Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко тежи грамотността?

Снимка: БГНЕС

Първоначално думата “грамотност” означава способността за писане, четене и боравене с аритметика. В хода на XX век обаче разбирането за грамотност постепенно се разширява и включва в себе си социалните и културни аспекти на тези умения, както и убежденията по отношение на писането и четенето или иначе казано – идеологическата страна на понятието. В “Гласът на времето” гостуват писателка, геймър и природен учен, за да се види къде се пресичат техните възгледи по отношение на грамотността.

Като журналистка и писателка, Мария Касимова-Моасе работи с езика в различни контексти, но разбира включително езиковата грамотност, като част от по-широката система, позната като обща култура. Касимова защитава позицията, че познанията по синтаксис и граматика например са не само условие за критично мислене, но и за творчество.

Мартин Кадинов от години се развива в сфера, за която се смята, че отвлича подрастващите от ученето, а именно – компютърните и видеоигрите. Мартин обаче твърди, че в дигитална среда се развива друг тип грамотност, не по-малко важна и полезна в съвременния живот. За него грамотността се свързва със способността да действаме волево и осъзнато – било то в актуалната или виртуална реалност.

Д-р Светослав Александров е биолог, главен асистент в Института по физиология на растенията и генетика към БАН, който наред с това има силен интерес към астрофизиката и популярната наука. Според него е особено важно да се грижим за т.нар. "научна грамотност" – за базовото разбиране за функционирането на науката и методите, чрез които се случват, обосновават и опровергават научните открития.

Повече за това колко грама тежи една грамота, що е то “дебъгване на актуалния български език (ДАБЕ)” и за връзките между ежедневния език и този на науката – чуйте в звуковия файл.

Снимка – БГНЕС

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Решението" – пиеса за вътрешната корупция

Представлението по текст на писателя и драматург Александър Мануилов е пиеса-ситуация и дизайн за театрална вечер, разглеждаща темите за вътрешната, лична корупция, важните и често невидими за чужди очи решения, които могат да променят посоката на човешкия живот. Зрителят става свидетел на колебания, писма, дилеми, въпроси, заплетена и многопластова..

публикувано на 20.02.24 в 16:00
Габриела Колева - GABÓ

GABÓ: За писаната две години песен и търсенето на автентичност

"Ако не си за мен" – песента на младата певица Габриел Колева - GABÓ, която за четвърта седмица е № 1 в класацията БНР Топ 20. Габриела разказва, че, за разлика от другите песни, които пише, тази отнема много повече време. Нужни са две години, натрупване на житейски опит и богата емоционалност, за да се появи на бял свят "Ако не си за мен"...

публикувано на 20.02.24 в 13:18

Жанна Кадирова: Тревога

Проектът на украинската артистка Жанна Кадирова, който се открива днес, 20 февруари, от 18.30 в Чешкия център в София, съдържа изложбите "Тревога" и представената през 2022 г. на Венецианското биенале за съвременно изкуство "Паляниця", както и два документални филма. Авторката лично ще присъства на откриването. В Чешкия център довечера ще прозвучи и..

публикувано на 20.02.24 в 11:10

Съвременна графика – дипломни проекти на магистрите от катедра "Графика" при НХА

Дипломираните магистри Никола Цветанов, Пламен Маджаров и Георги Джунев от катедра "Графика" при Националната художествена академия представят дипломните си проекти и разказват заедно със своя преподавател проф. Десислава Христова за новите тенденции и творчески възможности за реализация на младите художници в България и Европа. "Лавабо" е..

публикувано на 20.02.24 в 10:05
Бисера Йосифова и Мария Мира Христова в студиото на Terra Култура

Бисера Йосифова, "13 века България": Дарителството като гарант за културно ниво

Бисера Йосифова, изкуствовед и изпълнителен директор на Националния дарителски фонд "13 века България", говори в “Terra Култура“ за предизвикателствата пред културата – като управление, изкуство и идентичност, както и за ролята на дарителството като гарант за културно ниво, творчески постижения и бъдеще. “Бих казала, че Фондът прави добрини...

обновено на 20.02.24 в 09:28