Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"One Coin: жената, която измами света"

Книгата "One Coin: жената, която измами света" е следствие от разследванията на журналиста Николай Стоянов. 

Сюжетът на книгата поставя светлина върху българката Ружа Игнатова, вече Доктор Ружа, която през 2014 година дава началото на уанкойн. Заявката е, че предстои финансова революция, че ще демократизира плащанията, че ще е като фейсбук на криптовалутите... В действителност обаче това се оказва просто фасада за една от най-големите финансови измами в света. 

Само три години по-късно компанията е събрала по най-скромни оценки над 4 млрд. долара от милиони жертви от цял свят, а създателката ѝ подобаващо се обгражда с луксозни имоти, коли, яхти, картини, рокли и бижута... докато изведнъж не изчезва от лицето на земята. От края на 2017 г. тя е издирвана от ФБР и не се е появявала публично. С това обаче историята не само не свършва, но и се изпълва с още обрати и мистерии – арести и дела, натъпкани с пари апартаменти, любовна история, шпиони и шейхове. 

Но може би най-впечатляващото е, че след всичко това "One Coin" е още жива, продължава да ползва централата си в София и да привлича нови жертви. Книгата вече е в книжарниците в печатен вариант, а преди това излезе и достъпна като аудиокнига, разказва авторът и разследващ журналист от "Капитал“ Николай Стоянов:

"Когато се натъкнах на тази тема, нямах никаква представа какъв размах ще има. За мен това беше една интересна история в този момент, доколкото никой не знаеше нищо за Ружа Игнатова, която се появи и започна да пазарува едни знакови сгради в София. Бързо ми стана ясно, че това е една измама, но тогава нямаше как да го заявим като такава, просто предупреждавахме хората за опасностите. Не съм си представял, че ще стигнем до книга и до една от най-търсените личности в Топ 10 на ФБР. Аз лично съм я срещал Ружа и съм ѝ вземал интервю. Това, което можем да изградим като нейн образ, е, че тя е човек, който обича да е в центъра на вниманието, движена е от това да постигне някакъв грандиозен успех, а не от това какви щети ще създаде с него. Тя тръгва по сивите плоскости и стига до това да направи грандиозна измама. Нейната цел е била бързо да стане богата, независима, твърде успяла и уважавана, може би това се крие и в детството ѝ. Не е била от богато и заможно семейство. Ружа е омъжена, има и дете, но чувствата ѝ към Гилберт Армента избухват в периода, когато тя е най-богата, той е от нейните финансисти – "перачи на пари“, както го нарича брат ѝ – Константин. Тя подслушва своя любим, защото иска да напусне съпругата си, да заживеят заедно, и така научава, че той съдейства на ФБР, така научава, че нейното положение не е сигурно. Последните официални следи за нея са, когато тя се качва на полет от София за Атина.“

В книгата Николай Стоянов изследва и историята на дигиталните пари, първите им появи са през 2009 година, свързани със Сатоши Накамато. Разкрива се и фигурата на Себастиан Грийнууд в книгата, съдружник на Ружа Игнатова. И в тази история има любов, Ружа и Гилбърт Армента. Ружа е в неизвестност от 2017 година. На финала на книгата Николай Стоянов завършва с посланието, че човешките слабости са вечни и с факта, че "One Coin“ още е жива.

Снимки – изд. Изток-Запад

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Никола Вандов с първа награда за цялостен принос към българския театър

Никола Вандов е първият носител на наградата за цялостен принос към българския театър на Обществото на независимите театрални критици, което е член на Международната организация на театралните критици. Обществото присъди Годишната си награда на уважавания театровед за неговата неизменна преданост и рицарско служене на българския театър, за..

публикувано на 30.06.24 в 12:15

Белият цвят на камъка в изложбата на Иван Русев

Изложбата на Иван Русев "Бяло" в галерия "Арте"  е част от събитията по повод 70-aта годишнина на автора.  Камерната експозиция включва 11 бели каменни пластики, 20 рисунки във вътрешното пространство и няколко по-големи скулптури в откритото пространство на галерията. Обединяващото е белият цвят на камъка и мощната творческа енергия на автора...

публикувано на 30.06.24 в 08:50

Граф Дренски – безделник по душа

В книгата си "Граф Дренски – безделник по душа" Траян Антов представя коктейл от лични спомени, шеги и закачки, разкази за остров Бали и Виетнам и опити за сериозни разсъждения. На страниците се мяркат негови роднини и Румен Урумов, Елисавета Багряна, Елена Бобевска, Таню Киряков, Пламен Димитров, Дора Габе, Тома Спространов, Весел Цанков, Ники..

публикувано на 29.06.24 в 12:35
Асен Блатечки и Николай Урумов

Николай Урумов поставя "Зимните навици на зайците" в Ловеч

Драматичният театър в Ловеч между две премиери в края на сезона – в "Артефир" разказва директорката на ДТ "Борис Луканов" Биляна Петрова . "Зимните навици на зайците" е пиеса, писана от Станислав Стратиев през 1996 година и поставяна само веднъж. Николай Урумов, в качеството на режисьор и актьор, съживява този сатиричен сюжет  за "България,..

публикувано на 29.06.24 в 11:35
Автопортрет, 1983

За материалното и духовно наследство на Дечко Узунов

Казанлък е град, който освен наследството на траките и аромата на роза дамасцена може да предложи на своите гости едно пътуване в чудния свят на изобразителното изкуство. На 27 юни в Софийската градска художествена галерия се състоя лекция на тема "Дечко Узунов и неговото наследство в Казанлък". В "Артефир" д-р Пламен Петров говори за..

публикувано на 29.06.24 в 08:30