Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Антон Станков:

В искането за отстраняване на Гешев има много политика

Prosecutor General Ivan Geshev.
Снимка: BGNES

“Не вярвам на 12 април ВСС да вземе решение, с което да се предложи на президента отстраняване на главния прокурор.“, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР адв. Антон Станков, бивш министър на правосъдието, по повод предложението за прекратяването на мандата на обвинител номер едно от правосъдния министър Надежда Йорданова, което ще се гледа от съдебните кадровици след седмица. Освен предложението на министър Надежда Йорданова, ще трябва трябва да се обсъди и предложението на нейния предшественик -  Янаки Стоилов:

“Висшият съдебен съвет можеше да бъде улеснен и насочен в работата си, ако имаше съответни промени в Закона за съдебната власт."

Според мен Съветът по принуда, нямайки какво друго да направи, прие едни правила, по които трябва да разгледа такова предложение. На практика предложения та вече са две -  на Янаки Стоилов и министър Йорданова. Тези правила трябваше да бъдат уредени в закон. Това е възможно, даже е задължително, има текстове в Административно-процесуалния кодекс, които категорично предписват такива законови промени.

Става дума не само за главния прокурор, а и за тримата ръководители на съдебната власт – главен прокурор, председател на Върховен касационен съд и председателя на Върховния административен съд. Те подлежат на отговорност по едни и същи правила, при едни и същи условия.“

Конкретно в искането за отстраняване на Гешев има много политика. Може би през овладяване на прокуратурата се целят политически цели. Не знам какво точно се има предвид от управляващите с тези атака.

Кадрова политика

“Един от големите въпроси е кадровата политика. Не трябва да имаме илюзии, че реформите могат да бъдат правени с добри кадри. Освен обучение и образование, това означава и ревизия на системата на конкурсите.

Старият модел беше такъв – председателят на горестоящия съд наблюдаваше работата на по-долните инстанции и имаше конкретен поглед върху работата на почти всички съдии. Можеше да прецени, ако един човек му бъде предложена да се качи в съответната по-горна инстанция, дали този човек ще върши работа, дали е професионално пригоден.

В момента нямаме критерий за оценка на професионалната пригодност, тя може да бъде нарушена по една или друга причина – здравословни, лични, семейни причини и т.н. Човек може да бъде изправен пред невъзможността да се справя с тази тежка професия, няма предвиден механизъм за справяне с такива състояние.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
АГРА 2024

АГРА 2024

Между 20 и 24 февруари се проведе 31-вото издание на международното земеделско изложение АГРА, заедно с изложенията Винария и Фуудтех. Думите, определящи форума тази година, са партньорство и сдружение. Модернизирането и дигитализацията на селското стопанство и на производството като цяло, било то на вино или на храна, независимо какво мислим..

публикувано на 07.05.24 в 17:40

Етика на грижата, или докъде грижата е грижа?

В съвременната Етика на грижата се разграничават няколко аспекта, които обхващат отношението ни към себе си, децата, родителите и уязвимите членове на обществото. В интервю за предаването "Нашият ден" д-р Маргарита Габровска от Института по философия и социология към БАН обсъжда тези аспекти, подчертавайки разликите между грижа и услуга, както..

обновено на 07.05.24 в 13:23
Васил Велев и Антон Митов

Антон Митов представя: Васил Велев – автор на книгата "От Вида до Буда"

Васил Велев дълги години работи като журналист в британската компания за обществено радио и телевизия Би Би Си в Лондон. Освен това е и пътешественик, който е обиколил света. Въз основа на тези обиколки се появява книгата му с разкази "От Вида до Буда", която Антон Митов определя като електронно есеистични пътеписи. За едно дърво, което се ползва..

публикувано на 07.05.24 в 12:41

7 май – отбелязваме Деня на радиото и телевизията

7 май е Ден на радиото и телевизията, който се отбелязва в България и Русия.  На този ден през 1895 година руският физик Александър Попов демонстрира пред физическото дружество в Санкт Петербург създаден от него радиоприемник. Попов е смятан за един от бащите на радиото заедно с италианеца Гулиелмо Маркони. След 1945 година 7 май става..

обновено на 07.05.24 в 10:02