Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Мария Петрова:

Електронното здравеопазване може да запуши пробойните на здравната система

Мария Петрова
Снимка: Facebook/адвокат д-р Мария Петрова


От началото на месец май електронната рецепта ще замести напълно стандартната хартиена рецепта. От близо година електронни рецепти се издават за лекарства, заплащани напълно или частично от НЗОК. От Българския лекарски съюз обаче смятат, че премахването на хартиени рецепти ще доведе до редица затруднения в достъпа до лекарства за пациентите.

Ето и експертният поглед на адв. Мария Петрова за въвеждането на електронна рецепта. Тя коментира в "Нашият ден":

"Що се касае да електронната рецепта, далеч не означава, че пациентът не трябва да бъде информиран за това какви лекарства му се изписват, напротив информираният избор и съгласие, чисто законово продължава да бъде по същия начин. Изменения се въвеждат само в наредбата, която регламентира реда и начина, по който се отпускат лекарствените продукти. Така че няма да бъдат ощетени пациентите. Към момента нямам действащ нормативен акт, който да посочва каква здравна информация се събира. В Закона за здравето има бегла идея какво е здравна информация, но пък няма никаква регулация, какво трябва да запишат примерно лекарите в историята на заболяването“.

За въвеждането на електронна рецепта като част от електронното здравеопазване, в България се говори още от далечната 2002 г. Създаването на електронно здравно досие и електронна здравна система са част от коалиционното споразумение на управляващите партии със срок до края на 2022 г.

"Трябва да се обединим около действащо електронно здравеопазване, за да можем да гарантираме както правата на пациентите, така и сигурна работна среда за нашите лекари. Само през електронното здравеопазване могат да се запушат множеството пробойни на здравната ни система“, посочва Мария Петрова.

Интервюто с адвокат Мария Петрова можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – личен ФБ профил на адв. Мария Петрова




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Николов (в ляво)

Димитър Николов: Община Бургас се управлява с любов, екип и доверие

В изнесеното студио на предаването "Нашият ден" в Бургас гостува кметът на града Димитър Николов. Той споделя за предизвикателствата и приоритетите в управлението на Общината и подчертава значението на усилията и сътрудничеството в постигането на успехи. "Такава община се управлява с любов, с екип и с доверие, с много усилия, със скъсани нерви и много..

обновено на 06.06.24 в 10:55

Защо профилактичните прегледи са важни и за пасивните пушачи?

Предварителни данни от онлайн анкета на Медицински университет – Пловдив и Фондация "Грижа за здравето" показват, че два процента от децата на възраст между 6 и 9 години пушат традиционни цигари, а три процента използват електронни цигари. Резултатите бяха представени на пресконференция на 31 май, Световния ден за борба с тютюнопушенето. Според д-р..

обновено на 05.06.24 в 13:56
Елисавета Ангелова и Николай Ангелов – Гари с водещия на

Творческа хармония: Семейство художници от Бургас и тяхното изкуство на мечтите

В изнесеното студио на предаването "Нашият ден" от Бургас семейство художници, които творят заедно и носят със себе си силата на изкуството и въображението, споделят своите мисли и чувства за творчеството, морето и живота. Елисавета Ангелова и Николай Ангелов – Гари разказват за своето вдъхновение и как създават своя фантастичен и чувствен свят на..

обновено на 05.06.24 в 11:17
Д-р Мими Виткова

Д-р Мими Виткова: За дефицитите и нуждите на българското здравеопазване

Кога ще бъде подписан нов колективен (КТД) в сферата на здравеопазването и какви реформи са необходими, за да заработи българската здравна система в полза на пациентите?  В "Lege Artis" гостува д-р Мими Виткова – бивш министър на здравеопазването (1995-1997), за да изкаже своето експертно мнение, относно дефицитите и проблемите в структурата на..

публикувано на 05.06.24 в 11:10