Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ивалина Трендафилова е новият кавалер на Националната награда "13 века България"

Новият кавалер на Националната награда "13 века България" за млад талант в съвременното изкуство и наука е д-р Ивалина Трендафилова. Националният дарителски фонд "13 века България" връчи престижното отличие за втори път в Балната зала на Двореца.

Химикът д-р Ивалина Трендафилова стана вторият кавалер на Националната награда "13 века България" за подпомагане на млади таланти в съвременното изкуство и наука. Конкурсът се организира от Националния дарителски фонд "13 века България" и е за български граждани до 35 години с безспорни успехи на международно ниво, които продължават образованието си в европейски институции.

Ивалина получи грамотата си от заместник-министъра на културата Весела Кондакова, председател на авторитетното жури, и елегантна графика от изпълнителния директор на НДФ "13 века България" Слава Иванова. Произведението на изкуството е създадено по време на Международния младежки артфестивал "Река на толерантността“, организиран от Фонда.

Ивалина благодари на журито и на НДФ "13 века България" за оказаната чест и обеща да се върне в България, след като приключи втората си постдокторантска специализация в Белгия.

Специално за сайта на Фонда тя сподели своя научен път и предмета на изследванията си: "През 2018 година спечелих едномесечна специализация в Националния институт по химия, Любляна, Словения, където започнах разработки по алтернативно приложение на получените от мен материали, а именно като катализатори за разграждане на опасни замърсители в отпадни води и летливи органични вещества от индустриални процеси. След защита на докторската си степен в ИОХЦФ-БАН, кандидатствах и бях одобрена за постдокторантски стаж в същия институт в Словения за срок от 01.01.2019 – 31.03.2020 година. В началото на 2020, след успешното ми представяне на конкурс, заех длъжността "Главен асистент“ в лаборатория ОРММ към ИОХЦФ-БАН. В края на същата година спечелих проект за постдокторантска специализация (36 месеца) в Университета в Намюр, Белгия, по програма BEWARE съфинансиран от Marie Skłodowska-Curie Actions, в рамките на който продължавам да задълбочавам познанията си в сферата на синтез и приложение на иновативни порести силикатни материали в областта на фармацията и зелените технологии. В момента работя по изключително интересен проект за синтез на нови адсорбенти за пречистване и разделяне на протеини. Използваните в индустрията, в момента, практики за тази цел са комплексни, времеемки и представляват голяма част от разхода за производство на протеини (около 80% от цената на крайния продукт се дължи на сложните методи за пречистване и получаване на желания продукт). Намирането на нови и по-ефективни материали за разделяне на протеини е пътят към по-лесно достъпни хранителни добавки, лекарства и ваксини, както и възможност за развитието на иновативни приложения на протеините във фармацията“.

Тези важни за медицината и фармацията научни дирения убедиха журито да ѝ присъди Националната награда "13 века България" за млади таланти в съвременното изкуство и наука, чието парично изражение е 5000 лева.

Останалите номинирани за наградата също са млади хора с качества и кариера в странство. Представи ги Слава Иванова:

Ана Костова – художник. В момента работи втора магистратура в Университета за изящни изкуства "Мутезиус“, град Кил, Германия, в класа на проф. Антже Майевски.

Виктория Желязкова – интердисциплинарен изследовател и фотограф. Прави магистратура във Факултета по социални науки на Масариковия университет, Бърно, Чехия.

Делян Балев – международни отношения. Учи във Виена за магистър по "Културни различия и транснационални процеси“.

Те получиха своите дипломи от членовете на Управителния съвет на НДФ "13 века България" – доц. Георги Лозанов, Рашко Младенов и доц. д-р Венцислав Велев.

Журито, което направи трудния избор, бе в състав от личности със забележителни успехи в своите области. Председател – Весела Кондакова, и членове – акад. Васил Николов, проф. д-р Адриана Благоева, проф. д-р Пенко Господинов, проф. Станислав Памукчиев.

След приключването на тържеството и неизбежните снимки с наградените и журито Ивалина Трендафилова посъветва останалите претенденти да не се отказват и да кандидатстват отново за Националната награда "13 века България“ за подкрепа на млад талант в съвременното изкуство и наука, защото при предишното издание на конкурса тя бе сред номинираните.

Снимка – НДФ "13 века България" 
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бохумил Храбал през 1985 г. (Фотография на Хана Хамплова).

110 години от рождението на Бохумил Храбал

В днешните "Епизоди от живота" се занимаваме с Бохумил Храбал , който е роден на 28 март 1914 г. Днес се навършват 110 години от неговото рождение .  Може да се каже, че Храбал е един от "най-човеколюбивите автори", не само в Чешката, но в Европейската и Световната проза. Произведенията му са превеждани на близо 30 езика, като популярността им..

публикувано на 28.03.24 в 09:11

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията, Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22

Тенденциите в лечението на белодробен рак

Академия по молекулярна патология и персонализирана медицина на тема "Рак на белия дроб" ще се проведе от 4 до 6 април в София. Първите два дни ще бъдат в мултидисциплинарен формат. Водещи експерти и специалисти от всички медицински специалности, които участват в диагностиката, лечението и проследяването на пациенти с рак на белия дроб, ще изнесат..

публикувано на 27.03.24 в 13:51