Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на здравето 2022: Нашата планета, нашето здраве

При пикови стойности на замърсяване на въздуха реагират носът и очите

Д-р Людмила Емилова: Ако избираме замърсена храна, ще имаме най-различни болести

| обновено на 07.04.22 в 09:12
Александър Симидчиев
Снимка: БГНЕС

7 април е Световен ден на здравето и професионален празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина. През 2022 г. той е под мотото “Нашата планета, нашето здраве“.

По данни на СЗО повече от 13 млн. смъртни случая по света всяка година се дължат на екологични причини, които могат да бъдат избегнати. Това включва климатичната криза, която е най-голямата заплаха за здравето, пред която е изправено цялото човечество. Климатичната криза е и здравна криза.

Празникът се отбелязва от 1948 г. по инициатива на Световната здравна организация, а в България се чества и като Ден на здравния работник от 1964 година.

Темата за значението на чистия въздух за нашето здраве коментира в “Нашият ден“ пулмологът д-р Александър Симидчиев:

“От сдружението “Въздух за здраве“ направихме едно проучване през 2017 г., което показа пряка връзка между нивото на замърсяване и острата заболеваемост в град София, където взехме данни от линейките и видяхме, че при високо ниво на замърсяване контактите до Бърза помощ се увеличават с до 10%.

От всички видове замърсяване, това на въздуха е най-съществено и най-влияещото върху нашия организъм. Докато ние ядем по три пъти на ден, пием вода по четири, пет пъти на ден, то дишаме по 16 пъти всяка минута. Това, което е във въздуха, може да влезе в нашия организъм и да го увреди.“

Мрежата “Въздух за здраве“

“Самите лекари се обучават да познават страничните ефекти от замърсяването на въздуха, за да може, когато се срещнат с пациент, който има такива последици, да кажат какво да се направи, как да се изчисти поне домашната среда.

Пречистването вкъщи може да стане и с пречистватели на въздуха. Носенето на маски тип FFP2, FFP3 също намалява значимо честотата на инхалирането на прахови частици. Има различни мерки, но са временни.“

Устойчивите решения

“Това са политики, които да организират нещата така, че замърсяването на околната среда да намалява прогресивно с всяка изминала година.

Това са мерки за ограничаване на битовото отопление на твърдо битово горива, както и намаляване на замърсяването от транспорта най-вече в големите градове, което означава малко по-нови коли и повече електрификация. Най-лесно е да се движим с велосипеди из градовете.“

Нормите

“Макар и в последните 10 години въздухът да става все по чист, виждаме, че дори и нивата, които са приети за норми, увреждат човешкото здраве. Миналата година СЗО коригира своите норми с по-ниски, но все още не сме транспонирали новите в европейското законодателство.“

Странични ефекти

“При пикови стойности на замърсяване най-често реагират очите, носа и дихателната система. Носът започва да тече, сърби и да се запушва, а дихателната система може да предизвика бронхоспазъм. Хората с астма могат да получат пристъп.

По-голям проблем са хроничните ефекти на проникване на частиците в нашия организъм, където може да започне да се уврежда сърцето, мозъкът и жлезите с вътрешна секреция.“

Чуйте разговора в звуковия файл.



Избор на храна – защо е толкова важен?

Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Людмила Емилова, специалист по диететика и хранене:

“Качеството на храната зависи изключително и само от нас.  Ние сме това, което ядем. Ако избираме силно замърсена храна, пълна с токсини и всякакви антибиотици и хормони, консерванти и пестициди е ясно, че всяка една клетка ще бъде отровена и ще имаме най-различни болести.

Ако си избираме храна, расла на слънце, ще сме здрави, ще изглеждаме и ще се чувстваме добре.

Не можем да избегнем това, че живеем във време, в което и почвата, и въздухът, и водата са замърсени достатъчно. Но пък винаги можем да си изберем храната и когато избираме тази, която е максимално чиста, стимулираме нейните производители.

Далеч съм от мисълта, че можем да намерим идеално чиста храна. Но е много важно да се интересуваме от произхода на това, което купуваме за трапезата.“

Профилът на пациентите

“Центърът ми работи 29 години. Изключително радостно явление е, че идват все повече млади хора, даже такива, които си мислят, че нямат болести, но когато ги изследваме, излиза, че много малко хора в България и по света са абсолютно здрави. Всички идват, за да се научат как да се хранят. Водят и децата си, идват бременни жени, това е много радостно.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Росен Калпачки

Доц. Росен Калпачки: Инсултите за 2023 година у нас са около 50 000

Асоциацията за инсулти "Афазия" предлага въвеждането на национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до лечебно заведение. Тази инициатива е подкрепена с призив към българските политици във връзка с Европейския ден за информираност относно инсулта, отбелязан през тази седмица. В рубриката Lege Artis на предаването "Нашият ден" доц...

обновено на 16.05.24 в 09:01
Проф. Христо Хинков

Проф. Христо Хинков: Откровено за българското здравеопазване

Откровено за българското здравеопазване в Lege Artis говори бившият министър на здравеопазването проф. Христо Хинков . "Правих няколко пъти равносметки и отчети – официални и неофициални. Започнах мандата с една фраза, която не е моя – че здравеопазването няма цвят. В последствие разбрах, че здравеопазването има много цветове и те са..

публикувано на 15.05.24 в 14:10

Платформата БЕРОН, или как да направим надеждна езикова справка онлайн?

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" отбелязваме годишнината от основаването на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН. Специален гост в предаването е гл. ас. Илиана Кунева от службата за езикови справки, която разказва как се променят с годините въпросите на хората, които звънят по телефона. Ето какво..

обновено на 15.05.24 в 13:36

Д-р Смилен Марков за "моралната палитра на човешкото" във време на война

Днес се отбелязва Международният ден на убежденията по съвест и на лицата, които съзнателно се отказват от военна служба поради собствени принципи и вярвания . За правото на отказ от воюване, дълга към родината и сложната палитра от измерения на човешкото – разговор с д-р Смилен Марков , преподавател по християнска философия във Великотърновския..

публикувано на 15.05.24 в 13:00

Проф. Кирил Топалов: Обществото ни все още е кипящ котел

"Празникът на Светите братя Кирил и Методий е празник на всеки грамотен българин, който знае да чете и пише" – така започва разговорът в "Семейно радио" с проф. Кирил Топалов. Срещаме се в светия за българите месец май, който е и съдбовно свързан с именника и рожденик проф. Топалов, както и с ключови моменти от биографията му като: дипломат от..

публикувано на 15.05.24 в 12:05