Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МРЗ трябва да е 50% от средната работна заплата

Ваня Григорова: Само спирането на износа на ток може да намали напрежението върху бизнеса

Българските домакинства няма да усетят значимо мерките, колкото и ефективни да са

Ваня Григорова
Снимка: БГНЕС

Изтича срокът по повод на актуализацията на бюджета. Предстои разглеждането му на второ четене в НС. От сметките на държавата зависят увеличението на пенсиите, подкрепата за гражданите и за бизнеса. В момента бюджет 2022 е планиран доста разточително. Текущите разходи на държавата или тези, които дори и при криза се ограничават най-трудно, се предлага да достигнат почти 36% от БВП, касовият дефицит се запазва на 4,1% от БВП, но номинално ще е рекордните 6,2 млрд. лв. А предупрежденията към управляващите са, че с мерките, заложени в бюджета, ще засилят още повече растящата инфлация. Към май тя вече достига 15,6% на годишна база.

"Промените, за които настояват работодателските организации, отчасти са заложени в промените на Закона за енергетиката и се очаква средствата да дойдат от дивидентите, които държавата отчислява от държавните енергийни дружества. Може би ще бъдат подпомогнати, за разлика от домакинствата, за които са отделени 2 млрд. лв, но всъщност 1,5 млрд. лв. са само за увеличаване на пенсиите." 

Това каза за "Нашият ден“ икономическият съветник към КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

"Което означава, че половин млрд. лв. няма как да се усетят значимо от българските домакинства, каквито и да са мерките и колкото и ефективни да са те. Макар че част от мерките въобще не са ефективни и по-скоро ще оставят повече средства в търговците, отколкото в домакинствата.

Когато сме създали предпоставки за значително увеличение на горивата, каквито и помощи да се предвидят в бюджета, те няма как да минимизират пагубния ефект на увеличението на цените на горивата. Това, което задължително трябваше да направят управляващите – да се увеличи минималната работна заплата и да се увеличат трудовите възнаграждения на заетите в публичния сектор. Да се увеличат минималните осигурителни доходи и максималният осигурителен доход, така че да се обезпечи възможността за изплащане на по-високите пенсии, вече заложени в бюджета за ДОО. В противен случай ще трябва всяка година да се обезпечават трансферите от държавния бюджет, за да могат да се покриват по-високите пенсии (а те задължително трябва да се увеличат – България е страната с най-ниски пенсии и заплати в ЕС). 

Минимум 50% от средната работна заплата трябва да бъде минималната такава. И това е заложено като препоръка в Директивата за минималните възнаграждения, която скоро ще бъде приета от ЕК и ЕП. Това ключов показател, който дава сигнал и на частния сектор

Трябва да бъде осигурено възможно най-евтиното гориво. От миналата година настояваме да се ограничи износът на ток, заради спирането на доставките на газ, така че тези високи цени да не се прехвърлят на вътрешния пазар. Износът на ток от България не е ограничен! Ние имаме възможност да задоволим нуждите на вътрешния пазар. И само това може да намали напрежението върху бизнеса, а оттам и върху инфлацията в страната. Тази мярка би подпомогнала както предприятията, които са енергийно интензивни, така и българските домакинства."

Ваня Григорова прогнозира, че "бизнесът ще бъде притиснат и ако не получи компенсациите, за които настоява, ще има редица затворени предприятия. Тя припомни, че всички юридически лица са всъщност бизнес – общини, болници, детски градини. Ще се усети ускоряващата се инфлация, която към май е 15,6%, но при липса на компенсации може да се увеличи двойно."

Коментара на Ваня Григорова можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Казуси от съдебната практика на Съда на ЕС

Юридическото предаване "Законът и Темида" даде начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В това издание на рубриката съдия Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 12:40

Фестивал на сръчните ръце в село Бусинци за втори път

Днешните "Епизоди от живота" се посвещават на трънското село Бусинци, защото от днес до неделя  (от 28 до 30 юни ) там ще се проведе второто издание на "Фестивала на сръчните ръце". Събитието е посветено на вече забравени ръчни занаяти и традиции в България и Трънския регион. В трите дни на Фестивала ще има множество демонстрации на над 15..

обновено на 28.06.24 в 10:08