Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна пътуващият кинофестивал "Танцово кино на път из България"

"Танцово кино на път из България" е национално турне, което представя безплатно танцовите филми Поглед от ръба, CHISEL и INNER BLOOM, в градове с понижен достъп до съвременни танцови спектакли и филми.

Националното турне, организирано от Фондация "Човек с шапка", стартира от Годеч. Инициативата е част от проекта "Фокус Кино танц", чиято дейност е в сферата на съвременния танц и танцовото кино.

Турнето ще обиколи 10 града из цялата страна в рамките на две седмици, където в сътрудничество с местните общини и кметства ще проведе безплатни прожекции на танцово кино и дискусии с местното население.

В програмата тази година са включени три късометражни филма на млади български режисьори – “Жената, която уши знамето“ на Стефани Ханджийска, "Яхт Клуб Суинг“ на Силвия Чернева и "Уязвим“ на Коста Каракашян.

Програма е естествено продължение на мисията на Фондация “Човек с шапка” да повишава достъпа до танц и танцово кино на общности в неравностойно положение и да популяризира танцовия филм сред нови аудитории.

Турнето се провежда от режисьорите Силвия Чернева и Стефани Ханджийска с помощта на оператора Никола Гюлмезов и студентите от обучителната програма Фокус Кино Танц. Заедно, те създават неформален документален филм, с който отразяват пътуването си из България.


“Танцовото кино е един жанр, който съчетава похватите на танца да разкаже история чрез движение и на киното да прави същото. И двете, като изкуства на движението, имат много общо. На Запад този жанр е част от авангардното изкуство от близо 100 години, от самото начало на киното“, казва в “Нашият ден“ Силвия Чернева, ръководител на турнето и режисьор на един от филмите, и допълва:

“В България жанрът е малко по-слабо познат. И тримата във Фондацията сме имали шанса да учим в чужбина. Имали сме шанса да се запознаем с жанра от хора, които работят в него. Той беше включен като модул в програмата за съвременен танц в университета.  Когато се прибрахме в България, решихме да го въведем и тук.“

“Идеята на “Танцово кино на път из България“ е да популяризираме филмите, които правим в по-малки населени места. Обикаляме в градове, които не са областни и имат по-малък достъп до културни събития“, посочва още тя.

Програмата “Танцово кино на път из България” е част от програмата “Фокус Кино Танц”, която се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура".

Какви послания отправят филмите, които ще се излъчват, чуйте от пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: Фейсбук
По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двоен рожден ден на Арт театър на 22 май

С едно красиво музикално пътешествие  Арт театър ще отпразнува 32-рия си рожден ден  на 22 май от 19 ч .  на Арт сцената на "Шипка" 34. Тогава рожден ден има и актрисата Милена Червенкова – директор на театъра и художествен ръководител на Арт студията. В новия спектакъл на Арт театър "Музикално пътешествие" можете са чуете песни на 15 езика!..

публикувано на 15.05.24 в 17:50

RBG – червено, зелено и синьо

На 17 май, петък , от 19:00 ч. на сцената на Младежки театър "Николай Бинев" в София ще бъде представен танцовият спектакъл RGB. RGB е повече от танцово представление, това е спектакъл, който обединява танц, визуални изкуства, светлинни картини и звукова среда. Магията на светлината е основният вдъхновител на хореографите и танцьорите в..

публикувано на 15.05.24 в 17:10
 Георги Връбчев

Сборник от поетични опуси, посветени на България

Последната книга на Георги Връбчев "На Майка България" е сборник от поетични опуси, посветени на България, българския народ и българската нация.  Включва творби като "На Иван Вазов", "На Свети Княз Борис Първи", "На Христо Ботев", "На Цар Симеон Велики", "На Свети Климент Охридски", "На Димчо Дебелянов", заглавното "На Майка България" и още..

публикувано на 15.05.24 в 16:29

Carpe diem – изложба живопис на Георги Щърбев в галерия "Астри"

От Града на седемте тепета до Града на седемте хълма – от Пловдив до Рим и Помпей – един художник грабва мига (Carpe diem*), за да го претвори във вечност и обратното – да превърне вечността в миг.  Георги Щърбев гостува с изложбата си Carpe diem на столичната галерия "Астри“.  Ето какво пише за твореца галеристката Вихра Пешева:  "Той е роден и..

публикувано на 14.05.24 в 15:45

"Двама" на Станислав Памукчиев – от днес в галерия "Арте"

Вгалерия "Арте" от днес е подредена самостоятелната изложба на художника проф. Станислав Памукчиев. Изложбата е озаглавена "Двама" и включва 12 живописни платна и подготвителни рисунки към интерпретираната тема. Интригуващото в случая е, че изложбата "Двама" неочаквана авторефлексия, различно лице на този утвърден в нашето съвременно изкуство..

публикувано на 14.05.24 в 15:22