Храната е един от най-важните фактори за нашето здраве. Кои са обаче най-безопасните материали, от които могат да се изработят съдовете за готвене?
Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Валентина Багдасарян:
“Няма универсален съд за готвене, трябва да съобразяваме покупките си с това за какво предназначение купуваме съда и какви са електроуредите, с които разполагаме вкъщи.
Чугунените съдове се смятат за златен стандарт в кухнята. Те могат практически да се ползват вечно, но когато сме положили необходимите грижи за тях. Те трябва да се съхраняват винаги сухи и да бъдат внимателно измити веднага след закупуването, след това да бъдат намазани с мазнина и леко загрети, за да може мазнината да проникне в порите на чугуна, да го запечата и да образува незалепващо покритие. Така подготвен, съдът може да се ползва много дълго, но след всяка употреба трябва да се проследява неговата повърхност.
Тефлонът е едно покритие, което при определена температура променя своя състав и може при процесите на готвене да започнат изпарения, особено при прегряване и при неизползване на цялата повърхност на съда.
Тези изпарения могат да причинят т.нар. "тефлонова токсикоза", която настъпва обикновено при нагряване над 220 градуса, което често е стандартната температура, при която пържим месо и други продукти.
Маслата, които ползваме в готварството, започват да пушат при 260 градуса, това е температура, която трябва да ни повиши вниманието. Такъв съд не трябва да бъде оставян да се загрява без мазнина.
Съдове с керамични и каменни покрития съдържат основно въглерод, силиций и кислород. Това са елементи, които са инертни от състава на пясъка. Тези покрития не се отделят при нагряване и не отделят опасни изпарения.“
Кои са другите видове покрития на съдове и как трябва да ги употребяваме – чуйте целия разговор в звуковия файл.
За най-малките членове на семейството Бъдни вечер и Коледа са един миг от приказка, в която семейството им е героят, а домът – най-уютното място на света. Може би нетърпеливо броят постните ястия на масата или се опитват да отгатнат какво точно символизират. Някои се скриват под масата, за да чуят шепота на желанията си, докато други очакват..
Тази вечер всяка запалена свещ разказва история, всяка песен сближава, а всяка звезда на небето носи обещание за топлина, обич и надежда. Бъдни вечер е смях около масата, глътка топъл шоколад, прегръдка, която не казва нищо, но значи всичко. Бъдни вечер е онова тихо чудо, което събира семейството заедно. Времето, когато домът блести не само от..
Защо най-големият подарък на Коледа е това да бъдеш добър – разказва в "Нашият ден" Магдалена Йоцова от гр. Септември, която дарява надежда и топлина на нуждаещите се. Инициативата "Бъди човек" стартира преди около 10 години и обединява все повече съмишленици. Става дума за благотворителна кампания, в която самотните и бедни семейства,..
Традиционно Виена привлича за декемврийските празници и посрещането на новата година стотици хиляди туристи от цял свят. Изборът на австрийската столица не е случаен, а изпълнен с достатъчно традиции и най-вече – съхранението им, което създава и магичния виенски празничен дух. Тръгваме по маршрута на коледните базари и големите тълпи, по..
В навечерието на Светлите празници вратите към душите си, към музиката и дома си, отваря музикалното семейство Цанови. Повод за ефирната среща дава очарователната Кристина Цанова – оркестрант в групата на първи цигулки в Софийската филхармония. Заедно с нея в студиото са: майка ѝ Катя Цанова, оркестрант в групата на първи цигулки в Академичен..
Нощта на Коледа може да стане още по-красива с музиката на Стенли. Харизматичният артист ще пее в Sofia Live Club, където ще излезе на сцената със..
През далечната 1967 година легендарният диригент Димитър Димитров слага началото на Декемврийските музикални дни в Стара Загора. След откриването на новата..
В рубриката "Културен отпечатък" на Рождественското издание на "Terra Култура" се върнахме назад във времето, за да си припомним как са отбелязвали Бъдни..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg