Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Буцева получи Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2022

4
Красимира Буцева
Снимка: СГХГ

В Софийската градска художествена галерия при изключително голям интерес бе открита изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2022 година. Знаменателна е и една дата – навършват се 15 години от учредяването на тази Международна мрежа за млади художници за България, като част от една "устойчива програма за културен обмен между САЩ и Централна и Източна Европа".

Аарон Рот

Номинираните художници за това престижно отличие са седем – ето техните имена – Аарон Рот, Красимира Буцева, Ларс Нордби, Петър Чиновски, София Грънчарова, Харита Асумани и Явор Костадинов. Ето и някои носители на БАЗА през тези 15 години – Рада Букова, Самуил Стоянов, Зоран Георгиев, Викенти Комитски, а миналата година получи отличието Марта Джурина.

Харита Асумани

Дошли от всички краища на света – Лос Анджелис или Вишеград, Лондон или Белгия – и сега работещи повече у нас, тези млади автори – чрез живопис, обекти и инсталации, видео – дават една представителна извадка за съвременното младо поколение артисти. Както обикновено, международно жури преценява качествата на показаните произведения.

София Грънчарова

Тазгодишният носител на Наградата за съвременно изкуство БАЗА получи художничката Красимира Буцева, която живее между Лондон и София, и изследва в случая политическото насилие, травматичната памет, официалната и неофициална история във връзка с източноевропейския комунизъм.

Кой е носителят на отличието в това издание на БАЗА, пръв за "Артефир" представи Радослав Механджийски, член на международното жури.

Красимира Буцева (р. 1994) е визуален артист, писател и преподавател, която живее между Лондон и София. Тя преподава в Лондонския колеж по комуникации към Университета по изкуствата в Лондон. В работата си Буцева изследва политическото насилие, травматичната памет, официалната и неофициалната история във връзка с източноевропейския комунизъм, като работи с фотография, видео, инсталация и звук. Тя е един от основателите на Revolv Collective;  редактор е на списание EEP, което се фокусира върху съвременната фотография от Източна Европа. През 2021 e стипендиант в Akademie Schloss Solitude в Щутгарт, Германия.

Снимки – СГХГ
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03