Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

проф. д-р Искра Христова-Балканска

ЕС трудно би прекратил икономическата си зависимост с трети страни

Снимка: shutterstock.com

Европа се намира в момент, когато особено категорично трябва да отхвърли икономическите си взаимоотношения с проблемни управления от ценностна гледна точка. И тук не става дума само за Русия, но и за Китай и други държави с проблемна или липсваща демокрация.

Професорът по валутно-финансови въпроси от Икономическия институт на БАН Искра Христова-Балканска коментира в "Нашият ден“, че държавите трябва да приемат собствен път на развитие или собствена концепция за национално оцеляване, за да приспособят своите икономики към съответните изисквания  и предизвикателства в съвременната геостратегическа среда.

Разточителната бюджетна политика винаги води до нарастване на инфлацията.

По думите на икономическия експерт, въпреки възобновяването на икономическия растеж, през 2021 г. ЕС се сблъска с преодоляването на редица отрицателни ефекти, които бяха причинени от пандемичната криза. Темпът на нарастване в световен мащаб остана различен по страни. Икономическото възстановяване на Китай, беше последвано от възстановяване на американската икономика, както и от страните от ЕС.

В еврозоната положителното икономическо развитие и нарастването на реалния БВП за съжаление е по-ниско в сравнение с темпа на растеж на БВП на главните търговски контрагенти на ЕС – САЩ и Китай. Дори в края на 2021 г. Европейското индустриално производство достигна нивата си от преди пандемичната криза, но спадна с 0,3% през последното тримесечие на 2021 г.

"Трудно е да се направи прогноза до каква степен ЕС може да се отдели напълно и да преустанови връзките с т.нар. "недемократични режими", твърди проф. Балканска. ЕС прие преди година специално споразумение, с което изисква стриктно проследяване на инвестиции, които се извършват от трети страни“, посочва  проф. Балканска.

Интервюто с проф. д-р Искра Христова-Балканска можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск през съда? Чуйте отговора в звуковия файл. Снимката е илюстративна – Радио Видин

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май Община Сливен отбелязва 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от Центъра за подготовка на специалисти, както и множество граждани, желаещи да отдадат почит към паметта на..

обновено на 10.05.24 в 13:34
Виолета Иванова и водещият - Божидар Александров.

Пет континента с мотор: историята на една дама

В последния епизод на рубриката "Разговорът" гост е Виолета Иванова – смела българка, обиколила света на мотор. Тя обяснява за смелостта и дръзкото съзнание, които я водят през хилядите километри по джунгли и океани, разказвайки за хората, които среща по пътя. За Виолета моторът не е просто превозно средство, а начин да реализира мечтите си . "Моят..

обновено на 10.05.24 в 13:01
Адв. Елиза Николова

Задължителната съдебна медиация влиза в сила от 1 юли

От 1 юли влиза в сила задължителната съдебна медиация , съгласно законовата уредба в ГПК, приета от НС на 25 януари 2023 година. Как ще се случва медиацията преди извън съда в рамките на съдебно дело? Кои видове спорове ще решава, за колко време и при какви условия? Кои имат право да бъдат медиатори? Как се определят медиаторите по конкретния спор?..

публикувано на 10.05.24 в 12:40

Младежка психика и социални мрежи - как да излезем от дигиталния лабиринт?

В последното издание на рубриката "Темата на деня" в предаването "Нашият ден" беше разгледана значимата тема за влиянието на социалните мрежи върху психиката на младите хора. В рамките на дискусията участниците обсъдиха как социалните мрежи могат да създадат зависимост, да намалят концентрацията и да отдалечат младите хора от реалния свят. Юлия Петкова..

обновено на 10.05.24 в 11:30