Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Птича мафия и гнездов паразитизъм

кафявоглав трупиал
Снимка: Уикипедия

Кукувиците далеч не са единствените пернати същества, които се изхитрят да прехвърлят другиму отговорността по мътенето и отглеждането на малките си.

Очилатата кокошка, която обитава полупустинните райони на Австралия, например, има сложна стратегия: копае дупка, която облицова с листа, а отгоре ги посипва с пясък, за да запази влагата и топлината от гниенето на листата. Изградените по този начин своеобразни биоинкубатори понякога достигат до 3 м височина, а създаването им понякога отнема месеци, зависи колко листа има наоколо.

След като сложното съоръжение бъде направено, кокошката снася около 20 яйца. След сложния строеж кокошката напълно изоставя малките да се излюпват сами и да се оправят, както намерят за добре. Очилатата или Бисмаркова кокошка не само не полага грижи за потомството, но и го рита, когато го свари да разравя своеобразния пилешки тотем.

очилата кокошка

Термометровата кокошка обитава остров Нова Британия и мястото около вулкана Тавурвур, може да снесе до 50 яйца годишно. Прави го обаче само при температура от точно 33 градуса по Целзий, която измерва изключително прецизно с клюна си.

Яйцата се смятат за деликатес, но събирането им е контролирано, а и доста опасно, тъй като вулканът е активен.

Гнездов паразитизъм

Как кукувиците съумяват да подлъжат другите птички да отгледат децата им? Оказва се, че женските кукувичи чинки наследяват способността да имитират вида на яйцата на гостоприемника си по майчина линия през W хромозомата. Става въпрос за сложно прехвърляне на гени, случило се преди 2 млн. години, което дава възможност на чинката да имитира поне 4 различни вида яйца. Но тази генетична архитектура има слаба страна. Жертвите също еволюират все по-сложни окраски на яйцата и стават все по-чувствителни към малките различия, разпознавайки своите от чуждите.

Тотално различна стратегия използва яйчената мафия

Кафявоглавият трупиал например снася напълно различни яйца в чуждото гнездо и оттам насетне го наблюдава. Ако птичката има неблагоразумието да изхвърли чуждото яйце, трупиалът, подобно на мафиотски главатар, пристига и разтурва цялото ѝ гнездо, изхвърляйки всичките ѝ яйца. С еволюцията птиците, превърнали се насила в приемни родители, се принуждават да отгледат и чуждото птиче, за да успеят да запазят своите.

Никола Кереков разказва за яйчената мафия и гнездовия паразитизъм.

Снимки – Уикипедия

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приятелството – смисъл и спасение

Във време на войни, социални катаклизми и природни бедствия най-ясно проличава красотата на човешкия дух. Наред с най-грозното,  като лотус от тинята просияват любовта, честта, достойнството и тяхната рожба – толерантността. Примерите за това в човешката история са много. И хубаво е, че има памет за тях и че има кой да я поддържа жива.  Това от 11..

публикувано на 06.06.24 в 09:35
Константин Иречек

Нова България: чешката диря

Близки и далечни народи са оставили дълбоки следи в историята ни. Повечето следи са следствие на завоевателни и отбранителни войни, а голям брой от контактите са били ако не с военни, то главно с търговски цели. Чехите обаче са изключение. 50 г. след голямото издание на "Пътувания по България" на К. Иречек и 136 г. след излизането му в Прага..

публикувано на 06.06.24 в 08:25

Фолклорните области на България: Епизод 3 – Средна Западна България – Шоплук

В третия епизод от поредицата "Фолклорните области на България" се спираме на ярките явления, характеризиращи фолклора на един от подрегионите в Средна Западна България, а именно – Шоплука. Средна Западна България включва териториите на няколко подрегиона. От етномузиколожка гледна точка това са Шоплука, Граово и Западните покрайнини...

публикувано на 05.06.24 в 13:40

Мнемониката – тренировка за мозъка

"Мозъкът ни се тренира с решаване на задачи, като с напредване на времето те трябва да се усложняват – казва Анастасия Димитрова, преподавател и водещ на курсове и тренинги по "Мнемоника" и "Скоростно четене". – Решаването на креативни проблеми е важно, а почивката не е нищоправенето, а поемане на нова задача." В основата на мнемониката, техниката..

публикувано на 04.06.24 в 19:00
Д-р Антоан Спасов, ангиолог и флеболог

Д-р Антоан Спасов: Атеросклерозата е стареене на артериите в човешкото тяло

Д-р Антоан Спасов е специалист по ангеология и флебология, с над 20 годишен опит. Той извършва диагностика и лечение на пациенти със заболявания на кръвоносните и лимфни съдове. В ежедневната си практика прилага най-съвременните безкръвни методи за лечение на разширени вени и капиляри – ендовенозна лазерна амблация, склеротерапия с пяна под..

публикувано на 03.06.24 в 17:23