Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивални предложения в Метроном

4
Снимка: operaplovdiv.bg

Ина Кънчева разказва за различните проекти, с които е ангажирана. Ще научите кои са избраните за стипендията "С усилия към звездите", за предстоящия фестивал "Културама", работата с Василена Серафимова, както и звукозаписните ѝ ангажименти и събитията в България.

В звуковия файл може да чуете какво сподели певицата.

Чуйте "Агнус Деи" от "Миса солемнис" на Лудвиг ван Бетовен с участието на Ина Кънчева, Андреана Николова, Милен Божков, Франк ван Хове, Смесен хор и СО на БНР, диригент Емил Табаков.


Премиера на операта „Чичовци“ от Лазар Николов
Директорът на Пловдивската опера Нина Найденова представя програмата на фестивала на Античния театър "Опера опън", който започва на както и новия проект "Графити Опера опън", който ще се проведе от 4 до 12 юни на открито в двора на пловдивския филиал на Технически университет. Ще говорим отново и за операта "Чичовци" на Лазар Николов, чиято премиера беше на 2 март, а сега отново се връща на сцената на операта на 25 май.


„Любов и разум“ – Вокален рецитал на Крум Гълъбов и Зарина Гетоева
Баритонът Крум Гълъбов с предложение за два концерта – в Пловдив с православни песнопения и на Софийските музикални седмици със солов рецитал.


В рамките на културните празници "Сливенски огньове" за концерт в родния си град след двегодишно отлагане се завръща оперната певица Татяна Шиварова, от която ще научим какво е избрала да изпълни.


Специалният ни гост ще бъде тромпетистът Сава Стоянов, който от 20 години е член на "Ансамбъл модерн" в Германия. Той изнесе концерт с ансамбъл "Пилекадоне" в рамките на фестивала "Музикартисимо", на който се състояха премиерни изпълнения на български творби.

В звуковия файл чуйте какво разказа Сава Стоянов.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

105 години от рождението на Руслан Райчев

Съботната оперна вечер посвещаваме на диригентското майсторство на Руслан Райчев. Ще излъчим цялостен запис на операта "Хованщина" от Модест Мусоргски, осъществен с хора и оркестъра на Софийската опера и солистите Никола Гюзелев, Стефка Минева, Стефан Еленков, Любомир Бодуров, Стоян Попов и др. За личността, живота и дейността на големия ни диригент ще..

публикувано на 25.05.24 в 08:05
Декори от Първо действие на операта „Хованщина”, Москва, 1897 г.

"Хованщина", народна музикална драма в пет действия от Модест Мусоргски

Първо изпълнение: Санкт Петербург, 9 (21) февруари 1886 година. Време и място на действието: Москва и нейните околности, 1682 година. Действащи лица: • Княз Иван Ховански, началник на стрелците – бас • Княз Андрей Ховански, негов син – тенор • Княз Василий Голицин – тенор • Шакловити, болярин – баритон • Досифей, водач на разколниците – бас •..

публикувано на 24.05.24 в 17:39

Открива се 55-ото издание на международния фестивал "Софийски музикални седмици"

От 23 май до 1 октомври в два модула – пролетен и есенен (първият повече симфоничен и хоров) ще продължи тазгодишното 55-о издание на фестивала "Софийски музикални седмици". Многобройни международни гости и изявени имена ще представят палитра от камерни и симфонични концерти, хорови и дуетни изпълнения. Акценти с подбрани произведения, композитори,..

публикувано на 22.05.24 в 10:09

София Главопулу – една от дамите на Балканите в "Ритъмът на Балканите 9" на ОНМ на БНР

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представи "Ритъмът на Балканите" – един от най-успешните си концертни проекти, който вече 8 издания прескача граници и събира на българска сцена едни от най- изявените музиканти на Балканите. 9-ото издание, тази година, представи дамите на Балканите, с великолепен подбор на..

публикувано на 22.05.24 в 08:20
Фридрих Велики свири на флейта, а Карл Филип Емануел Бах му акомпанира

Музиката на Фридрих Велики

Пруският крал Фридрих II (1712-1786), известен още като "Велики", е не само   успешен военачалник и щедър патрон на изкуствата, но и умел флейтист и автор на голямо количество инструментални творби, сред които над 120 сонати за флейта и континуо и 4 концерта за флейта и струнни. Роден през 1712 г., Фридрих от рано проявява по-голям интерес..

публикувано на 21.05.24 в 09:05