Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Духът на акварела" – международно триенале във Варна

13
Международното триенале „Духът на акварела” 2022
Снимка: @MorskiPhotoKuker

След Пловдив, където съвсем наскоро се проведе Международният младежки фестивал на акварела, "Духът на акварела" завладя и град Варна.

Морската ни столица е домакин на третото издание на Международното триенале на акварела, което заедно с пловдивския Международен младежки фестивал, се организира от фондация "Международно акварелно общество – България" с президент художничката Селма Тодорова.


Тази година в авторитетното събитие с мото "Духът на акварела" участват художници от 55 държави. В конкурсната програма на фестивала са селектирани 352 творби, от които международно жури, съставено от световноизвестни майстори на акварелната техника е номинирало 32 платна за награди, а 25 са наградените.

Фестивалните дни продължават до 17 юли, но "Духът на акварела" ще владее град Варна до края на месеца с откритите по време на Триеналето акварелни експозиции: сборната изложба на любими български автори "Духът на България" в галерия "Ларго", самостоятелната изложба "Жар" на Краси Тодоров в галерия "Тереза Зиковска" и две изложби на Селма Тодорова, посветени на 60-годишния ѝ юбилей тази година – "АКВА" в галерия "Папийон" и експозицията "С обич", която се открива тази вечер в галерия "Графит".

До 12 август цялата селекция от акварелни шедьоври на участниците в Триеналето може да бъде разгледана в международната изложба в залите на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" – Варна, след което ще гостува като пътуваща изложба и в други градове на страната.

Юбилейна изложба с акварел на Селма Тодорова в Le Papillon
За третото издание на "Духът на акварела", за съпътстващите изложби и случайна ли е последователността на провеждане непосредствено един след друг на Международния младежки фестивал на акварела в Пловдив и Международното триенале във Варна, разказва инициаторът и на двете събития – художничката Селма Тодорова, президент на фондация "Международно акварелно общество – България".

Снимки: ФС - Варна. През погледа на един чужденец
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нощният рицар Кирил Недков и любовта към актьорската игра

Когато носиш няколко дини под мишница, все се надяваш никоя от тях да не падне до финалната права. Не толкова за да докажеш, че си успял да ги пренесеш цели, колкото за да се насладиш на момента, в който към дините ще можеш да добавиш и малко сиренце. Точно този миг на наслада обаче често ни убягва, защото винаги успяваме да излъжем съзнанието си, че..

публикувано на 03.06.23 в 08:45

"Кулата" – една модерна приказка за модерния объркан свят

Една нова българска пиеса започва сценичния си живот в Театър 199 "Валентин Стойчев". Пиесата е на младия актьор Борис Кръстев, който спечели с нея конкурса за нова българска драматургия, организиран от Театър 199 на името на голямата актриса Славка Славова. Творбата му беше отличена в конкуренцията на още 45 текста, участващи в конкурса...

публикувано на 02.06.23 в 14:50

С името на Ботев

Всяко поколение има своя Ботев. Това е така, защото универсалните истини се четат различно от всяко поколение.  Денят 2-ри юни се свързва с няколко точки върху картата на България, които непременно са важни за отбелязването на паметта на Ботев и падналите за свободата и независимостта на отечеството. Враца, Калофер, Ботевград. Как възприемаме света на..

публикувано на 02.06.23 в 14:17
Веселин Начев

Веселин Начев – "Фигурално"

Четвъртата изложба на художника Веселин Начев в галерия "Стубел" не е просто продължение на предишните три. Тя дори не е непременно естествената следващата стъпка в неговата творческа  хронология. Със заглавието си "Фигурално – живопис" тя е като придихание, като артефакт между обичайния ритъм, като осъзнаване да се спре времето.  Веселин Начев и..

публикувано на 02.06.23 в 13:32

"Балада за изгубените планини" – мост между културите

Днес, 2 юни, в деня на празника на Италианската република, от 19 часа в Софийската градска художествена галерия ще бъде представена новата книга на един от италианските преводачи на българския автор Йордан Радичков Данило Манера "Балада за изгубените планини". Преводът от италиански е дело на младия преводач Нина Караманова. В представянето ще..

публикувано на 02.06.23 в 11:40