Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Курсове по български език за украинските бежанци

На 4 юли стартира едномесечен интензивен курс по български език за украински бежанци. Инициативата е на академия "Никола Тесла" и близо 150 души ще бъдат част от тези напълно безплатни курсове. През последните три месеца екипът се справя със собствени сили, за да реализира обучението на украинците, потърсили спасение в България. Добрата новина е, че в  момента разходите за обучението ще се покриват с подкрепа на сдружение "Българската задруга".

Ето какво разказва за "Нашият ден" Доротея Николова от Академия "Никола Тесла“: "В периода от 25 март досега общо имаме 17 различни групи, 18 учители, които се занимават някои с възрастните, а други – с децата. Групите за деца са три. Средно на седмица по 150 възрастни обогатяват своите познания по български език".

Заниманията се провеждат в София близо до Орлов мост (бул. "Цариградско шосе" 17) в Академия "Никола Тесла".

Повече можете да чуете от звуковия файл.

Развълнувана, но и горда, че вече има базови познания по български език, Елена от Одеса, която по професия е преподавател по украински език и литература, споделя: "Българският език е красив, кара те да се смееш и да плачеш. Да тъгуваш и да се радваш, да пееш и да танцуваш“.

Повече можете да чуете в звуковия файл. 

Снимка – Академия "Никола Тесла"
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Ангелов

В един горещ августовски ден…

Така започват приказките, нали? Така започна и при нас във все още хладното утро на 5 август, когато вече бяхме на язовира "Долна вóда", където ни чакаха безброй деца, запленени от идеята за риболов. По-точно, прегърнали мотото "Детето-риболовец може и без дрога" – една прекрасна идея, защитавана от Диана Любенова, която се вписва идеално в изпълнението..

публикувано на 11.08.22 в 16:30
Общество по интегрирана  постурология

Как да научите повече за здравето си от стойката на тялото?

Постурологията е наука за правилната стойка и е свързана със способността на човешкото тяло да поддържа баланс. За изучаването ѝ се използват методите от отоневрологията, неврологията, офталмологията и ортодонтията. Неправилната стойка на тялото крие заплаха за общото здраве на пациентите. Колко здрави или колко болни сме, анализирайки стойката на..

публикувано на 11.08.22 в 13:20
доц. Жана Казанджиева

Доц. Жана Казанджиева: Най-важните 2 квадратни метра в живота – нашата кожа

Кога и как страда човешката кожа?  Очакванията са през 2025 г. половината от европейското население да има алергични изяви – било от страна на белия дроб, на уши-нос-гърло или на кожата. Сериозен е проблемът при малките деца. При тях атопичният дерматит за 10 години е нараснал три пъти – от 8 на 20-30 процента. Причината е във все повечето алергени в..

публикувано на 10.08.22 в 16:45
Проф. Христо Хинков

Проф. Христо Хинков за психиатричната стигма и реакцията на обществото

Какви демони измъчват съвременния човек и "отключват" страхове, неврози, отчаяние? Психоанализа на хората от вчера и от днес, защо станахме агресивни, яростни, гневни? Има ли терапия за промяната в мисленето и в ценностната ни система? Психичното здраве на българина се влошава и реакцията от страна на държавата, на обществото, на институциите..

публикувано на 09.08.22 в 08:25

На гости в село Голям чардак

Село Голям чардак се намира в община Съединение и е на по-малко от 40 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 800 човека, а напоследък в селото се заселват и млади хора. До 1878 година селото се казвало Български чардак. Според местните – единственото село с българско име по време на османската власт. Според свидетелства..

публикувано на 06.08.22 в 09:05