Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саша Безуханова:

Необходима е зелена трансформация на държавата

"Министерство без адрес“: Първото министерство в метавселената

Саша Безуханова
Снимка: Личен архив

Move.bg e мястото, което обединява хората, търсещи промяната. Това е платформа на граждани и експерти, които мечтаят България да успее и търсят устойчиви решения за по-добро бъдеще тук.

Чрез организиране на обучения на зелен бизнес и живот в хармония с природата. Наскоро бе обявен проектът "Министерство без адрес“. Ролята на първото в света министерство в метавселената е да стимулира управлението на държавата, за да се изгради капацитет с климатична експертиза във всяко едно ведомство и всяка една област.

"Министерството за зелена трансформация без адрес е първото министерство в метавселената. То е инструмент във виртуалното пространство. Всеки може да посети тази виртуална база и да се запознае“, казва Саша Безуханова, основател на Move.bg, в предаването "Нашият ден“ и допълва:

“Икономиката на бъдещето е зелена, климатичните политики са вече хоризонтални политики и е нужна адаптация към този процес. Европа е най-добре организирана по отношение на зеленото си развитие.

Виртуалното министерство на климатичния преход и зелената трансформация са инструмент, с който искаме да подканим българското правителство да изгради тази експертиза в реалните ведомства и да изгради механизми, през които тези служби да работят холистично, да работят заедно, както е в много европейски държави, в които има такава готовност.“

"Очаква се до 2050 г. да има 250 млн. климатични мигранти. Това са хора, които няма да бягат от война, но ще бягат от това, че на местата, в които живеят, няма да има добри условия. Ние трябва да подготвим социалните системи, така че да можем да живеем заедно. Днес трябва да работим активно, за да предотвратим ефектите на климатичната криза, които биха били потенциално по-разрушителни от войната в Украйна или Covid кризата, която наскоро преживяхме“, споделя още Безуханова и подчертава:

“Важно е да се създадат устойчиви механизми, така че граждани, експерти, учени и държава да работят заедно. Направен е анализ на европейските практики за това как работят такъв тип органи. Вече има отправени препоръки и към българското правителство.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да избираме безопасни козметични продукти?

На годишна база кожата ни поема между 2 и 4 килограма козметика. Това показва колко важен е изборът на безопасни козметични продукти. В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден" темата е "Науката във всекидневието". Гост в ефира е Нели Понева от Лаборатория за охарактеризиране на фармацевтични форми, която разказва как козметиката..

обновено на 21.05.24 в 13:01

Колко и какво четат децата в град Елена?

Градската библиотека в Елена играе важна роля в живота на децата, предоставяйки им достъп до разнообразна литература и организирайки различни дейности и конкурси. За дейностите и предпочитанията на младите читатели разговаряхме с Мария Минчева , библиотекар в Детския отдел на библиотеката. Ето какво тя сподели в ефира на "Нашият ден": "Да,..

обновено на 21.05.24 в 12:01

Читалище "Напредък - Елена – 1863": 160 години културна и просветна дейност

Едно от най-старите читалища в България, НЧ "Напредък - Елена – 1863" отбелязва своята 160-годишнина през тази година. В интервю за изнесеното студио от град Елена на предаването “Нашият ден“ инж. Димитринка Иванова, председател на читалището, разказва за богатата история и разнообразната дейност на тази културна институция. Днес почитаме..

обновено на 21.05.24 в 11:28

Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"?

Изнесеното студио на предаването "Нашият ден" от град Елена продължава с интересен разговор за първото класно училище "Даскалоливница", основано от Иван Момчилов. В предаването участва д-р Йордан Минчев, директор на СУ "Иван Момчилов" и председател на комисията "Хуманитарни дейности" в Общинския съвет на Елена. Комплексът, включващ училището, е..

публикувано на 21.05.24 в 10:44
Елена -Часовниковата кула

Град Елена празнува в Деня на светите Константин и Елена

Днес Православната църква почита паметта на светите Константин и Елена, които са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. По този повод предаването "Нашият ден" има изнесено предаване от град Елена, където се чества празникът на града. Днес почитаме Светите..

обновено на 21.05.24 в 09:44