Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Кино с думи"

"ЕкоЛогика" – добрият пример за зелен живот, представен в документална уебпоредица

Едни от най-обсъжданите глобални теми и в същото време недотам засегнати у нас, а именно – взаимодействието на организмите, състоянието на средата, която обитаваме, и възможността да ѝ изградим по-зелено бъдеще, замърсяването на Земята и ежедневното подценяване на този проблем от всички нас – са в сърцевината на новата документална уебпоредица "ЕкоЛогика". Обговорените теми обаче не са представени чрез проблемите в тях, а чрез добрия пример на хората, отдали времето си на това да подобрят околната среда. 

Поредицата среща зрителите с организации като "Зелена линия София" и "Зелени Балкани“, но най-вече с техните инициативи за по-устойчив и целесъобразен начин на живот. Тя представя дейността им в различни аспекти – градоустройство, животински видове, бизнес с нулев отпадък. Целта на уебсериала е да насочи общественото внимание към тези важни за намаляването на природния отпечатък действия.

 Епизодите на "ЕкоЛогика", които са достъпни за свободно гледане в YouTube, дават възможност на всеки зрител да разбере какво сериозно влияние например оказват върху здравето и ежедневието ни собствените ни боклуци.

Наложеното ни потребителско поведение на постоянно купуване и изхвърляне на продукти еднодневки ни заблуждава, че щом попадне в кофата, боклукът става "нечий друг проблем“. Уж напредналата човешка цивилизация все още използва средновековни начини за справяне с отпадъците си – като погребване в дупки и изгаряне или чисто и просто изхвърляне, последствията от които – и очевидни, и невидими – носим всички ние. Оказва се, че във всеки един от нас живее по някое и друго токсично вещество, което несъзнателно захранваме с отпадъците, които генерираме.

До такава степен сме свикнали с храната, пакетирана в шарени опаковки, че вече не ни прави впечатление многобройната пластмаса, която употребяваме ежедневно – хляб в пакетче, мляко и сирене в пакетче, месо в пакетче, даже и плодовете и зеленчуците вече са обвити в целофан.

Всеки ден се докосваме до толкова много пластмасови опаковки, които използваме за ден-два, понякога и за броени минути, а след това изхвърляме, без дори да знаем какво се случва всъщност с тях. Опасностите, които ни носят отпадъците, не са никак малко. Въпреки това предпочитаме да не се замисляме за тях.

Ясно е, че не можем да избегнем напълно контакта с пластмасата, но пък може да го ограничим. Като например закупуваме прясна храна направо от производителя, която не е пакетирана, а е в хартиена торбичка или се предлага в стъклени буркани и шишета.

Създателите на "ЕкоЛогика" не задължават зрителя да обърне внимание на начина си на живот, но се надяват, че като покажат добрия пример, ще събудят желанието за промяна у всеки от нас. Ще поставят и началото на необходимия дебат по темата.

Ако пък в идеята за заления ринг на София, опазването на видовете и грижата за популацията, компостирането в домашни условия, зануляването на отпадъка и прогонването на предразсъдъците към еко- и биопродуктите въвлекат и бизнес средите – например чрез инициатива за оползотворяване на отпадъците на работното място, каузата им още повече ще се осмисли.

В "Кино с думи" основният гръбнак на документалния уебсериал – продуцентката Сияна Недялкова, режисьорът Георги Светломиров и операторът Младен Минев – разказва за:

· нишата, която запълва със създаването на "ЕкоЛогика";
· социалната значимост на темите, засегнати в епизодите;
· покоряването на две форми, в които всъщност екипът е начинаещ – документалистиката и уебсериалът;
· създаването на интимна обстановка в рамките на творческия процес, която да отговаря на потребностите както на всеки замесен в работата, така и на целите на поредицата;
· срещите с хората, които са в основата на това и всяко друго филмово изживяване;
· идеята да намериш съмишленици в каузата си;
· работата с неподправената емоционалност на личността в кадър и документалното кино като начин да се подчиниш на живота, чийто сценарий не може да се сравни с написаното от човек.

Чуйте всичко това и още много в звуковия файл.

Снимки – "ЕкоЛогика"
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
 Красимира Дренска

"Моменти" – изложба на художничката Красимира Дренска в галерия "Контраст"

Живеещата в Швейцария художничка Красимира Дренска представя най-новите си произведения на родна земя, в софийската галерия "Контраст". Изложбата се нарича "Моменти" и включва прецизна селекция от големи серии цветни композиции и черно бели рисунки – близо 40 на брой, които продължават присъщите ѝ търсения на една интелектуална игра с пластичното..

публикувано на 27.09.23 в 16:16

Нощни срещи с европейската литература

На 27 септември София и още 15 населени места в страната ще станат част от европейската инициатива "Нощ на литературата". В многобройни читателски гнезда актьори ще четат откъси от книги носители на Наградата за литература на Европейския съюз и други подбрани произведения. В същата нощ подобни четения ще има и в още няколко европейски..

публикувано на 27.09.23 в 15:33

Робът е предател, свободният човек не е

Проф. Георги Дюлгеров – тази институция в българското кино, както го наричат всички , представи на "Златна роза" 2023 новия си филм "Записки по едно предателство" . Той е вдъхновен от епохалните "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов и цели да репродуцира смъртта на Георги Бенковски, но и да припомни кой е той всъщност. Разказът..

публикувано на 27.09.23 в 15:01

Българин е стратегически консултант на Виенския панаир за съвременно изкуство

Стефан Стоянов има дългогодишна кариера като артмениджър и съветник в света на съвременното изкуство. От началото на годината той е стратегически консултант на Виенския панаир за съвременно изкуство, който се смята за прозорец към Централна и Източна Европа. Тази година на панаира бяха представени 61 галерии от 20 държави и повече от 150 художници...

публикувано на 27.09.23 в 08:45

За първи път "Уроците на Блага" се срещна с българската си публика

Филмът, който всички очакваха – "Уроците на Блага", се срещна за първи път с българската си публика на 41-вата "Златна роза" . Носителят на три награди от тазгодишния фестивал в Карлови Вари – за най-добър филм, за най-добра женска роля в лицето на Ели Скорчева, която се завърна на екрана след 30-годишно отсъствие от българското кино, и наградата на..

публикувано на 26.09.23 в 17:53