Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бащата" открива Международния театрален фестивал "Варненско лято"

Най-мащабното международно театрално събитие в България се открива за 30-и път във Варна. Представлението "Бащата" открива тази вечер Международния театрален фестивал "Варненско лято". Повече разказва актьорът Юлиан Вергов, който е в ролята на Пиер в "Бащата":

"Представлението е посветено на изключителния български актьор Стойне Добрев, бащата на режисьорката Диана Добрева. Въпросът тук е как да се справим с това, което всекиго може да сполети. Много е важно да осъзнаем, че това и на нас може да ни се случи, и хубаво и лошо, и когато го осъзнаем, ще действаме по друг начин спрямо околните. Пред Пиер е въпросът как да запазиш себе си, любовта. Много е трудно в такива моменти.“

Актьорът Юлиан Вергов е носител тази година на наградата "Аскеер“ за поддържаща мъжка роля за ролята му на Иван Вазов в представлението "Народът на Вазов“, което се играе на сцената на Народния театър. Представлението получи и "Аскеер" за драматургия в лицето на Александър Секулов:

"За мен тази награда е много специална, защото я получавам в една и съща вечер с моя най-голям учител – професор Цветана Манева, което е голямо признание и за мен, и за нея. Няма нищо по-хубаво от това – колеги да ти дадат награда, затова съм благодарен на колегите от Театър "Българска армия“. Предизвикателство е да изиграя Иван Вазов, защото той е Патриархът на българската литература, всеки българин си представя Вазов по някакъв начин, ние искахме да представим един друг образ, който не е познат, надявам се, че успяхме. "Де е България“ не е въпрос на географско понятие наистина, както казва драматургът Александър Секулов, защото този въпрос обхваща много широк периметър от историята на българския народ.“

Другото представление, в което ще участва Юлиан Вергов в рамките на фестивала "Варненско лято“, е "Кафе с претенция“, една комедия, която ни пренася в София през 1966 г. Героят на Вергов е 43-годишният Милчо, началник на рекламно бюро. Това е една пиеса, която всъщност е забранена и свалена за времето си, когато е написана от Георги Марков, но изключително актуална и днес, казва Вергов:

"Оригиналното заглавие е било "Котараците“, това са двама "коцкари“, които мислят, че могат да покорят всяко женско сърце, но катастрофират. Осмива парвенющината, която е изключително актуална днес. Пиеса на Георги Марков, от малкото му пиеси, които са комедия. И след този спектакъл съм чувал едни от най-хубавите реакции от публиката – "Искам още, искам още…"

Чуйте разговора от звуковия файл.

Международен театрален фестивал "Варненско лято" е част от общата фестивална рамка във Варна, която включва и други събития с дългогодишни традиции: музикален фестивал от 1926 г., балетен конкурс от 1964 г., джаз и фолклорен фестивали от 1992 г. Основен организатор на фестивала е Фондация "Via Fest“ в постоянно партньорство с Министерството на културата, Община Варна, Българска асоциация за театър. Фестивалът е основан през 1993 г. и първите му издания се състоят от селекционирани български спектакли. След 1995 г. той се превръща в международен форум и предлага съпътстваща програма под формата на работни ателиета, изложби, конференции, семинари и др.

Фестивалните пространства се увеличават и освен традиционните домакини в лицето на Драматичен театър – Варна и Държавен куклен театър – Варна са привлечени и Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия – Варна, Археологически музей – Варна, галерия "Графит“ и др. Фестивалът все повече изгражда партньорства и взаимодействие с различни местни, национални и международни организации, в сътрудничество с които реализира конферентни срещи, образователни модули и копродукции.

Международният фестивал "Варненско лято" е носител на лейбъла "Европейски фестивал” – европейски сертификат за качество, част от платформата "Европа за фестивалите – фестивалите за Европа”, инициирана от Европейската фестивална асоциация. През 2017 г. фестивалът става част от 26-те лауреати на лейбъла "забележителен фестивал“ с номинация за наградата на платформата. 

Снимки – viafest.org, Народен театър "Иван Вазов"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

SoFest ще зарадва столичните меломани този месец

Фестивалът SoFest радва столичните меломани и техните гости със симбиоза от изкуства на високо ниво вече седма година, а този път – в цели три издания. Организаторите се движат през сезоните мощно, уверено и обмислено, като се въздържат от експанзивно взети решения и залагат на градска култура и музика, които следват европейските стандарти. Проявите..

публикувано на 13.05.24 в 14:40

Петър Стоянович: За ненужната носталгия и необходимата история

На територията на спомените, житейските уроци и безкомпромисното съществуване – разговор в "Terra Култура" с Петър Стоянович за премиерата на книгата "Несвършващо време", която предстои днес (13 май) от 18:30 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Стоянович открива в себе си и детето с хубавите спомени, и неспокойния..

публикувано на 13.05.24 в 12:57
Марио Ангелов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Марио Ангелов и неговите мюзети

Марио Ангелов е възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. След това се дипломира в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност пиано. След дипломирането си започва работа като пианист в Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 г. става продуцент "Симфонична музика" в БНР и работи в звукозаписния..

публикувано на 13.05.24 в 11:26

Дни на отворените врати в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца

Дни на отворените врати предстоят в Регионалната библиотека "Христо Ботев" - Враца в периода от 13 до 18 май. Инициативата се провежда в рамките на Националната библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". За програмата и събитията в "Нашият ден"..

публикувано на 13.05.24 в 09:25

Спомен за Катя Филипова

В рубриката "Епизоди от живота" почитаме живота и творчеството на певицата Катя Филипова, по повод 75 години от рождението и 12 години от кончината ѝ. Катя Филипова, родена на 13 май 1949 година във Варна, израства в музикално семейство с дълбоки корени в руската история. Някои от тях са били губернатори, генерали, композитори, оперни певци и други хора..

обновено на 13.05.24 в 08:52