Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Думи в памет на Майя Динева

Снимка: БНР

На 7-и септември загубихме нашата скъпа колежка Майя Динева. Тя не би допуснала да говорим патетично за нея. Тя най-много би искала да се съберем, да се посмеем, да разкажем някоя забавна случка от театралния живот и от работата ни в "Радиотеатъра", да си спомним за непрежалимата ѝ приятелка Негрита, да изпием по едно питие така, както тя изпращаше колегите си, които отлитаха. Болката запазваше за себе си, не говореше за нея, не я натрапваше на другите. Беше сърдечен и топъл човек, беше майка на двама сина, от които не можеше скрие гордостта си, беше щастлива баба на многобройни внуци, беше приятел, винаги готов да те изслуша и подкрепи, да ти даде утеха. Беше любяща съпруга на талантливия актьор от театър "София" Николай Антонов, изиграл емблематични роли, от когото тя нито за миг не беше престанала да се възхищава. Живееше и дишаше атмосферата на театъра заедно с него, вживяваше се във всяка негова роля.

Завършила е актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на Желчо Мандаджиев. Работила е във видинския, благоевградския и ботевградския театри. Актьорската професия остана завинаги в кръвта ѝ, не можеше да избяга от нея, нито драматургията, нито литературата успяха да и дадат онова убежище и радост, онази тръпка, която тя изпитваше от театъра. Издаде романите "Часът на вещицата", "Пътища", "Отместени времена". Написа авторски и документални радиопиеси, беше сценарист на документални филми и поредици.

Всичко, което правеше, го правеше от сърце и от душа. Беше влюбена в живота.

Светъл да е пътят ти нагоре, скъпа Майя!

Опелото ще се извърши в събота, 10 септември, от 13 часа в храма на Софийските централни гробища.

От колегите ѝ в редакция "Радиотеатър" на програма "Христо Ботев"

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд плаши с хумор

И през 2023 г. Радиотеатърът не забравя мисията си да продуцира качествена драматургия за деца и тийнейджъри. На 16, 17 и 18 януари от 7.20 часа слушайте премиерата на трите части на "Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд. Точно защото говорим за текст на Уайлд, тук внимателно е избегната една досадно честа практика при историите за деца,..

публикувано на 12.01.23 в 12:15
Сцена от

Със стремеж към една неделна баня

Със стремеж към една неделна баня… И надежда за по-чист понеделник Радиотеатърът представя премиерата си "Баня" – радиоадаптация по пиесата на Владимир Маяковски на 8 януари от 16.00 часа. Участват артистите: Георги Златарев, Росен Гицов, Димитър Илиев, Георги Сиркатов, Румен Драганов, Георги Богданов, Станислава Коцева, Кристина Топалова...

публикувано на 30.12.22 в 16:19

Ръкописите не горят

В богатия си фонд Радиотеатърът на програма "Христо Ботев" пази едни от най-големите шедьоври на словесното и драматургичното творчество, създавани през последните осем десетилетия. Щастливи ви сме да съобщим, че редом до тях застава един от най-значимите романи в руската, а и в световната литература –   "Майстора и Маргарита " от Михаил Булгаков...

публикувано на 23.12.22 в 13:39

Животът винаги предлага "План Б"

В неделя (20.11.2022) Радиотеатърът на програмата "Христо Ботев" ще представи своята премиерна радиопостановка по документални разкази "План Б" от Яна Добрева , която вече имаше своята сценична реализация в столичния "Сити Марк Арт Център". Зависимостите не подбират своите жертви. За тях полът и образованието, етносът и материалното положение,..

публикувано на 17.11.22 в 13:25

Топли дни и хладни нощи с радиотеатъра през август

През първата седмица (1 – 7 август 2022) на месец август екип "Драматургични форми" на програма "Христо Ботев" ще представи две от лицата на своя богат архивен фонд. Малко след пладне, от 13 до 14 часа, ще можете да чуете пет български пиеси, които по един или друг начин са успели да уловят в себе си топлината и темперамента на лятото...

публикувано на 31.07.22 в 12:25