Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Духът на акварела" – международно триенале във Варна

13
Международното триенале „Духът на акварела” 2022
Снимка: @MorskiPhotoKuker

След Пловдив, където съвсем наскоро се проведе Международният младежки фестивал на акварела, "Духът на акварела" завладя и град Варна.

Морската ни столица е домакин на третото издание на Международното триенале на акварела, което заедно с пловдивския Международен младежки фестивал, се организира от фондация "Международно акварелно общество – България" с президент художничката Селма Тодорова.


Тази година в авторитетното събитие с мото "Духът на акварела" участват художници от 55 държави. В конкурсната програма на фестивала са селектирани 352 творби, от които международно жури, съставено от световноизвестни майстори на акварелната техника е номинирало 32 платна за награди, а 25 са наградените.

Фестивалните дни продължават до 17 юли, но "Духът на акварела" ще владее град Варна до края на месеца с откритите по време на Триеналето акварелни експозиции: сборната изложба на любими български автори "Духът на България" в галерия "Ларго", самостоятелната изложба "Жар" на Краси Тодоров в галерия "Тереза Зиковска" и две изложби на Селма Тодорова, посветени на 60-годишния ѝ юбилей тази година – "АКВА" в галерия "Папийон" и експозицията "С обич", която се открива тази вечер в галерия "Графит".

До 12 август цялата селекция от акварелни шедьоври на участниците в Триеналето може да бъде разгледана в международната изложба в залите на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" – Варна, след което ще гостува като пътуваща изложба и в други градове на страната.

Юбилейна изложба с акварел на Селма Тодорова в Le Papillon
За третото издание на "Духът на акварела", за съпътстващите изложби и случайна ли е последователността на провеждане непосредствено един след друг на Международния младежки фестивал на акварела в Пловдив и Международното триенале във Варна, разказва инициаторът и на двете събития – художничката Селма Тодорова, президент на фондация "Международно акварелно общество – България".

Снимки: ФС - Варна. През погледа на един чужденец
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Невена Дишлиева-Кръстева и  Емил Янев

Книги за чувствителни

В епизод 520 "Трамвай по желание" среща своята публика с преводача и издател Невена Дишлиева-Кръстева. Сценичната пътека към издателство ICU тръгва от световноизвестния мим Герасим Дишлиев, брат на Невена. Връзката е неговият "Монолог с куфар", представящ със средствата на пантомимата неспирните митарства на Геро, който след обучение при легендарния..

публикувано на 07.12.23 в 17:45

Нова стихосбирка на Лора Динкова

"Песента на Евридика – това са стиховете на Лора Динкова. Убеден съм, че така щеше да пее Евридика, ако Орфей не се беше обърнал и бе успял да я изведе на белия свят", отсича категорично Митко Новков по повод новата книга на поетесата, подчертавайки, че в нея тя "утвърждава живота".  Особеното е, че във "Внезапни сънища" натрапващата се тема е..

публикувано на 07.12.23 в 17:14

Камен Старчев и остатъчните образи

В галерия КО-ОП се откри изложба на Камен Старчев "Остатъчни изображения". Ето какво пише Мария Василева за работата на този художник: "Камен Старчев минава през различни етапи – от следването на скулптура, през пърформанса и видеото до професионалното занимание с електронна музика и графичен дизайн. Днес вече почти 15 години той работи единствено с..

публикувано на 07.12.23 в 15:40

"Най-доброто от Анеси 2023" пред българска публика

Международният фестивал на анимационния филм в Анеси обикаля света с програмата си "Най-доброто от Анеси 2023", която съчетава селекция от 10 късометражни филми, победители от последния фестивал и два специално създадени трейлъра за фестивала от студенти по анимация от GOBELIN, Париж.  Селекцията от 10 късометражни филми "Най-доброто от Анеси 2023" ще..

публикувано на 07.12.23 в 13:40

"Нека забравим тези разкази" на Дилян Еленков

Това са разкази, които ще ви разсмеят, разплачат и ще ви въвлекат в света на Дилян Еленков (1978, София).  Той е писател, музикант и художник. Автор е на стихосбирките "Ципове, копчета, дни" (2011) и "Ангелите ще го отнесат" (2017). Сценарист е на четиринайсет късометражни анимационни филма, които печелят престижни награди на множество международни..

публикувано на 06.12.23 в 18:05