Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умните жени на бизнеса

Завладяващите истории на едни от най-успешните бизнес дами в света

В книгата "Умните жени на бизнеса" са събрани на едно място историите на едни от най-успешните бизнес дами на всички времена.

Авторките Клаудия Ланфранкони и Антония Майнерс с фин усет и увлекателност представят 21 умни жени на бизнеса, чиито житейски истории дават кураж да отстояваме собствените си идеи и да ги подарим на света, както го правят героините в тази книга.

В книгата ще открием завладяващите истории на Коко Шанел, Ене Бурда, Миуча Прада, Хелена Рубинщайн, Марта Матилда Харпър, Есте Лаудер, Мария Богнер, Мари Тюсо, Маргарете Щайф, Брауни Уайз, Барб-Никол Клико-Понсарден, Анна Захер, Патрисия Уркиола, Беате Узе, Жана Тусен, Айно Марсио Аалто, Флорънс Нол и други.

Когато шампанското все още не се леело така фриволно и роклите не оставяли място за дишане; добрите кремове били достъпни само за изискани дами и ски панталоните не били нито практични, нито красиви; а думата "дизайн“ все още не била измислена, умните жени се заемат с възхитителна решителност да разработят продукти, които не само поразяват със своята иновативност и финес, но определено изпреварват и времето си.

Със своите маркетингови концепции, продажбени стратегии и управленски решения те стават пионери на това, което днес наричаме брандинг, хоумшопинг или франчайзинг.

Те започват първоначално с дребни пари назаем или благодарение само на причудливата си креативност и маневреност. Докато в края на живота си повечето от тях притежават бизнес империи от световен мащаб.

В обикновени ателиета, малки работилнички или домашни "лаборатории“ те създават своите продукти и маркетингови концепции, които и до днес продължават да бъдат успешни.

Някои от тях са добре известни, други са дълбоко забравени. Техните изобретения и бизнес стратегии като памперса на Марион Донован или продажбената стратегия на Брауни Уайз продължават да ни служат и днес и остават ненадминати по своята гениалност и функционалност.

Като дълбоко погребаното име на Марта Матилда Харпър – създателката на първата франчайз система в света. Или жената, направила революция в света на красотата Хелена Рубинщайн и завладяла целия свят със своите 12 бурканчета с крем, във времена, когато салонът за красота е нещо необичайно.

Чуйте издателката Мая Христова от звуковия файл.

Снимки – Ейч Ем Ар Логос
По публикацията работи: Милена Очипалска
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Ненов

Нова книга, посветена на ерудита Димитър Ненов

"Пианист, композитор, диригент, критик и архитект" – така сам се определя приживе класикът Димитър Ненов. Тази година се отбелязват 120-годишнина от неговото рождение и 70-годишнина от смъртта му.  На 26 февруари от 18:00 ч. в Централния дом на Съюза на архитектите в България ще се състои представяне на "Архивът на Димитър Ненов в Дрезден" – новата..

публикувано на 23.02.24 в 15:50

Авантюра с яйца, тренировка по хокей, приключение с трактор в програмата СФФ за деца

Смях и приключения очакват най-младите зрители на 28-ия София филм фест! Програмата "СФФ за деца" включва филми, обиколили света, които през март ще могат да бъдат видени на голям екран в София. За втора поредна година главен селекционер на детската рубрика на фестивала е режисьорът Андрей Хадживасилев. В последно време режисьорът е..

публикувано на 23.02.24 в 15:30

"Да питаме Сирака" гостува на Българския културен институт в Братислава

За първи път екипът на предаването "Какво се случва" прескача границите на България и задава вечния си въпрос от Братислава. Програмата за култура на Българското национално радио "Христо Ботев" гостува на българската общност в словашката столица , за да представи творческото наследство и идеите на талантливия художник, критик, поет, театрал и..

публикувано на 23.02.24 в 14:40

Започва поредицата "Представленията, които ни създадоха" в Yalta Art Room

"Представленията, които ни създадоха" – под това мото ще премине новата инициатива на независимото пространство за култура Yalta Art Room в София. Това ще бъде серия от осем дискусии, в които ще участват едни от най-значимите творци, свързани с театралното изкуство в България. Входът за всички срещи е безплатен. Зрителите, които не могат да присъстват в..

публикувано на 23.02.24 в 14:35

Брас Бендът на НМУ: Културен обмен и концерт в Ротердам

Тази НМУ "Любомир Пипков" чества 120-годишнина от своето основаване и 120-годишнината на патрона на училището – Любомир Пипков. По този повод на 24 май в зала "България" ще се състои юбилеен концерт, в рамките на Софийски музикални седмици. Планирана е богата юбилейна програма и издаване на Годишник на училището.  Повод за разговор в "Артефир" с..

публикувано на 23.02.24 в 14:27