Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вещите разказват за началото на войната в Украйна

Снимка: Мариана Ганчева

Какво са взели от вкъщи 14 украинки, които е трябвало да напуснат домовете си в началото на войната? Какво разказват вещите за нашите ценности, за нашия страх, за нашия живот? Такива въпроси задава документалистката Анна Стоева, която показа изложбата "Парченца от вкъщи" вече на две места в София, а предстоят и още нейни представяния.

В отворени куфари могат да се видят не само фотографии на вещите, които бягащите от войната са взели със себе си, но и да се прочете историята им, разказана от първо лице.


"Голямата цел на изложбата е свързването ни чрез предметите, казва Анна Стоева – на нас, като домакини, и на украинците, които дойдоха. Като чуеш думата "бежанец", това те отдръпва, но когато разбереш историята на Олга, примерно – малките епизоди ни помагат да се поставим на мястото на хората, които бягат. По принцип вещите много ме привличат, казва още тя. Виждам в тях много истории. Всички в къщите си имаме подобни неща, веднага се оглеждаме в собствения си дом и започваме да се чудим. Иска ми се да напомня с тази изложба, че тук има конкретни хора, които са получили много помощ от българите досега, но вече е ясно, че те са тук за по-дълго и ще се нуждаят от още емпатия."


Изложбата се организира с подкрепата на Българския хелзинкски комитет и Българския фонд за жените.

Чуйте още от историите, събрани от Анна Стоева, в "Какво се случва".


Снимки: Мариана Ганчева, ФС на Българския хелзинкски комитет


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гео Калев (вляво) и Радослав Чичев

Какво е Цирколюция?

Какво е Цирколюция? Завъртане, игра на думи, игра с топки, а най-вече популяризирането на съвременния цирк. Тазгодишното 13-о издание на фестивала за съвременен цирк Мини арт фест се нарича "Цирколюция".  Това е единствен по рода си фестивал в България за съвременен цирк, спектакли на открито и циркови работилници, включващ професионален форум –..

публикувано на 24.06.24 в 16:15
Михаела Колева и Антон Митов

Антон Митов представя: Михаела Колева – за музиката и не само

Михаела Колева (или както е известна в предаването "Антон Митов представя" – Михаела де ла Русо) е музикален редактор в програма "Христо Ботев" на БНР.  Завършва Национална музикална академия "Панчо Владигеров" с две специалности: композиция и пиано.  Вече е докторант по музикален анализ и преподавател. Автор и изпълнител на класическа музика и..

публикувано на 24.06.24 в 14:49

Документалният филм "ТАМ" открива "Раждавица Филм Фест"

"Раждавица Филм Фест" ще се проведе от 1 до 7 юли в кюстендилското село Раждавица. Организаторите на фестивала се надяват това събитие да се превърне в традиция, като се фокусира върху независимото кино, представяйки както късометражни, така и пълнометражни филми. Едно от най-вълнуващите събития на фестивала ще бъде 48-часовото филмово..

обновено на 24.06.24 в 14:27
Димитър Димов

За осъдените души, тютюна и живия глас на писателя

Тази година честваме 115 години от рождението на Димитър Димов – една енциклопедична личност, останала в общественото съзнание като литературен класик, автор на романите "Поручик Бенц", "Осъдени души" и "Тютюн". На 25 юни (вторник), рождената дата на Димитър Димов, ще се осъществи едно вълнуващо завръщане на писателя – завръщането на..

публикувано на 24.06.24 в 11:49

"Saline Nebula" – различните форми на проявление на живота

Да бъдем в синхрон със себе си и да се опитваме да се вслушваме във вътрешните си гласове, към това ни подтиква "Saline Nebula" – движенчески пърформанс, създаден от Станислав Генадиев и Виолета Витанова, който се осъществява в комплексно изградена звукова и визуална среда. Той създава картина на пораждането и изчезването на форма на живот, на..

публикувано на 24.06.24 в 10:20