Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не натискай червеното копче

Бойко Неов: Фактът, че рискът от ядрена война не е нула трябва да ни притеснява

Снимка: ratio.bg

Помните ли коя беше Саманта Смит? (Ако отговорът е положителен, значи сте от рисковата група.)

Саманта Смит е американската ученичка, която написа писмо до тогавашния Главен секретар на руската комунистическа партия Юрий Андропов с въпрос наистина ли става и си ляга с мисълта за червеното копче? Т.е. командата за започване на ядрена война със САЩ.

„Загрижена съм Русия и Съединените щати да не влязат в ядрена война. Вие за война ли сте или не?

Ако не сте, моля кажете как ще помогнете да няма война? На този въпрос не сте длъжен да отговаряте, но бих искала да знам, защо искате да завладеете целият свят или поне нашата страна“, пише Саманта през 1982 г.

В отговор Андропов пише: "Да, Саманта, ние в СССР се стараем да правим и правим всичко, за да няма война между нашите две страни, за да няма изобщо война на земята. Така иска всеки Съветски човек. Така ни учеше великият основател на нашата държава, " и кани момичето на посещение.

Саманта беше обявена за най-младия посланик на мира в Америка и посланик на добра воля в Съветския съюз.

Тази избледняла история от времето на Студената война, е свързана с позабравения призрак на ядреното унищожение, който като че ли отново изпълзя от гардероба с кошмарите и е на дневен ред след повече от трийсетгодишна забрава.

Ученият Бойко Неов пък припомня думите на Карл Сейгън, който сравнява ядрения паритет от времето на Студената война с двама души, нагазили до коленете в бензин, като единият държи три клечки кибрит, а другият – пет.

Ясно е, че евентуален ядрен конфликт ще е последният за човечеството, по-притеснителното е, че ако вероятността едно събитие да се случи е повече от нула и му дадем достатъчно време, то неминуемо ще се случи.

Темата за ядрената заплаха, освен технологични аспекти, има и културни и психологически, и те са тема на събитието на Рацио "Ядрена война" на 28 юни, вторник от 19 часа в "Кино Кабана".
Чуйте разговора с Бойко Неов, един от лекторите на събитието.



Бойко Неов е молекулярен биолог в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките. Научен ентусиаст с изключително широки интереси в почти всички области на познанието включително ядрена и фундаментална физика, химия и биохимия, генетика, медицина, рудо- и нефтодобив.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Светослав Георгиев

Доц. Светослав Георгиев: Животът ни като цивилизация зависи от геологията

Геологическият институт е създаден с указ от 11 февруари 1947 г., с който Българската академия на науките и изкуствата е преобразувана в Българска академия на науките. Той е един от първите институти, сформирани с помощта на материалната база и личния състав на Геологическия и Минерало-петрографския отдел на Природонаучния музей. Пръв научен..

публикувано на 19.04.24 в 10:00
Проф. Веселин Дафов

В търсене на идеите и хората, които променят света

Първи пилотен Национален фестивал "Идеите, които променят света" организира Националният университетски център за творчество и иновации (НУЦТИ) към Софийския университет. Поканени за участие са деца и ученици от предучилищна възраст до последния гимназиален клас. Своите идеи за решаване на реални проблеми или оригинален поглед върху най-важните..

публикувано на 19.04.24 в 09:35

Бившият премиер на Киргизстан Джоомарт Оторбаев: Ние сме в Топ 3 по бърз и евтин интернет

Запознах се с Джоомарт Оторбаев, бивш министър-председател на Киргизстан на завършилия неотдавна Глобал Баку форум в Азербайджан. Той е автор на идеята да се въведе постоянен контрол на цените на въглищата за населението, за да не се допусне манипулиране на пазарите. Женен е и има пет деца. Основател и издател на седмичника "The Times of Central Asia"...

публикувано на 18.04.24 в 16:20
д-р Джина Дундова-Панчева

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева.  "Цветята имат различна продължителност на живот, някои живеят само..

публикувано на 18.04.24 в 15:41

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба   на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога..

публикувано на 18.04.24 в 10:25