Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Колко тежи грамотността?

Снимка: БГНЕС

Първоначално думата “грамотност” означава способността за писане, четене и боравене с аритметика. В хода на XX век обаче разбирането за грамотност постепенно се разширява и включва в себе си социалните и културни аспекти на тези умения, както и убежденията по отношение на писането и четенето или иначе казано – идеологическата страна на понятието. В “Гласът на времето” гостуват писателка, геймър и природен учен, за да се види къде се пресичат техните възгледи по отношение на грамотността.

Като журналистка и писателка, Мария Касимова-Моасе работи с езика в различни контексти, но разбира включително езиковата грамотност, като част от по-широката система, позната като обща култура. Касимова защитава позицията, че познанията по синтаксис и граматика например са не само условие за критично мислене, но и за творчество.

Мартин Кадинов от години се развива в сфера, за която се смята, че отвлича подрастващите от ученето, а именно – компютърните и видеоигрите. Мартин обаче твърди, че в дигитална среда се развива друг тип грамотност, не по-малко важна и полезна в съвременния живот. За него грамотността се свързва със способността да действаме волево и осъзнато – било то в актуалната или виртуална реалност.

Д-р Светослав Александров е биолог, главен асистент в Института по физиология на растенията и генетика към БАН, който наред с това има силен интерес към астрофизиката и популярната наука. Според него е особено важно да се грижим за т.нар. "научна грамотност" – за базовото разбиране за функционирането на науката и методите, чрез които се случват, обосновават и опровергават научните открития.

Повече за това колко грама тежи една грамота, що е то “дебъгване на актуалния български език (ДАБЕ)” и за връзките между ежедневния език и този на науката – чуйте в звуковия файл.

Снимка – БГНЕС

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Явор Гърдев

Явор Гърдев, театърът и доносите на съвременното общество

Един от основните капани на комуникацията се корени в това, че единият от замесените в разговора винаги реагира не на казаното от другия, а на чутото от него. И все пак, за да можем да съществуваме, при това съвместно, трябва да не спираме да общуваме. Дори това да означава да спорим ожесточено понякога. Защото – както казва театралният режисьор Явор..

публикувано на 07.06.23 в 15:54

Буна във Варна

Фестивалите са празници на изкуствата, а Варна по традиция е фестивалната столица на България. В областта на визуалните изкуства градът е място на новаторства – с първите инсталации на Веселин Димов от началото на 1980-те, с първата частна "Галерия 8", създадена от Борис Стателов през 1988… А от началото на новия век и допреди десетина години във..

публикувано на 07.06.23 в 15:45

"Седмица без култура" в защита на културата

Една седмица без културни събития в България – без театрални и музикални спектакли, без концерти, седмица със затворени галерии, музеи, читалища и библиотеки. Такава "Седмица без култура" са готови да организират през октомври синдикалните структури на КНСБ и Конфедерацията на труда "Подкрепа" и съсловните организации в областта на културата...

публикувано на 07.06.23 в 14:10

Анимализмът: посоки и прояви в българското изкуство от XIX до XX век

Един нов, по различен поглед към българското изобразително изкуство предлага със своята изключително любопитна изложба Софийската градска художествена галерия.  Изложбата се нарича  “Анимализмът: посоки и прояви в българското изкуство от XIX до XX век”  и проследява една слабо развита тема в нашето изкуство – пресъздаването на животните като..

публикувано на 07.06.23 в 12:08

Новата детска книга на Петя Кокудева

Писателката и пътешественичка Петя Кокудева представи своята последна детска книга "Изобретенията на мечока Дърабъра", която е част от поредица за начинаещи читатели – Клуб "Търсачи на истории". В нея са съобразени оформлението, шрифтът и хартията според нуждите на неопитния читател, като по необикновен начин серията спомага децата да придобият опит в..

публикувано на 07.06.23 в 11:44