Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравословен начин да си подарим сладост

7 юли – Международен ден на шоколада

Снимка: Pixabay

На 7 юли се отбелязва Международният ден на шоколада. Според някои източници сладкото изкушение се появява в Европа на 7 юли 1550 г., когато в Испания за първи път е внесена първата партида шоколад от Америка. Свойствата на какаовите зърна са били открити от ацтеките и за тях шоколадът бил "храна на боговете“. Едва в началото на ХХ век шоколадът започва да се произвежда в Европа в големи количества и става достъпен.

В "Нашият ден" Красимир Бенямин, производител на български биошоколад, твърди, че е парадоксално 7 юли да е предпочетен за Световен ден на шоколада. "Реално тогава не е имало шоколад, а е имало какаова напитка в днешно Мексико. Всеки един производител на шоколад знае, че шоколадовият сезон е от октомври до май месец. През топлите месеци продажбите падат драстично", допълва той. 

Красимир Бенямин

Идеята за здравословна алтернатива на шоколадите реално започва през 2014 г. "Тогава в домашни условия с моя брат Мартин създадохме първите ни шоколади. В рамките на една година се самообучавахме. После наехме едно малко мазе, създадохме първия си бранд, който се провали след две години, след което намерихме инвеститор и така започна да се разрастваме", казва Красимир Бенямин.

Може ли  да се създаде шоколад, който да запазва полезните свойства на какаото? Тайната в рецептите на двамата братя е ка­каото да остава сурово. В последните девет години те разработват 26 нестандартни рецепти в различни цветове. Шоколадите включват суперхрани като чия, мача, киноа, куркума, джинджифил, но също така люта чушка и брашно от рожков вместо какао.

Производството обаче не е никак евтино. Освен шоколадът да бъде вкусен, за тях е важно той да е полезен за потребите­лите, производството да не вреди на окол­ната среда, а суровините да се отглеждат в нормални условия за труд. За да избягат от доставчици с лоша репутация, правят ста­рателни проучвания и не се страхуват да платят малко повече.

Шоколатиерите отделят много време в търсена на честни доставчици на висок клас древ­ни сортове какао. Намират ги в Перу, Никарагуа, Доминиканска република. Това решение увеличава разходите ни с два до четири пъти, но по този начин се тушира нуждата от внос от Афри­ка. Защото в Кот д'Ивоар обикновено се използва детски робски труд при производството на какао.

Целия разговор с Красимир Бенямин можете да чуете  в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мозъчни донори

В редакция "Хумор и сатира" акъл имаме много и щедро го раздаваме, не ни се свиди. Огледаме се, видим област, където явно се нуждаят от акъл и веднага ставаме мозъчни донори, така да се каже.  За съжаление често пъти акълът ни се отхвърля, не влиза в работа, което си личи навсякъде у нас. Това обаче не ни разколебава, продължаваме да раздаваме в..

публикувано на 25.11.24 в 15:15
Мина Киркова и Михаил Мишев

Между страха и истината – или къде е Дявола?

Как достъпът до точна и проверена информация влияе на социалното приобщаване и благосъстояние? Може ли да бъде причина за маргинализация и как фалшивите, подвеждащи и изфабрикувани новини се разпространяват по различен начини в различните общности?  В "Работилница за журналисти" на АЕЖ - България беше представено ново проучване на..

публикувано на 25.11.24 в 14:06
Илияна Типова

Антон Митов представя: Илияна Типова, журналист от Радио Кърджали

В Деня на патентоване на първата електрическа самобръсначка и първото изкуствено кръвопреливане в света, гост в студиото е Илиана Типова – отличник на випуска на 10-ия майсторски клас по радиожурналистика на БНР. Тя е автор и водещ на предаването за туризъм и хоби на Радио Кърджали "Накъде в неделя". За връзката между Граф Дракула, Хелоуин, гробищата..

публикувано на 25.11.24 в 13:27
Детелина Стаменова, психолог

Въздух, стрес, храна – епигенетичните фактори, предавани през поколенията

Епигенетиката изучава изменения в гените, които не се дължат на промени в ДНК последователността. Тези промени могат да бъдат предизвикани от външни фактори – въздух, стрес, хранене, и в някои случаи се предават на следващите поколения. За епигенетичните фактори и тяхното овладяване в изпълненото със стрес ежедневие в "Terra Култура" говори..

публикувано на 25.11.24 в 13:12
Саша Безуханова

Саша Безуханова: Икономиката на бъдещето ще бъде зелена, освен дигитална

От 2 декември всеки понеделник между 8:30 ч. и 9 ч. в ефира на "Нашият ден" ще гостуват български иноватори със зелена бизнес ориентация. Поводът е първото национално проучване на Move.bg "Зелени решения от България 2024" . За "зелените решения" в бизнеса и данните от проучването в предаването разговаряме със Саша Безуханова –..

публикувано на 25.11.24 в 11:44