукас е водещ специалист по логотерапия - клиничен психолог, психотерапевт и супервизор с над 30 години професионален опит. Считана е и за един от най-ярките последователи на Виктор Франкъл и е обучила цяло поколение логотерапевти.

В звуковия файл ще научите повече за логотерапевтичния подход на проф. Елизабет Лукас в книгата й „Изкуството да уважаваме. Съпровождане на децата в живота“, както и за логотерапията, смисъла, уважението и ценните уроци, които учим като родители, и на които учим децата си.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Ненов

Нова книга, посветена на ерудита Димитър Ненов

"Пианист, композитор, диригент, критик и архитект" – така сам се определя приживе класикът Димитър Ненов. Тази година се отбелязват 120-годишнина от неговото рождение и 70-годишнина от смъртта му.  На 26 февруари от 18:00 ч. в Централния дом на Съюза на архитектите в България ще се състои представяне на "Архивът на Димитър Ненов в Дрезден" – новата..

публикувано на 23.02.24 в 15:50

Авантюра с яйца, тренировка по хокей, приключение с трактор в програмата СФФ за деца

Смях и приключения очакват най-младите зрители на 28-ия София филм фест! Програмата "СФФ за деца" включва филми, обиколили света, които през март ще могат да бъдат видени на голям екран в София. За втора поредна година главен селекционер на детската рубрика на фестивала е режисьорът Андрей Хадживасилев. В последно време режисьорът е..

публикувано на 23.02.24 в 15:30

"Да питаме Сирака" гостува на Българския културен институт в Братислава

За първи път екипът на предаването "Какво се случва" прескача границите на България и задава вечния си въпрос от Братислава. Програмата за култура на Българското национално радио "Христо Ботев" гостува на българската общност в словашката столица , за да представи творческото наследство и идеите на талантливия художник, критик, поет, театрал и..

публикувано на 23.02.24 в 14:40

Започва поредицата "Представленията, които ни създадоха" в Yalta Art Room

"Представленията, които ни създадоха" – под това мото ще премине новата инициатива на независимото пространство за култура Yalta Art Room в София. Това ще бъде серия от осем дискусии, в които ще участват едни от най-значимите творци, свързани с театралното изкуство в България. Входът за всички срещи е безплатен. Зрителите, които не могат да присъстват в..

публикувано на 23.02.24 в 14:35

Брас Бендът на НМУ: Културен обмен и концерт в Ротердам

Тази НМУ "Любомир Пипков" чества 120-годишнина от своето основаване и 120-годишнината на патрона на училището – Любомир Пипков. По този повод на 24 май в зала "България" ще се състои юбилеен концерт, в рамките на Софийски музикални седмици. Планирана е богата юбилейна програма и издаване на Годишник на училището.  Повод за разговор в "Артефир" с..

публикувано на 23.02.24 в 14:27