Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Думи в памет на Майя Динева

Снимка: БНР

На 7-и септември загубихме нашата скъпа колежка Майя Динева. Тя не би допуснала да говорим патетично за нея. Тя най-много би искала да се съберем, да се посмеем, да разкажем някоя забавна случка от театралния живот и от работата ни в "Радиотеатъра", да си спомним за непрежалимата ѝ приятелка Негрита, да изпием по едно питие така, както тя изпращаше колегите си, които отлитаха. Болката запазваше за себе си, не говореше за нея, не я натрапваше на другите. Беше сърдечен и топъл човек, беше майка на двама сина, от които не можеше скрие гордостта си, беше щастлива баба на многобройни внуци, беше приятел, винаги готов да те изслуша и подкрепи, да ти даде утеха. Беше любяща съпруга на талантливия актьор от театър "София" Николай Антонов, изиграл емблематични роли, от когото тя нито за миг не беше престанала да се възхищава. Живееше и дишаше атмосферата на театъра заедно с него, вживяваше се във всяка негова роля.

Завършила е актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на Желчо Мандаджиев. Работила е във видинския, благоевградския и ботевградския театри. Актьорската професия остана завинаги в кръвта ѝ, не можеше да избяга от нея, нито драматургията, нито литературата успяха да и дадат онова убежище и радост, онази тръпка, която тя изпитваше от театъра. Издаде романите "Часът на вещицата", "Пътища", "Отместени времена". Написа авторски и документални радиопиеси, беше сценарист на документални филми и поредици.

Всичко, което правеше, го правеше от сърце и от душа. Беше влюбена в живота.

Светъл да е пътят ти нагоре, скъпа Майя!

Опелото ще се извърши в събота, 10 септември, от 13 часа в храма на Софийските централни гробища.

От колегите ѝ в редакция "Радиотеатър" на програма "Христо Ботев"

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Чолева – автор на „Авариен изход“.

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48

Електричеството в нас

На 26 март от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерното повторение на пиесата "За едно явление в електричеството". Радиокомпозицията е по разкази на Чехов, съотнесени по такъв начин, че възпроизвеждат атмосферата на най-съкровените му пиеси. Ето какво казва проф. Людмил Димитров за тази постановка: "Градина, сватба, самоубийство, монах,..

публикувано на 18.03.23 в 08:50

"Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд плаши с хумор

И през 2023 г. Радиотеатърът не забравя мисията си да продуцира качествена драматургия за деца и тийнейджъри. На 16, 17 и 18 януари от 7.20 часа слушайте премиерата на трите части на "Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд. Точно защото говорим за текст на Уайлд, тук внимателно е избегната една досадно честа практика при историите за деца,..

публикувано на 12.01.23 в 12:15