Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Пирин пее“ събира над 1500 участници в местността Предела

На утрешния 30 юни се открива 16-ото издание на “Пирин пее“. Тази година съборът отбелязва 60 години от първото си издание.

ХVI събор на народното творчество "Пирин пее“ 2022 г. ще премине под патронажа на президента на Република България Румен Радев и ще се проведе на 30 и 31 юли 2022 г. в местността Предел. 

Тази година “Пирин пее“ събира над 1500 участници от всички общини на територията на област Благоевград, както и гости от цяла България.    

“Пирин пее“ се провежда всяка четна година, в края на месец юли или началото на месец август (събота и неделя). Хиляди самодейци представят неподправената хубост на народното творчество, обагрят планината с цветовете на носиите и огласят Пределските ливади, а стотици хиляди любители на фолклора от България и чужбина посещават традиционно събора.

Съборът „Пирин пее” не е фестивал, а движение за издирване, съхранение и популяризиране на изворни народни песни и традиции, подчертават от журито. Той е поредица от местни и общински празници на народното изкуство, изучаване на фолклора и етнографска образност.

На концертите се представят образци на народната песен, танц, обреди, занаяти, народен инструментариум, удивителните костюми и накити, везмо и шевици, религиозно-езическите вярвания и ритуали, цялата календарно-обредна система. Началото е поставено през 1962 г. и до 1985 г. се провежда на всеки пет години. През 1985 г. тази забележителна проява на автентичните фолклорни традиции на Пирин е преустановена.

След 12 години Съборът на народното творчество „Пирин пее” успешно е възстановен и заявява своето присъствие в културния живот на България и Пирин, заявява и своето намерение да насърчи и да запази уникалното фолклорно наследство на Югозападна България.

Фолклористът Костадин Динчев е свързан с “Пирин пее“ от самото му създаване като член на журито:

“Това беше едно движение за издирване, съхранение и популяризиране на фолклорното наследство. Търсеха се всички онези корени, те бяха заложени в родовите срещи, които се правеха и се стремяхме към някаква обществена изява“, разказва той.

Чуйте разговора в звуковия файл и запис от Златния фонд на БНР. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Цанев: Дължа на книгите това, което съм

През последната седмица театралният свят на София се оживи с премиерата на новата пиеса на Стефан Цанев "Мистерия с кон". Творбата разкрива абсурдната природа на нашето ежедневие, където мечтите изчезват, спомените се изпаряват, а историите бързо се забравят.  В интервюто за "Нашият ден" Цанев сподели мнението си за съвременната общност и..

обновено на 16.04.24 в 10:21
Никола Николов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Никола Николов, който разказва за художничката Лика Янко

Евангелия Грабова е истинското име на художничката Лика Янко. Тя е родена в София на 19 март 1928 в семейство на албански бежанци. Учи във Френския колеж в София, където за първи път се запознава с творчеството на художници като Сезан, Гоген и Ван Гог. По-късно те оказват силно влияние върху нейното творчеството. През 1946 г. Лика Янко постъпва в..

публикувано на 16.04.24 в 09:38

Онлайн медии и аудитория – трикове за привличане на внимание

Среди разнообразието на медийните платформи се издигат онлайн медиите като особено важен сектор на съвременната медийна сцена. Катерина Войнова, преподавател в Катедрата по български език на СУ "Св. Климент Охридски" и автор на книгата "Жанрови и стилистични особености на онлайн медиите", споделя своите наблюдения относно езиковите особености и..

публикувано на 16.04.24 в 09:23

Не пропускайте! Мистър Милър

Доминик Милър , цар на акордиката и синкопа – импровизационна многопластова музика, която тренира ушите за по-правилно възприемане на трудното, но истинско съвършенство. Синонимът на този музикален оригинал е Китара. Един от най-нежните, елегантни и изтънчени майстори на този инструмент. И чак след това – първа жица и бендлидер на вездесъщия..

обновено на 15.04.24 в 13:35

Янина Танева от "Фабрика за идеи": Право на култура, кой и защо няма достъп у нас?

Във връзка с Международния ден на културата разговорът с Янина Танева от "Фабрика за идеи" изяснява важността на свободата на участие в културния живот на обществото, както и необходимостта от зачитане на правото на всеки човек да се наслаждава на изкуствата и да участва в научния напредък. В ефира на "Нашият ден" Янина Танева подчертава..

обновено на 15.04.24 в 12:59