Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Влаева: За мен животът е сцена

Надежда Влаева
Снимка: Ани Петрова

Тя има излъчването  на големите кинозвезди от миналото – красива, загадъчна и леко дистанцирана. И в същото време е невероятно естествена и чистосърдечна като дете. Разговаря охотно, смее се от сърце и искрено се изненада, когато ѝ направих комплимент за лекотата, с която изпълнява дори и най-виртуозните пасажи. Пианист със солидна кариера и редица награди, Надежда Влаева е запазила скромността и непосредствеността си и умее да се радва не само на собствените успехи, но и на постиженията на другите. Тя смята, че за всеки има място под слънцето и не бива да хабим енергията си за завист и конкуренция, а голямата ѝ детска мечта е била да успее да накара всички хора да обичат класическата музика.

Надежда Влаева е родена в София и завършва Музикалното училище. На 15 печели първата си награда на конкурс за млади пианисти в Италия. Учила е при проф. Антон Диков, след това – при Лазар Берман . От години живее и работи в Ню Йорк, но често концертира в Европа, включително и в България. Не само изпълнява, но и композира музика и се надява скоро първият й компактдиск със собствени композиции да види бял свят.

Аделина Александрова и Надежда Влаева
Поводът да ни гостува в "Предаване без име" беше соловият ѝ рецитал в камерна зала "България", състоял се на 30 май т.г. в рамките на ММФ "Софийски музикални седмици", но тъй като няма случайни неща, броени часове преди да запишем уговореното интервю, по волята на публиката Надежда Влаева бе избрана за "Музикант на годината 2021". Голямо и заслужено признание, повод за което е излезлият миналата година компактдиск на Hyperion с малко познати творби на Панчо Владигеров в нейна интерпретация, който получи прекрасни рецензии и признание. Престижното списание Gramophone го постави в специалните си акценти за месец юли 2021 с великолепна рецензия в "Изборът на редактора", с подобна ласкава оценка излезе и австралийското музикално издание Limelight Magazine, а BBC Music Magazine също отличи с добри отзиви не само работата на българската пианистка, но и самата музика на Владигеров, която за съжаление все още е непозната за голяма част от западния свят.

Наградата, която Надежда Влаева получи в допитването на "Алегро виваче", бе обстойно коментирана в редица медии. "Предаване без име" по традиция реши да погледне към изпълнителката от друг ъгъл.  Как е започнало всичко, какво дете е била Надежда Влаева, как е свързала живота си с пианото и каква е извън сцената – всичко това можете да  научите, ако ни слушате в двете поредни съботи - на 18 и 25 юни – от 11.00 часа по програма "Христо Ботев". Част от интервюто е и в звуковия файл.

Снимки: Ани Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Христов в ролята на Борис Годунов

Фестивал "Гласът на Борис Христов" представя изкуството на изключителния певец

Общество "Борис Христов" ще представи в две различни локации Аулата на Софийски университет и Руски културно-информационен център в периода 13 май - 18 май шест последователни прожекции, които обхващат изкуството на изключителния певец Борис Христов в областта на операта, месата и камерната песен. Ще бъдат представени над 191 аудио и видео записи от..

публикувано на 11.05.24 в 18:35

Директно от Ню Йорк – шедьовърът на Пучини "Мадам Бътерфлай"

Пролетните изпълнения на "Мадам Бътерфлай" на Пучини събират сопраното Асмик Григорян и тенора Джонатан Тетелман, двама вълнуващи певци, които правят големи дебюти на сцената на Метрополитън този сезон. Възхвалявана като "един от най-яростните драматични таланти" от The New York Times, литовското сопрано Асмик Григорян пристига в Метрополитън този месец..

публикувано на 11.05.24 в 08:05
Мила Павлова и Аделина Александрова с студиото на програма „Христо Ботев“

Мила Павлова: Обичам да ми е интересно!

"Желязна ръка в кадифена ръкавица" – това е за мен Мила Павлова, която с изненадващи за привидната си крехкост сила и енергия успява да движи паралелно два елитни фестивала и дейността на един духов квинтет. Мила е идеен вдъхновител, организатор и артистичен директор на "Дни на музиката в Балабановата къща" – един "бутиков" пловдивски фестивал, който..

публикувано на 10.05.24 в 12:15
Виенски филхармоници в Музикферайн

Неделно матине на Виенските филхармоници в Музикферайн

На 25 февруари тази година под диригентството на Франц Велзер-Мьост Виенските филхармоници представиха в Музикферайн, Виена, втората концертна програма за предстоящото турне през март в САЩ: един концерт с музиката на Паул Хиндемит, Рихард Щраус, Арнолд Шьонберг и Морис Равел, блестящо реализиран и много горещо аплодиран. Музикалният предобед беше..

публикувано на 10.05.24 в 11:05

Камерен ансамбъл "Силуети" представя Българска класика на 10 май

Последният концерт за сезона на камерен ансамбъл "Силуети" е посветен на годишнините на именити български композитори – Панчо Владигеров (125 години от рождението), Любомир Пипков (120 години от рождението), Георги Тутев (100 години от рождението), Иван Спасов (90 години от рождението), Васил Казанджиев (90 години от рождението) и Румен Бальозов (75..

публикувано на 10.05.24 в 07:55