Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Паразит или деликатес

Гъбата уитлакоче
Снимка: Wikimedia

Ако царевицата е златото на Мексико, гъбата уитлакоче е нещо като диаманта.

Наричат я мексикански трюфел, което създава известен ореол около нея. Всъщност става въпрос за паразит (Ustilago maydis), който заразява царевицата и при това е придирчив, защото не харесва всеки сорт царевица, а подбира по-скъпите органични сортове.

Уитлакоче е гъба, която расте край кочаните, завладява ги и ги "изяжда" напълно. Прилича на грозд от камъчета. Отвън са синьо-сиви, отвътре почти черни.

На много места третират гъбата като заболяване по посевите и пръскат срещу нея, но в Мексико я ценят като истински деликатес. Защото, макар да е паразит, се гледа трудно и изисква висока влажност.

Ядяли са я още ацтеките. Сега я ядат племената хопи и зуни – използва се за ритуали и в традиционната медицина.


Колкото до вкуса, ето как е описан в един сайт за кулинарни ценители: "Ароматът може да се определи като наситено землист, но не в клиширания смисъл, който описва вкуса на повечето гъби. Уитлакоче притежава една великолепна опушеност, която хармонира със сладостта, идваща от царевичните захари. Ароматният му профил се колебае между ядковия нюанс на черния трюфел и пикантността на мръчкулата. На вкус доближава този на гъбите, които кулинарите така обичат да добавят към ризото, яхния или бургери."
В Мексико намира широко приложение дори и в приготвянето на традиционните кесадияс, такос, тамали, кеседии и сосовете към тях.

Повече за странния паразит, почитан като деликатес, чуйте от Никола Кереков в "Науката не спи"


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Музейко" – епизод 2: Минало

Науката се превръща в игра, когато можеш да я пипнеш и помиришеш, да скочиш с двата крака в друг свят, да експериментираш и да се изненадваш. Когато можеш да мечтаеш. Продължава пътешествието в най-големия детски научен център в България – Общински културен институт Научно-образователен детски център, който се намира в София, "Музейко". Един..

публикувано на 18.11.25 в 16:35
проф. Албена Накова

Критичните и стратегическите суровини – преработване и добив

В началото на ноември в БАН се проведе Информационно популяризиращ форум "Критичните и стратегическите суровини: експертни мнения и доминиращи нагласи в общественото мнение". Форумът бе открит от доц. д-р Светослав Георгиев, директор на Геологическия институт при БАН и Национален координатор на Националната научна програма "Критични и стратегически..

публикувано на 18.11.25 в 10:10
Д-р Николай Шарков

Приемственост, диалог, гарантиране на широк достъп до стоматологични услуги...

Това е само част от платформата на д-р Николай Шарков, представена при избирането му за президент на Световната дентална федерация. Дългогодишният стоматолог, преподавател, лидер на българските зъболекари, бе наш гост по различни теми. Преминахме през спомените за родния Бургас, за студентските години и първите крачки в професионалната стоматология...

публикувано на 17.11.25 в 15:10
проф. Милен Георгиев

Специфичен български мед удължава живота при лабораторни условия

Преди месеци проф. Милен Георгиев обяви откриването на конкретен вид мед, който забавя остаряването. Вече са готови и документите за европейски патент. "С моя екип работим по този проект, а темата за удължаването на човешкия живот вълнува човечеството, откакто сме напуснали пещерите. Изцяло моята работа през годините е фокусирана върху..

публикувано на 17.11.25 в 10:10
проф. Цветалина Танкова

Ежегодно нараства броят на болните от захарен диабет по света и в България

"Много се вълнувам за голямата награда на БАН, тъй като за мен е изключително висока чест , че именно аз бях удостоена с тази награда – Наградата на БАН, която за мен е най-авторитетната, най-старата, най-престижната научна организация в страната. Това е изключително признание за мен и едновременно с това много голяма отговорност, тъй като..

публикувано на 16.11.25 в 10:10