Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кино с думи:

"Второто освобождение" и войната на историците

В часа на "Кино с думи" – разговор за филма, който всички гледат. И в същото време не се понрави на хакерите, атакували сайта на БНТ, която преди броени дни го излъчи. Филмът е и част от програмата на новия Национален фестивал на българското кино "Васил Гендов“.

"Второто освобождение" е документален разказ за слабо известната история на България около Втората световна война. В него с архивни хроники и документи, голяма част от които се показват за първи път, се пресъздават човешките и материални загуби на българската държава, след като СССР ѝ обявява война без формално основание на 5 септември 1944 година. Червената армия навлиза на българска територия и остава в страната до зимата на 1947-а. Съветската окупация на България струва на държавата ни между 600 милиона и 1 милиард лева на месец.

Архивните документи, представени във филма, описват как се създава легендата за "освободителната“ кампания на съветските войски в България, докато правителство е свалено с държавен преврат. Неслучайно документалният филм е толкова актуален и обсъждан в последните дни.

Телевизионната му премиера беше последвана от множество положителни коментари и призиви за разпространението му до по-широка аудитория. Интересът към него обаче доведе и до неофициалното му разпространение в YouTube и други видеоплатформи с хиляди гледания без съгласието на създателите му. Доведе и до хакването на сайта BNT.bg, където под анотацията на филма се появи допълнителен "критичен“ коментар, подписан с инициалите ZR.

"Второто освобождение" спечели две награди на фестивала на документалното кино "Златен ритон“ през февруари "за гражданска смелост и доблест да демитологизира най-новата българска история отвъд познатите идеологически клишета, представяйки малко известни факти от близкото минало“.

Неговите създатели – професорите Светослав Овчаров, режисьор, и Евелина Келбечева, съпродуцент и съсценарист – разкриват в човешки разказ подробности около малкоизвестната история на т.нар. второ "освобождение“. Както във филма, така и в звуковите файлове, в които можете да чуете още:

· Защо всяка война в съвременната епоха започва от война между историците? Война, която съвсем не е тиха и която напълно отразява липсата на консенсус по отношение на това как трябва да се гледа и говори за периода на комунистическия режим у нас, определян от едни като тоталитарна диктатура, а от други – като държавен социализъм.

· Защо е важно да бъде изкоренен от човешкото съзнание митът за двойното освобождение и колко тежка задача всъщност е това?

· Защо шумът около филма "Второто освобождение" става все по-силен и на какво се дължи изтичането му в интернет, което има епидемиологичнен вид и с което се пренебрегват правата на авторите му?

· Самотно ли е там, където човек провижда истината и колко обезоръжаваща е тя?

"Второто освобождение" ще бъде качен законно в YouTube канала на Държавна агенция "Архиви", с помощта на която екипът на филма достига до съществената за историята документация, както и в този на създалата го продуцентска компания. 

От 10 май зрителите могат да го гледат в посочените канали в добра резолюция.

Чуйте повече от звуковите файлове.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илиян Лалев

Черните рисунки на Илиян Лалев

Галерия "Стубел" представя самостоятелна изложба "Черни рисунки" на художника Илиян Лалев, едно от знаковите имена на съвременната художествена сцена.  Това е експозиция, която привлича вниманието върху тревожни актуални събития в днешното битие. Темите са поднесени естетски, смислено, с висока визуална култура. Заглавията са: "Някъде в Сицилия",..

публикувано на 29.03.24 в 08:50

Насилието като фарс в Сатиричния театър

На 29 март в Сатиричния театър "Алеко Константинов" е премиерата на спектакъла "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано. Поставката е на Николай Младенов, а сценографията е дело на Кирил Наумов. Режисьорът Николай Младенов определя пиесата, като забавно-ироничен крими трилър, който ни отвежда в света на един непознат за българската публика автор...

публикувано на 29.03.24 в 08:05

"Вълните на морето са жени" – филм, който не се очаква от турски режисьор

"Вълните на морето са жени" в случая не е стихотворението на Евтим Евтимов, а българското заглавие на филмовата история на Аслъхан Юналдъ. Нейният пълнометражен игрален дебют е изпълнен с напрежение трилър, чието основно действие се развива на яхта върху лазурните вълни на Егейско море. Зрителите проследяват историята на млада жена, която се завръща в..

публикувано на 28.03.24 в 16:59

Опиянението на чувствата във "Вино от глухарчета"

Спектакълът "Вино от глухарчета" на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев" се опитва да дефинира битката между живота и смъртта, между светлината и мрака, между младите и старите. Надяваме се спектакълът да насърчи децата и семействата да говорят повече помежду си, да отнесат видяното със себе си у дома, да искат да открият "машината на времето"..

публикувано на 28.03.24 в 15:35
Рене Карабаш, Мари Врина, Захари Карабашлиев (от ляво надясно)

Българска литературна инвазия във Франция

Българските книги звучат на френски език и присъстват в литературния живот на Франция. Париж, Страсбург, Лион – това е пътят на литературния тур, който в момента осъществява преводачът Мари Врина заедно с писателите Захари Карабашлиев, Рене Карабаш и Ангел Игов по инициатива на Българския културен институт в Париж. В тура участва и преведеното на..

публикувано на 28.03.24 в 12:50