Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо младите почти не четат книги ?

Национално социологическо проучване представя читателските нагласи

Снимка: БГНЕС

На 8 септември  по повод международния ден на грамотността  от 10:00 ч. в Event Space 2020 (на бул. "България" 1, до кино "Люмиер") Асоциация "Българска книга“ ще представи официално резултатите от национално социологическо проучване на читателските нагласи, изготвено от "Алфа рисърч" с подкрепата на национален фонд "Култура", програма "Публики".

Проучването "Българинът и четенето" е част от дългогодишната стратегия на Асоциация "Българска книга“ за наблюдение на читателските практики и целия книжен сектор у нас. Реализира се в период от 4-6 години. В случая обаче се наблюдават тревожни резултати.

В рамките на събитието, което е част от #КаузаГРАМОТНОСТ, специалисти  ще анализират тенденциите в книгоиздаването и четенето, връзката им с нивото на културата и грамотността в страната. Поканени са представители на Президентската институция на Република България, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на финансите, Българската библиотечно-информационна асоциация, Асоциацията "Съвременни читалища", членове на Европейския парламент и Европейската комисия, представители на политическите сили, писатели и общественици, споделя  в "Артефир" Десислава Алексиева, председател на Асоциация "Българска книга"

 Чуйте разговора с Десислава Алексиева в звуковия файл



По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разтърсващата "Операция САБЯ" на "Златна роза" 2024

Сръбско-българският сериал "Операция САБЯ", който имаше световна премиера на CanneSeries 2024 и получи наградата за най-добър актьорски състав, се срещна за първи път с българската публика на 42-рия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" във Варна. Историята, която се очаква догодина да тръгне в ефира на bTV, следва вече утвърдения..

публикувано на 26.09.24 в 17:25

Юлиян Табаков представя изложбата "Виждам те"

Проектът на известният художник и сценограф Юлиян Табаков "Виждам те" вече имаше представяне под различни форми в Стокхолм, Русе, София – в галерия "+359", "Водна кула", а от днес и в галерия "Средец". Предстои експониране на изложбата на открито в Градската градина в София, както и във Варна. В момента е под печат книга със същото заглавие...

публикувано на 26.09.24 в 16:40
Дагмар Лойполд

Дагмар Лойполд в София

Нова поредица от литературни срещи, посветени на немскоезичната литература у нас, започва Гьоте-институт, София. Първата от тях е с Дагмар Лойполд и романа ѝ "За разлика от слоновете".  Ето какво пише Лерке фон Залфелд във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" за книгата:  " Голямо изкуство е да направиш роман от почти нищо, роман, който съумява от..

публикувано на 26.09.24 в 16:10

Самотните цветя на Радоил Серафимов

Галерия "Ракурси" откри своя нов сезон със самостоятелна изложба на художника Радоил Серафимов – един утвърден вече автор на нашата художествена сцена, и както го определят – "артист с особено пристрастие към природата".  Колекцията се нарича "Самотни цветя", но заглавието в някаква степен е подвеждащо, защото става за дума сливане на фантазия и..

публикувано на 26.09.24 в 15:25

Има ли достатъчно място за българските изпълнителски изкуства?

Този петък (27 септември) следобед в РЦСИ "Топлоцентрала" ще се проведе първата от серия дискусии, посветени на Пространствата за изпълнителски изкуства . Организира я самият регионален център, чийто екип напълно осъзнава, че българската независима сцена има нужда от много повече инфраструктура, отколкото "Топлоцентрала" сама може да предложи...

публикувано на 26.09.24 в 14:58