Eмисия новини

Предаване без име

събота, от 11.00 до 12.00 часа

Поле за изява на българските музиканти от различни жанрове - световноизвестни или изгряващи в момента. Под мотото „Малки истории за големи музиканти“ то предлага по-нестандартен поглед към живота и кариерата на певци, инструменталисти, диригенти и композитори. В откровен и интимен разговор с водещата те разкриват неизвестни за широката публика страни от личния си живот, споделят подробности около своя избор на професия, както и жертвите и трудностите, с които е свързан той. Звучи и музика в тяхна интерпретация. Задължително условие е всеки гост на предаването да разкаже някаква „малка история“ от кариерата или личния си живот, която до този момент не е разказвал никъде другаде. Вторият план на предаването е изграден върху кратки, забавни истории от живота на класическите световни композитори и изпълнители, както и анекдоти за музиканти (илюстрирани със съответна музика в тяхно изпълнение).

Екип: Аделина Александрова

Публикации

 Проф. д-р Боряна Ламбрева (вдясно) и Аделина Александрова

Пианистката Боряна Ламбрева: Най-важното нещо в изкуството е да му служим вярно

"Бях много добра изпълнителка, но прекарвах доста часове на пианото сама. В гимназията много свирех и може би по тази причина сега, когато се срещаме със съученици и те разказват забавни случи от онези години, се питам дали наистина съм завършила същото..

публикувано на 21.06.24 в 11:05
Лилия Тошева (вляво) и Аделина Александрова

Лилия Тошева: Изкуството не може да бъде контролирано

"По принцип е трудно да се работи с много хора, защото трябва да се опитваш да бъдеш в консенсус и в хармония с всички – казва Лилия Тошева, която от 15 години е директор на OKИ Дом на културата "Средец" - София. – Големият успех на Дома и това, че той..

публикувано на 07.06.24 в 09:00
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Станислав Почекански и Аделина Александрова в студиото на програма „Христо Ботев“

Станислав Почекански: Успехите на моите ученици са двигател, който ме кара да вървя напред

"Общуването с младите хора не само ме зарежда, но и ме обогатява – казва Станислав Почекански. Вече девет години той е Председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, но освен това е и великолепен цугтромбонист и преподавател, който..

публикувано на 17.05.24 в 15:45
Мила Павлова и Аделина Александрова с студиото на програма „Христо Ботев“

Мила Павлова: Обичам да ми е интересно!

"Желязна ръка в кадифена ръкавица" – това е за мен Мила Павлова, която с изненадващи за привидната си крехкост сила и енергия успява да движи паралелно два елитни фестивала и дейността на един духов квинтет. Мила е идеен вдъхновител, организатор и..

публикувано на 10.05.24 в 12:15
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за..

публикувано на 26.04.24 в 12:45

Бившият премиер на Киргизстан Джоомарт Оторбаев: Ние сме в Топ 3 по бърз и евтин интернет

Запознах се с Джоомарт Оторбаев, бивш министър-председател на Киргизстан на завършилия неотдавна Глобал Баку форум в Азербайджан. Той е автор на идеята да се въведе постоянен контрол на цените на въглищата за населението, за да не се допусне манипулиране на..

публикувано на 18.04.24 в 16:20
Аделина Александрова и проф. д-р Петя Бъговска (вдясно)

Проф. д-р Петя Бъговска: Много е важно да има отношение към миналото

За нея спокойно може да се каже, че не тя е избрала инструмента, на който свири, а той е избрал нея. Заниманията ѝ с музика всъщност започват от пианото, но съдбата пожелава животът ѝ да бъде свързан с контрабаса! И там тя е пълновластна господарка –..

публикувано на 12.04.24 в 11:15
Надежда Цанова (вляво) и Аделина Александрова

Пианистката Надежда Цанова: Много е важно един музикант да прекарва известно време насаме със себе си

Тя е млада, красива и нежна, но когато е на сцената и свири, от нея струи някаква особена, почти стоманена сила. Тази сила по всяка вероятност е част от нейната същност, защото всичко, което е постигнала през годините, в които се е развивала като..

публикувано на 29.03.24 в 12:45
Ангел Заберски-син и Аделина Александрова в студиото на програма „Христо Ботев“

Ангел Заберски-син – послушното дете, което намира свободата в джаза

"Бил съм послушно дете – спомня си Ангел Заберски-син. – По думите на майка ми никога не съм им създавал проблеми, винаги съм се съгласявал с техните нареждания и желания. Попитаха ме искам ли да свиря на пиано и аз отговорих утвърдително, макар след..

публикувано на 08.03.24 в 10:43