Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Любовни черупки" в българското анимационно кино

Самотен охлюв, изградил собствена реалност, в която да се скрие от външния свят, излиза от черупката си заради друга такава. В нея открива любовта и желание да се справи със страховете си, но именно в техния капан се озовава. Тази поетична анимационна история – колкото за малки, толкова и за големи – се развива в 16 минути, които в последно време впечатляват не само зрителите, но и критиката и гилдията.

Късометражният анимационен филм "Любовни черупки“ – не по-малко самотният остров сред българските анимации, както го определя режисьорът му – бе въвлечен в серия от отличия.

Историята на охлюва получи две награди от Световния фестивал на анимационния филм във Варна тази година, награден беше и на фестивала на българското документално и анимационно кино "Златен ритон“. И на фестивала "Златен кукер“ беше отличен, и то с Наградата за най-добър български филм на името на Пройко Пройков. А на първото издание на Националния фестивал на българското кино, който възроди наградите "Васил Гендов“ на Съюза на българските филмови дейци, получи три награди – за сценарий, за анимация и за най-добър анимационен филм.

Много признания за кратко време, а самият филм отнема цели четири години на своите създалите. Години усърдна работа, за да се сътвори реалност като никоя друга. Филмът съчетава похватите на игралното кино и анимацията, които спомагат да бъде изградена сложната драматургична структура и повествователните кодове в анимационния сюжет. Двата свята, между които се опитва да живее охлювът, са създадени на базата на изкуство и реален живот – природата е заснета с камера, а върху кадрите чрез 2D и 3D анимации са нарисувани героите.

За онова, което рисуваш, за да оживее на екрана и да предаде посланието ти към зрителите; за черупките, в които се крием, и за илюзиите, в които искаме да живеем; за анимационното кино като вселена, в която човек сам избира да попадне, в "Кино с думи“ говорят Свилен Димитров, режисьор и сценарист на "Любовни черупки“, и 3D аниматорът Здравко Миленов, също отговорен за добрата и отличена неведнъж вече анимация.

Снимки – Свилен Димитров ФБ профил
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Красимира Дренска

"Моменти" – изложба на художничката Красимира Дренска в галерия "Контраст"

Живеещата в Швейцария художничка Красимира Дренска представя най-новите си произведения на родна земя, в софийската галерия "Контраст". Изложбата се нарича "Моменти" и включва прецизна селекция от големи серии цветни композиции и черно бели рисунки – близо 40 на брой, които продължават присъщите ѝ търсения на една интелектуална игра с пластичното..

публикувано на 27.09.23 в 16:16

Нощни срещи с европейската литература

На 27 септември София и още 15 населени места в страната ще станат част от европейската инициатива "Нощ на литературата". В многобройни читателски гнезда актьори ще четат откъси от книги носители на Наградата за литература на Европейския съюз и други подбрани произведения. В същата нощ подобни четения ще има и в още няколко европейски..

публикувано на 27.09.23 в 15:33

Робът е предател, свободният човек не е

Проф. Георги Дюлгеров – тази институция в българското кино, както го наричат всички , представи на "Златна роза" 2023 новия си филм "Записки по едно предателство" . Той е вдъхновен от епохалните "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов и цели да репродуцира смъртта на Георги Бенковски, но и да припомни кой е той всъщност. Разказът..

публикувано на 27.09.23 в 15:01

Българин е стратегически консултант на Виенския панаир за съвременно изкуство

Стефан Стоянов има дългогодишна кариера като артмениджър и съветник в света на съвременното изкуство. От началото на годината той е стратегически консултант на Виенския панаир за съвременно изкуство, който се смята за прозорец към Централна и Източна Европа. Тази година на панаира бяха представени 61 галерии от 20 държави и повече от 150 художници...

публикувано на 27.09.23 в 08:45

За първи път "Уроците на Блага" се срещна с българската си публика

Филмът, който всички очакваха – "Уроците на Блага", се срещна за първи път с българската си публика на 41-вата "Златна роза" . Носителят на три награди от тазгодишния фестивал в Карлови Вари – за най-добър филм, за най-добра женска роля в лицето на Ели Скорчева, която се завърна на екрана след 30-годишно отсъствие от българското кино, и наградата на..

публикувано на 26.09.23 в 17:53