Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълкът в овча кожа или какво показва "другата гледна точка"

Доц. д-р Михаил Околийски
Снимка: Ани Петрова

Психологическата война е тази, която не може да изправи никого пред военен трибунал, но нанася непоправими щети. Защо? Какво означават специалните информационни операции и как те оставят траен отпечатък върху мозъка на потребителя и емоциите му? Кои са информационните инструменти, които поддържат режими? Кои са целевите групи, върху които се упражнява това въздействие? Как се манипулира значението на понятията? Как се предизвиква недоверие?

Разговор в предаването "Мрежата" с доц. д-р Михаил Околийски, специалист по психично здраве и експерт към СЗО.

Коя е войната, която не може да те изправи пред военен трибунал

"Смятам, че това е войната за човешкия ум. Това да манипулираш малкия човек е щетата, вероломното действие, което много рядко бива изправено пред съд, но нанася много големи поражения. В Библията е написано, че един от големите грехове е да се лъжат малките хора, а в България това е някакъв вид спорт от страна на много институции, включително и на медийните, които безкритично и без да има някакъв механизъм, който да ги възпре, разпространяват фалшиви новини и дезинформация. Наблюдаваме това от много години, но се прояви много явно по отношение на борбата с Covid 19 и сега с украинската криза. И под овчата кожа на представянето на другата гледна точка, на така наречения "плурализъм в медиите и в информационното пространство“, много се злоупотребява с истината, макар истината да е една и това трябва да е знайно, и срещу нея се представя алтернативна, хибридна истина, която бива представена като другата гледна точка. Ние от СЗО участваме в една коалиция, създадена от ЕК в България, за борба с дезинформацията и си партнираме и с други институции, и тези неща са доста добре разкрити и са представени теоретично как се сглобяват подобен тип фалшиви твърдения /…/ и как се заплаща за това. Това в много от страните е разкрито и се преследва.“

Нищо неподозиращи граждани – проводниците на пропагандата

"Има специалисти, които помагат как манипулативно и най-подвеждащо да бъдат представени определени тези и за съжаление те са въвлечени в подобен тип занаят, защото без помощта на опитни медийни експерти по психология не може така добре да се дръпнат тези струни, да кажем, на българската душа, които са свързани с историческия спомен за Русия и след това със социалистическата носталгия, така че да може максимално да се олекотят общите ни европейски тези и ценности и да се настани скепсисът./…/ Това касае, според мен, и националните медии, които безкритично публикуват интервюта с Путин или други диктатори от неговото обкръжение без никакъв контекст.“

Умелите пропагандатори и обектите на техните операции

"За тези послания има различни таргетни групи. От една страна, това е таргетната група на по-възрастните хора, които много добре помнят, че в съветския блок не е било толкова искрящо и блестящо, но те са били млади, кръвта им е кипяла, тогава са се запознавали със съпругите си, с момчета и момичета, и този спомен води до идеализиране на онова време. И по тази линия, според мен, се прави много, за да се обясни колко е било хубаво тогава и колко много е направено за България от страна на СИВ и на Съветския съюз. От другата страна – са младите хора, които по никакъв начин не получиха нужното образование в училище, за да разберат аспектите на тоталитарната държава./…/ Тези млади хора не знаят какво се е случвало в онези години и за тях звучи добре, че тогава е имало по-малко престъпления, което също е отхвърлено като теза, но продължава да се внушава, че животът е бил по-сигурен, по-спокоен, че образованието ни е било по-добро и че българските ученици са били най-умните в света, точно както съветските часовници са били най-бързите часовници в света. И така тези хора биват бавно, бавно манипулирани.“

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35
Мая Манолова

Художничката Мая Манолова – свободоното дете на две култури

Мая Манолова е млада, талантлива художничка – дете на две култури. Неин баща е големият варненски маринист Димитър Манолов, а майка ѝ е полякиня, литератор и филолог.  В "Нашият ден" Манолова разказва, че е израснала в сърцето на варненската бохема в едно двуезично, артистично семейство. Светогледът ѝ се повлиява както от творческия устрем на..

публикувано на 17.05.24 в 11:29