Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци с “Приз за всеотдайност“ на наградите TimeHeroes

| обновено на 31.03.22 в 08:06
Снимка: timeheroes.org/ Радина Ганчева

Доброволците на Свети Великомъченик Георги са 59 души с най-различни професии и занимания – юристи, програмисти, богослови, домакини, инженери. Това обаче е без значение, когато сложат престилката и хванат ножа. В кухнята на улицата ги ръководи единствено стремежът да помогнат.

Този стремеж им спечели “Приз за всеотдайност“ на петите “Годишни награди за доброволчество TimeHeroes“.

Всеки вторник, петък и неделя следобед те са там – до метрото на Медицинска академия. Там са, защото за стотици хора това означава днес да вечерят топла храна, да чуят добра дума, да почувстват човешка близост.

За дейността на “Доброволците на Свв. Георги“ разказва в “Нашият ден“ Деян Петров, член на организацията:

“Всеки от нас има някаква професия и занимание, събира ни желанието ни във времето, което успеем да откраднем. Повече от две години осигуряваме или помагаме за това храна да стига до хора в нужда три пъти седмично.

На месец раздаваме около 2800 порции и около 1500 хляба, за което благодарим на многото хора и организации, които ни подкрепят.

Истинските герои са тези хора, които успяват да отделят от времето си, защото в нашето съвремие почти никой няма свободно време.

На опашката за храна има и много пенсионери, много от тях се срамуват и гледат към земята и не искат да говорят. Минава време и те виждат, че не срещат упрек, че никой не ги гледа накриво. Хората на самата опашка по между си си помагат и обменят.

Правим и кампанийно почистване на района. Събираме се с нашите доброволци и с хора, които идват на опашката и събираме отпадъците, ефектът е видим.

Ние не сме герои, не сме победители, а се опитваме да се стараем в ежедневието си. Времето, в което живеем, изисква повече от обичайното от нас – да отворим очите и сърцата си и домовете за хората в нужда.“

Чуйте разговора в звуковия файл.

Чуйте от Наталия Иванова в звуковия файл какви са другите номинации в класацията.

Снимки: timeheroes.org/ Радина Ганчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания?

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания? Има ли достатъчно достъпни автобуси на Централна автогара за лица с увреждания? Какво е становището на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез Министерство на транспорта и съобщенията. Казусът на Тодор Църев от София е казус на хиляди хора с увреждания и намалена подвижност...

обновено на 05.07.24 в 15:13

Пътуване с усмивка и лимонада. Какво ни казва един шофьор в Атина?

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" редакторът Светла Тодорова споделя интересна случка от пътуването си в Гърция. Тя разказва за преживяване в автобус, който свързва пристанището Пирея с летището на Атина. Рано сутринта в началото на седмицата Светла и семейството ѝ се отправят към летището, за да хванат полет за София...

обновено на 05.07.24 в 09:18

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25