Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Василев: Русия има големи интереси у нас и затваряне на посолството би било прекален подарък

Илиян Василев
Снимка: БГНЕС

Защо за една част от политиците е по-важен въпросът дали Кирил Петков е взел еднолично решение, а не търсят отговор на въпроса дали решението на премиера в оставка е правилно за България – коментира в "Мрежата“ по програма "Христо Ботев“ Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия, анализатор, продуцент на предаването "Алтернативата".

Нуждата от посолство

"Това е въпрос на решение на Руската страна. Но руската посланичка направи нещо недопустимо за дипломацията – тя вкара в Нота във Външно министерство заплаха, че тя ще се обърне с предложение към собственото си правителство. Това е пълен дипломатически абсурд, защото такива решения се вземат от руското правителство, а не от нея. Но е смешно едно намерение или хипотеза, в случая нейното, да се използват като ултиматум. Тя очевидно има проблем в оценката за своята дейност. Общо взето, има едно правило в Русия: "Искахме да стане по-добре, а то стана както обикновено", т.е. благодарение на действията на г-жа Митрофанова и именно с тази брутална дипломация тя принуди по-голямата част от  политическият елит да отхвърли ултиматума.“

Еднолично решение

"Няма еднолично решение без действия и изходната база на контраразузнаването, те започват този процес. След което има събиране не на Министерски съвет (МС), а на службите, и след това има решение на външно министерство. Естествено, ролята на премиера е значима, но вие на мястото на премиера бихте ли последвали тези препоръки на г-жа Нинова, след като има доказани случаи на решения и то на закрити заседания на МС, при които тези решения на двайстата минута са доведени до знанието на Руското посолство и те имат вече информация. При толкова пробита система естествено, че такива решения ще се вземат в затворен режим. Единствената отворена част в процеса на вземане на решения е Нотата на Външно министерство, която съответният зам.-министър я комуникира към посолството."

Непостъпилият доклад в президентството

"Президентът не е част от изпълнителната власт. Такъв доклад и в законодателната власт не е постъпвал. Президентът има двама представители в Съвета за сигурност, а какво те му докладват, си е тяхна работа. Как те интерпретират процеса и дебатите в Съвета за сигурност – също си е тяхна работа. Не е нормално премиерът да търси разрешение от президента да бъдат експулсирани дипломати, при положение че има доклад на ДАНС. Още повече, че в последно време премиерът Петков е в антагонизъм с президента и дори нямат работни отношения заради позициите на президента. Аз не знам къде този президент е учил за управление на държавата, но процесите са следните – след като имаш обективна заплаха, никой няма право да интерпретира, защото според него имало политическа целесъобразност да не се караме с Русия. Не може да има такъв случай. Да, досега е имало подобни случи и при Борисов, и при Радев, когато подобни доклади са били слагани на някое рафтче без никакви последици. Този път обаче няма как да стане, защото Русия се ангажира в свалянето на правителството "Петков" и няма как това правителство по християнски – плеснали му една плесница по едната страна и то да даде и другата. Защото това създава прецедент."

Прогноза

"Прогнозата ми е прекрасна. Дори и да отидем на нови избори, България се измъква с много мъка от тези влияния. Най-важното е, че българите разбраха две неща: първото е, че има живот и без руски газ, защото ни беше вменявано, че като Русия няма втора. Е, видя се, че можем и без този газ. Сега предстои да разберем, че можем и без руско посолство, ако те решат да го закрият, в което много се съмнявам. Защото все пак терзанията на един посланик в София не би трябвало да съвпадат с държавническото мислене в Москва. Русия има много големи интереси в България и прекалено голям подарък ще ни направят, ако затворят посолството си у нас."


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54