Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 27 юни-3 юли

"Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 3 юли.

"Гьоте институт“ - София представя до 7 юли изложбата "Магията цианотипия". Заедно с фотографите Иван Дончев, Боряна Пандова и Михаил Новаков, екипът на Sito Studio реализира серия от творчески работилници с техниката цианотипия. Резултатът от тази колаборация е изложба от фотографии, фотографски зинове и портрети на група деца с бежански и мигрантски произход от Иран, Ирак, Сирия, Мароко, Украйна, Русия. В „Артефир“ в понеделник Надежда Георгиева, един от организаторите на експозицията, разказа повече за "Магията цианотипия“.

Какво е общото между архитектурата на град Лозница, Зона Б5, Художествената галерия и историческия музей в Казанлък, детска градина "Лозичка" в софийския квартал "Лозенец", летището в Русе и пешеходната зона на Шумен? Всички те показват различни перспективи към следвоенната модерна архитектура у нас и са обекти в изложбата "Тоталпроект" – копродукция на фондация "Ново архитектурно наследство" и РЦСИ "Топлоцентрала”, която може да бъде видяна от 29 юни до 21 август 2022 г. в галерията "Бял куб" на регионалния център за съвременни изкуства. Основна тема на изложбата с куратори арх. Анета Василева и арх. Емилия Кълева и координатор арх. Даяна Николова е все още силно непознатата архитектура на България след Втората световна война, представена в контекста на тоталното изкуство на следвоенната епоха и развитието на модерността. Чрез 6 различни като функция, типология и местоположение обекта в България, проектът сглобява идеалния град на следвоенната архитектурна модерност у нас. За да представи проекта в „Аларма“, гост беше архитект Анета Василева.

Новият танцов пърформънс на Марион Дърова FREEFALL беше представен пред публика на 28 юни на сцената на "Топлоцентрала". Тя е хореографът, а шестимата свободно падащи, които са се доверили на своите тела, но и на нейната концепция, са Жана Пенчева, Мартина Апостолова, Николай Марков, Пламен Кънев, Цвета Дойчева и Яница Атанасова. В този мащабен за българската съвременна танцова сцена проект участват още: Винкетий Комитски – като сценограф; Климент Дечев – композитор; Ивелина Иванова – мапинг и Рая Карпачева – костюми.

Между 30 юни и 14 август Националната галерия представя изложбата "Град на сенките“ на фотографа Алексей Титаренко, която е част от програмата на деветото издание на фестивала Фотофабрика. Сборната експозиция "Град на сенките" включва кадри от едноименната легендарна серия, заснета в Санкт Петербург (1991-1994), във Венеция (2001-2008), в Хавана (2003-2006) и в Ню Йорк (2004-2022). Фотографиите са ръчно проявени от самия Титаренко в личната му лаборатория. Голяма част от принтовете са единствени копия. Град на сенките бе представен от директорката на фестивала Фотофабрика – Еми Барух в предаването "Артефир" в петък.

На втори юли бе открита кинопанорамата в "Сити Марк Арт Център“ "Ти да видиш!“, като тази година акцент на събитието е режисьорът, актьорът и художник Иван Андонов. Изложба с негови картини и прожекция на документален филм за него поставиха началото на кинопанорамата. В програмата са включени класически произведения на седмото изкуство под режисурата и с участието на Иван Андонов, а след повечето от прожекциите са предвидени срещи с представители на творческите екипи на продукциите. Още подробности разказа в петък в "Артефир" режисьорът Георги Михалков.

Снимки – "Сити Марк Арт Център“

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Чудомир

Ако ми връчат мандат...

В редакция "Хумор и сатира" знаем какво да направим, ако ни връчат мандат за съставяне на правителство, знаем и други неща, които можете да чуете тази неделя след новините в 18 часа: - "Истинските новини" – ако ми връчат мандат. - "Усмивки от старите радиоленти" – защо Чудомир е популярен и днес. - "Животът ни като виц" – пролетно предчувствие за..

публикувано на 29.03.24 в 17:45
Стефан Божков и Валери Чакалов

Стефан Божков и Валери Чакалов със съвместна нова изложба

В галерия "Ракурси" беше открита съвместната изложба на последните произведения на двама известни художници – Валери Чакалов и Стефан Божков. От години те често показват работите си заедно и в експозициите ясно личи онова "свободно общуване" между творбите им, "разговорът", който протича между тях. Различни като изразни средства, те..

публикувано на 29.03.24 в 15:00

Стефан Иванов издаде нова стихосбирка

Новата книга на Стефан Иванов "Без мен" се появява 10 години след предишната стихосбирка "Навътре" и с нея се слага началото на едно ново издателство. Томът съдържа не само поезия, но и прозаични фрагменти-есета, спомени, цитати. Всичко се е сляло в едно под драматургията на автора. Свободно преплитащи се с прозата стихотворения, които се родеят с..

публикувано на 29.03.24 в 14:15

Пътеводител из римския свят от Марк Сидоний Фалкс и Джери Тонър

"Обиколете Римската империя в нейния разцвет с Марк Сидоний Фалкс и неговия придружител, не особено изтънчения брит, д-р Джери Тонър", приканват издателите на книгата "Голямата обиколка на Римската империя".  Изглежда, че авторите са двама, но всъщност е един в две роли. Д-р Джери Тонър, който е ръководител на Катедрата по класическа филология и..

публикувано на 29.03.24 в 13:29

24 часа театър – събитие за истински ценители!

Наближаването на Международния ден на театъра е идеален повод за начало на театралният маратон на "Алма Алтер". От сутринта на 30-и март до сутринта на 31-ви март  театърът ще бъде дом на любители на театъра, готови да се потопят в света на театралното изкуство и да преживеят неповторими емоции. Разговорът в "Нашият ден" с Мариела Димитрова ,..

обновено на 29.03.24 в 10:44