Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории в ефира:

От първо лице с Владимир Димитров-Майстора

Владимир Димитров – Майстора сред картините си
Снимка: @ArtGalleryVladimirDimitrovTheMaster

Цялата 2022 година е юбилейна за големия рисувач Владимир Димитров-Майстора – озарен от Божието чудо да въздейства. На 1 февруари 2022 г. се отбелязаха 140 години от неговото рождение. Поради огромния интерес – има дни с невиждани досега опашки от посетители – изложбата в Кюстендилската художествена галерия, наречена на неговото име, беше удължена до 10 октомври. Осъзнаваме ли огромното чудо, което имаме чрез този българин, който докосва света до България и България до света?

В "Нашият ден" своите истории от първо лице разказват родственицата на Българската мадона Дафина – Красимира Димитрова; Кирил Иванов, уредник на къщата-музей в село Шишковци, и д-р Ерик Евтимов, преподавател в Бернския университет и наследник на хазяите на художника в село Раждавица.

Къщата-музей "Владимир Димитров-Майстора" е открита е на 25 юни 1982 по повод на 100-годишнината от рождението на Владимир Димитров-Майстора. Там Майстора живее и твори през 1926-1944. В стаята е съхранена атмосферата, в която е живял творецът. На горния етаж са експонирани фотодокументи, илюстриращи приноса му към българското и световното изобразително изкуство: предмети, свързани с неговия живот и творчество. Ето какво разказва Кирил Иванов, уредник на къщата-музей в село Шишковци:

"Очакваме по традиция да започне велопоходът. Около тази дата всяка година идват участниците и посещават къщата-музей на Владимир Димитров-Майстора в село Шишковци. Разглеждат, правят една обиколка, след това сядаме на открито отвън, разказваме им приказката за Майстора. Хората винаги остават доволни и с много добри впечатления и с желание отново да посетят това място.

Има завишение на интереса към Майстора, несъмнено свързано с тази 140-годишнина. Повечето посетители, особено тези, които идват от по-далеч, гледат да разгледат повече забележителности. На първо място слагат галерията в Кюстендил в комбинация с нашия обект – къщата-музей в село Шишковци. Доста се увеличи посещаемостта, особено след намаляването на пандемията. Задават се доста интересни въпроси, но винаги се стремим да отговаряме на всички въпроси, свързани с Майстора и пребиваването му в Шишковци."

Кирил Иванов уточни, че не Тодора (родом от Шишковци, живяла в Невестино) е последният жив модел на Майстора, нито Боянка Аракчиева ("Момичето с ябълките") от Шишковци. Има и други живи модели. Той обеща и срещи с други, общували с Майстора.

Чуйте повече подробности от звуковия файл.

Ето какво споделя за инициативата "Дигитални посланици на Майстора" д-р инж. Красимира Димитрова, изследователка на живота и творчеството на художника и родственица на Дафина – Българската мадона на Майстора:


"Идеята се роди миналата година. Тя беше анонсирана в LinkedIn профила ми със следните думи: "Един мъж, година преди да завърши Рисувалното училище, тръгва по света. В началото, за да се учи от изкуството на най-големите. Но само в началото. Преди 114 години Майстора тръгва и наистина обикаля света. Може би малко хора знаят, че той е бил на 3 континента, в 13-14 държави, над 35 пъти е бил зад граница. И дори не само в ролята си на наблюдател на най-голямото изкуство, но и да представя своите творби, също така и да бъде посланик на мира. Първата локация е Швейцария, където е първият откривател и меценат на Майстора – съдията Никола Чехларов. След това продължаваме хронологично през Берлин, Рим, Ню Йорк, Прага, Брюксел, Париж. Всички дигитални посланици записват 1-2 мин. кратко видео, в което обясняват връзката на Майстора с дадената локация."

Д-р Ерик Евтимов, преподавател в Бернския университет и наследник на хазяите на художника в село Раждавица, е българин, който продължава да следва съхраняването на българската любов и традиции, дигитален посланик на Майстора:

"Първо, какво означава дигитален посланик? Желанието да се докоснеш до едно изкуство, което съществува, и възможността това изкуство да бъде представено на по-голям и по-широк кръг хора без пречките на границите. Аз благодаря на г-жа Димитрова за инициативата да има възможността да се разпространява едно изкуство, което е безгранично и според мен – космическо. Остава светлината от картините на Майстора. Има нещо изконно и трансцедентално, което предават тези картини на хората. И според мен то е свързано с природата Кюстендилския край. И не е случайно, че дядо Владо рисува искрящите хора от Кюстендилския край. Връзката остава и тя е много кръвна и духовна, пресъздадена от такъв гениален творец като Владимир Димитров - Майстора." 

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – ХГ "Владимир Димитров-Майстора" - Кюстендил, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момент от спектакъла

Ключове към съвременното сценично изкуство

Концептуално и необвързано с конкретна художествена форма, съвременното сценично изкуство преобразява класическите пиеси и чете за първи път новите текстове, които ловят вибрациите на времето, преодолявайки ограниченията на видимата реалност. Сред заглавията в софийския афиш има и нови, написани през последните няколко години пиеси, които с..

публикувано на 05.05.24 в 09:06

Вярата и любовта в основата на иконописното изкуство

От 15 юни до 18 август българският художник Диан Костов внася съвременен поглед към   иконописната традиция с изложбата "Кръстопът — цената на избора" в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел, най-голямата църква в света в стил Ар деко. Изложбата представя над 70 творби и е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието като..

публикувано на 05.05.24 в 08:38

"Вълшебната завеса" се вдига на 7 май в Търговище

Броени дни остават до началото на традиционния Международен фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса". Двадесет и третото му издание ще бъде тържествено открито на 7 май от 10 часа с "Вълшебният меч" – авторски площаден спектакъл на Мим формация "Жар театър". Представлението ще се играе на площада пред Драматичния театър в Търговище, който е..

публикувано на 05.05.24 в 08:07
Славко Матанович, Емил Янев и Ели Кордева

Биоенергията на душата и свободата на духа

В своя великденски епизод 543 "Трамвай по желание" отново среща своята публика с прославената народната певица Ели Кордева и хърватския учител, лечител биоенерготерапевт и артист на духовните науки Славко Матанович. Двете артистични личности са свързани дълбоко в годините, но сега ги обединява забележителна мисия, която ще въздигне духа в Пиринския..

публикувано на 04.05.24 в 17:55

Излезе "Алиса в страната на чудесата" с илюстрации на Салвадор Дали

"Алиса се умори да седи без работа до сестра си на скамейката, тя беше надзърнала един-два пъти в книгата, която сестра ѝ четеше, но там нямаше нито картинки, нито разговори. "За какво ли е такава книга — си помисли Алиса — без картинки и без разговори?" И тъй както си мислеше (доколкото изобщо можеше да мисли в тая горещина, която я..

публикувано на 04.05.24 в 13:32