Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

230 години от рождението на Джоакино Росини

4
Снимка: @wiener.staatsoper

Юбилеят на италианския маестро, оставил незабравими образци в оперния репертоар, отбелязваме с безспорния му шедьовър „Севилският бръснар“. Това е нова постановка на Виенската държавна опера, която се появява след 55 години. За осъществяването ѝ са поканени доказани специалисти. Продукцията е дело е на Херберт Фрич, чийто широк артистичен поглед се простира през актьорско майсторство до сценография и постановка. Фрич е търсен заради нестандартните си идеи, определян е като „майстор на интелигентния, двусмислен и физически бурлескен хумор“.

Портрет на Джоакино Росини от Émile Perrin

На пулта е Микеле Мариоти, белкантов специалист, гост на големите оперни сцени като Метрополитън опера Ню Йорк, миланската „Ла скала“ и Кралската опера в Лондон. Той дебютира с тази постановка във Виенската държавна опера. Забележителен е и певческият състав. Руското мецосопрано Василиса Бержанская, чиято кариера сега набира сила, ще слушате в ролята на Розина. Това участие за нея също е дебют на сцената на Виенската държавна опера. Признатият белкантов майстор Хуан Диего Флорес е в ролята на Граф Алмавива. Друг млад певец, Етиен Дюпюи, след образа на Валентин от „Фауст“, от пролетта на 2021 г. на същата сцена, сега много сполучливо се представя като Фигаро. Италианският баритон Паоло Бордоня ще слушате като Дон Бартоло, а друг много известен певец – басът Илдар Абдразаков, е в образа на Дон Базилио.


Прекрасни оперни гласове и ярки образни превъплъщения, достатъчно релефни и въздействащи като звуково майсторство в пеенето и речитативните моменти, силно артистично присъствие, което усещаме дори без да имаме допълнителното удоволствието да гледаме на живо спектакъла. Чудесно партньорство на хора и на оркестъра на Виенската държавна опера.


Мек, фино нюансиран звук, точни смислови и агогически акценти, оптимални темпа, подпомагащи певците, но и поддържащи енергията на действието – това предлага записът от премиерата на 28 септември 2021 г., осъществен под ръководството на Микеле Мариоти. 

Можете да го слушате на 5 март от 20 часа по програма „Христо Ботев“.

Снимки: ФС на Виенската държавна опера, Wikimedia



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Открива се 55-ото издание на международния фестивал "Софийски музикални седмици"

От 23 май до 1 октомври в два модула – пролетен и есенен (първият повече симфоничен и хоров) ще продължи тазгодишното 55-о издание на фестивала "Софийски музикални седмици". Многобройни международни гости и изявени имена ще представят палитра от камерни и симфонични концерти, хорови и дуетни изпълнения. Акценти с подбрани произведения, композитори,..

публикувано на 22.05.24 в 10:09

София Главопулу – една от дамите на Балканите в "Ритъмът на Балканите 9" на ОНМ на БНР

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представи "Ритъмът на Балканите" – един от най-успешните си концертни проекти, който вече 8 издания прескача граници и събира на българска сцена едни от най- изявените музиканти на Балканите. 9-ото издание, тази година, представи дамите на Балканите, с великолепен подбор на..

публикувано на 22.05.24 в 08:20
Фридрих Велики свири на флейта, а Карл Филип Емануел Бах му акомпанира

Музиката на Фридрих Велики

Пруският крал Фридрих II (1712-1786), известен още като "Велики", е не само   успешен военачалник и щедър патрон на изкуствата, но и умел флейтист и автор на голямо количество инструментални творби, сред които над 120 сонати за флейта и континуо и 4 концерта за флейта и струнни. Роден през 1712 г., Фридрих от рано проявява по-голям интерес..

публикувано на 21.05.24 в 09:05

Kласика в жанра – Глен Хюз се завръща в София

А сега да станем! Шапки долу! Защото влиза един ритащ същински хард рок колос, класик. Казват, че жив класик бил онзи, дето, като го срещнеш, си викаш: "Божичко, тоя още ли е жив!". Да, жив е гигантозавърът, който гордо носи името Глен Хюз . Голям приятел на България и герой, който си сверява часовника с миналото в името на бъдещето. А той още го..

публикувано на 20.05.24 в 14:37

От ноти към багри: Художествено пътешествие с маестро Мичо Димитров

За душевността на цигуларя, който импровизира с четката и палитрата – разговор в ефира на предаването "Нашият ден".  Цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров откри самостоятелна изложба в столичната галерия "Икар". Експозицията съдържа 40 живописни платна и ще бъде подредена от 30 април до 30 май. В изложбата могат да се видят творби на автора..

обновено на 20.05.24 в 10:44