Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкрепа за студенти, потомци на таврийските българи от Украйна

Градовете Бердянск, Приморск и Мелитопол в югоизточната част на Украйна бяха сред първите мишени на руската военна агресия. В района живеят много българи, потомци на преселили се от Бесарабия, а преди това от пределите на България семейства. За децата им да завършат български университет и евентуално да се установят в България е желана възможност.

След началото на военните атаки десетки студенти от българските общности в Украйна изгубиха за дни връзка с роднините си, не могат да разчитат и на подкрепата им. У нас те разполагат със стипендия от 240 лв. месечно, сума, с която трудно успяват да покрият разходите си. Освен стреса и притеснението за живота на близките си младите хора трябва да преживеят изпитанието да се справят в непозната среда без роднини и приятели. Това важи особено за първокурсниците, които още не са се адаптирали и нямат възможност да работят, за да се издържат.

За трудната ситуация на студентите от български произход от Украйна алармират техни бивши учители от България, които са им преподавали в неделни български училища или други местни учебни заведения и продължават да поддържат връзка с тях. За щастие усилията им да помогнат на бившите си ученици намират отклик сред сърцати и отзивчиви хора, които даряват средства за допълнителна месечна издръжка на студентите. С организацията на инициативата се заема известният книгоиздател и общественик Манол Пейков. Чрез социалните мрежи и благодарение на личния си авторитет той привлича 170 дарители, чиято помощ осигурява по 150 лв. месечно за 44 студенти за няколко месеца.

Тежката криза, породена от войната, може би ще постави началото на някаква форма за трайно подпомагане, не само материално, на студентите от български произход, смята Манол Пейков. 

Чуйте повече в интервюто му за рубриката „Всичко за образованието“.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Познават ли новородените майчиния си език?

Бебетата разбират майчиния си език още преди да се родят – Никола Кереков запознава слушателите на рубриката "Науката не спи" с научните доказателства за този феномен. Съветите да се говори ясно и разбираемо на бебето, докато то все още е в майчината утроба, не са безпочвени. Екип от френски учени доказва, че бебетата се раждат с езиково..

публикувано на 25.06.24 в 13:05

За чувствителните новини, кадри, данни и романи

Не е рядко явление родни думи и словосъчетания или добре познати заемки да се сдобият с ново значение, пряко внесено от чужд език и това очаквано предизвиква неразбиране, дори недоразумения. Както например модното "адресирам проблем", което по лични наблюдения се използва за "разглеждам", "поставям на обсъждане", "насочвам вниманието към", че дори..

публикувано на 25.06.24 в 12:14
Проф. Арман Постаджиян

Сърцето – най-важният и сетивен орган

Заглавието на настоящата ни ефирна среща вероятно ще бъде прието от кардиолозите, но едва ли с него ще се съгласят офталмолозите и други представители на лекарската гилдия. Това не е особен проблем, защото нашият екип само изостря сетивата за значимите здравни теми. В поредния брой на седмичното издание "За здравето" гостува проф. Арман..

публикувано на 25.06.24 в 11:45
Трифон Попов

Еврика! Успешни българи: Трифон Попов

Трифон Попов е студент 5-и курс в Медицинския университет в София. Той е носител на тазгодишната награда "Студент на годината – 2023", която му беше връчена през месец март. Но също така Трифон Попов се занимава с научни изследвания, с доброволчество, член е и на Асоциацията на студентите по медицина в София. Казва, че медицината е необятна наука,..

публикувано на 24.06.24 в 17:00

"SOS детските селища" – у нас и по света

Интересна беше отминалата седмица за страната ни. Като изключим новините около НС и политическите партии, в края ѝ се проведоха и две събития – 17-ия прайд на ЛГБТИ общността и Похода на християнското семейство. Последният ѝ ден, обаче, мина някак незабелязано. А в далечната вече 1987 г. той беше обявен за Международен ден на "SOS Детските селища"...

публикувано на 24.06.24 в 16:05