Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

31 май – Световен ден без тютюнев дим

Пушачите замърсяват планетата с 4,5 трилиона фаса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене по инициатива на Световната здравна организация (СЗО). Денят се провежда по целия свят, подчертават се рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление.

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за възникване на редица социално значими заболявания като сърдечно-съдовите, онкологичните, белодробните. По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива около 6 милиона души.

Над 5 милиона от тези жертви са следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите – на така нареченото "пасивно пушене”. Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите, е фактът, че съдържат над 4000 химични вещества. От тях поне 250 са определени като опасни, а 50 като канцерогенни.

Тютюнопушенето е една от основните причини и за близо 18% от всички смъртни случаи в България.

1,3 милиарда пушачи в света, хвърлят около 4,5 трилиона угарки годишно и те са най-замърсяващите неща на планетата. Това стряскащо число е само част от глобалните поражения, нанасяни от тютюневата промишленост. Тютюнът не само че се отглежда на обезлесени земи, но и "влошава качеството на почвата и замърсява въздуха, сушата и водата.

Какво влияние оказват тютюневите изделия върху околната среда?

“В света се изхвърлят 4,5 трилиона фасове ежегодно, но това е огромно количество. Страшно много от пушачите не осъзнават, че филтрите не са нещо безвредно или безобидно. В тях се съдържат вещества, които после вредят и на природата, и на живите организми в нея. Като цяло филтърът като изделие не е непременно нещо, което ни предпазва, защото, ползвайки го, вдишаме с него и микропластмасови влакна“, казва в “Нашият ден“ Евгения Ташева от сдружение “За Земята“ и посочва:

“Установено е, че това по-скоро не помага на пушачите да се чувстват по-здрави. Електронните цигари са класифицирани като “опасен отпадък“, мястото им не е нито в природата, нито на плажа, нито дори в обикновения контейнер. Мястото им е на специални места за предаване на опасни отпадъци.

В повечето случаи големите общини са си организирали кампанийни начини с мобилни пунктове, които да събират опасни отпадъци от домакинствата, но това далеч не отговаря на ежедневния навик и на нуждата да се изхвърлят тези изделия.“


Според нея изискванията към тютюневите производители са твърде малки:

“Те реално трябва да сложат на кутиите или на опаковките на тютюневите изделия предупредителен знак, че продуктът съдържа пластмаса, но всичко се свежда дотам. Специално за събирането на тези изделия като “опасни отпадъци“ би трябвало да действа нещо като депозитна система. Друго, което се прави, е да се забранява пушенето на определени обществени места, като плажовете. Наличието на контейнери само за цигари не е много практично.“

Как може да се търси отговорност от производителите?

“В България също трябва да се въведе принципи по отношение на производителите на тютюневите изделия. До 5 януари следващата година в сила трябва да влезе схема, подобна на тази за събирането на стари дрехи.

Франция вече въведе такава организация, която изпълнява това от името на тютюневата промишленост. По нея държавата събира такса от тютюневите производители за брой пуснати цигари и със средствата финансира общините да провеждат информиращи и почистващи кампании.“

Къде да изхвърляме електронните цигари?

“Ако приемем, че това е електронно изделие, всеки един магазин, който предлага, от една страна батерии, от друга малки електроуреди, е длъжен да приеме обратно, излезли от употреба електронни изделия. Така, че би трябвало да не ни откажат там, където сме ги купили, или в по-големите магазини за електроника и електротехника. Съветвам да следят също общинските графици за приемане на опасни отпадъци.“

По морето

“Там чистят много хора, има много доброволци, които си обичат различни плажове. От техните статистики знаем, че лятото е най-натовареният сезон в това отношение. През лятото може на 100 кв. м ивица на плажа да се открият между 200 и 800 фаса. Това е огромно количество.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

На 9 май, се отбелязва Деня на Европа, който е в чест на историческата декларация на Шуман от 1950 година. Тази дата е символ на сътрудничеството, единството и мира между европейските народи. Основните теми от декларацията продължават да бъдат актуални дори 74 години след тяхното формулиране. Тази дата така също символизира началото на..

обновено на 09.05.24 в 09:12

За свободата да знаеш

Овцефермата в пловдивското село Строево отглежда 500 овце от породата Лакон, а началото е поставено през 2015 г. Мандрата към фермата съществува от 2019 г., а в производството е ангажирано цялото семейство. Мария Василева се занимава основно с мандрата, но с нея разговарям в момент, когато е ангажирана и с храненето на агнетата. Във фермата..

публикувано на 08.05.24 в 17:00

Редките белодробни заболявания – възможности и предизвикателства

Световният ден на пулмоналната хупертония се отбелязва всяка година на 5 май. Lege Аrtis насочва вниманието на слушателите към редките белодробни заболявания. За предизвикателствата, пред които са изправени пациентите и медицинските специалисти у нас, говорят Наталия Маева , председател на Българското общество на пациенти с белодробна хипертония..

публикувано на 08.05.24 в 14:00
Мила Минева

Младите хора искат идеологически ориентири – това е начинът да знаят как и какво избират

Социолозите ни изследват по това, което им казваме. Често ги обвиняваме, че представят един повърхностен и неверен обществен образ. Оскар Уайлд, от друга страна, е казал: "Само повърхностните хора не вярват на повърхността." Пред прага на поредните избори в "Нашият ден" разговаряме със социолога Мила Минева за ценностните грешки, които..

обновено на 08.05.24 в 12:12
Александър Дунчев

Изсичане на дървета пред домовете. Как могат да реагират гражданите?

В последния брой на рубриката "Темата на деня"  от предаването "Нашият ден" разговорът се фокусира върху сериозна екологична тема, която вълнува обществото — гражданските сигнали за изсичане на дърветата в българските градове и села . Гост в студиото беше Александър Дунчев , известен природозащитник, лесовъд и бивш директор на Изпълнителната..

обновено на 08.05.24 в 10:28