Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Думи в памет на Майя Динева

Снимка: БНР

На 7-и септември загубихме нашата скъпа колежка Майя Динева. Тя не би допуснала да говорим патетично за нея. Тя най-много би искала да се съберем, да се посмеем, да разкажем някоя забавна случка от театралния живот и от работата ни в "Радиотеатъра", да си спомним за непрежалимата ѝ приятелка Негрита, да изпием по едно питие така, както тя изпращаше колегите си, които отлитаха. Болката запазваше за себе си, не говореше за нея, не я натрапваше на другите. Беше сърдечен и топъл човек, беше майка на двама сина, от които не можеше скрие гордостта си, беше щастлива баба на многобройни внуци, беше приятел, винаги готов да те изслуша и подкрепи, да ти даде утеха. Беше любяща съпруга на талантливия актьор от театър "София" Николай Антонов, изиграл емблематични роли, от когото тя нито за миг не беше престанала да се възхищава. Живееше и дишаше атмосферата на театъра заедно с него, вживяваше се във всяка негова роля.

Завършила е актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на Желчо Мандаджиев. Работила е във видинския, благоевградския и ботевградския театри. Актьорската професия остана завинаги в кръвта ѝ, не можеше да избяга от нея, нито драматургията, нито литературата успяха да и дадат онова убежище и радост, онази тръпка, която тя изпитваше от театъра. Издаде романите "Часът на вещицата", "Пътища", "Отместени времена". Написа авторски и документални радиопиеси, беше сценарист на документални филми и поредици.

Всичко, което правеше, го правеше от сърце и от душа. Беше влюбена в живота.

Светъл да е пътят ти нагоре, скъпа Майя!

Опелото ще се извърши в събота, 10 септември, от 13 часа в храма на Софийските централни гробища.

От колегите ѝ в редакция "Радиотеатър" на програма "Христо Ботев"

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Знамето на въстаниците от Горна Оряховица

Радиотеатърът чества 3 март

В седмицата, чийто край ознаменува националният празник, 3 март, "Радиотеатърът" предлага на своите слушатели произведения, посветени на бележитата дата. В сутрешните часове (от 7.20 часа) на Детския радиотеатър звучат радиодраматургични композиции, осветляващи ключови моменти от национално-освободителните войни: за Старозагорското въстание..

публикувано на 25.02.24 в 08:55

Епизод 1: Украински борш в София и Виница

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 24.02.24 в 08:05
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15