Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Чолаков:

Различните коне в изпълнителната власт дърпат България в различни посоки

доц. Петър Чолаков
Снимка: Светослава Кузманова, БНР

Промени ли се политическото говорене у нас след 16 дни военни действия в Украйна?

Темата коментира в “Нашият ден“ политологът Петър Чолаков:

“В момента различни коне дърпат България в изпълнителната власт в различни посоки. В същото положение сме както и в началото, има няколко гласа, които се чуват – в изпълнителната власт и в правителството.

Едното говорене, което идва на ниво вицепремиер – Корнелия Нинова, която продължава да отстоява позицията на БСП, ако трябва да бъдем конкретни и честни, от години те са против налагането на санкции на Русия и Руската федерация.

Друга позиция, която примерно ДБ отстоява, е, че не просто трябва да има санкции, а България да помага, включително с оръжие на Украйна, която беше нападната от Русия. Вместо да имаме полифония, имаме какафония.“

Санкциите срещу Русия

“Министър-председателят трябва да балансира между най-различни интереси. За момента е взел тази позиция по отношение на санкциите. Ситуацията в самото правителство е доста сложна, има различни интереси и погледи.“

Кирил Петков

Има ли неопитност в управлението на държавата?

“Няма как да има опитност, тъй като имаме министър-председател, който е в политиката от месеци. Това може да се разглежда и като плюс, защото сме се нагледали на политици, които от 30 години се въртят в българската политика.

В момента г-н Петков по-скоро се справя добре, това си личи и от социологическите изследвания, които показват едно сравнително високо одобрение за политиката на правителството, ПП има сравнително добри рейтинги, за момента обществото оценява нещата положително. Факт е, че цените на всичко растат. Това може да предизвика някакво социално недоволство и нестабилност в страната, но не бих правил някакви мрачни прогнози.“

“Възраждане“

“Имаше запитване от страна на “Свободна Европа“ към посолството на Украйна и те са казали, че не знаят за черен печат в паспорта на Костадин Костадинов. Въпросът е дали става дума за някаква легенда, която Костадинов си е съчинил, или напротив – действително има такова нещо?

Костадин Костадинов

Той се опитва да трупа политически капитал. Неговото говорене в тази ситуация също е политическо, след като темата за Covid позаглъхна, не че е маловажна, но беше пометена от темата за войната. Социологическите агенции показаха, че в България спада одобрението за руския президент, като се има предвид, че сме и държава, която е член на НАТО.

Изследване сред държавите членки на НАТО, правено 2020 г., показва, че в нашата държава има най-много почитатели на президента Путин. Две години по-късно, вследствие на кризата в Украйна, тези топли чувства понамаляха.“

Чуйте разговора в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тервел-Любомир, или как младите визионери променят страна ни?

Тервел-Любомир е на възраст, когато повечето младежи са в началото или средата на студентските си години. За разлика от тях, той вече е завършил висшето си образование в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София и е успял да регистрира свой стартъп. Неговото начинание е свързано с два от многото му интереси – биотехнологиите и квантовите..

обновено на 23.05.24 в 11:43

Що е то елитно образование?

Що е то елитно образование? В технологичното време, в което растат децата, имайки достъп от най-ранна възраст до различни езици, екрани и медии, как се преподава в едно престижно българско училище – разговор в "Нашият ден" с Александър Чакмаков , директор на Първа английска езикова гимназия . По думите на Чакмаков учителството е вътрешно..

публикувано на 23.05.24 в 10:35
Румен Джагаров

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място.  За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката..

обновено на 23.05.24 в 09:52
Радка Аргирова

Ваксина срещу HIV – защо чак сега?

Епидемията от СПИН, която започна преди 45 години, остава един от най-големите предизвикателства за медицината. През тези години учени и лекари се стремят към разработването на ефективна ваксина срещу HIV (Human Immunodeficiency Viruses, човешки имуннодефицитни вируси) . Наскоро започнаха клинични изпитания на обещаващи разработки, които могат да..

обновено на 23.05.24 в 09:19

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55