Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незаконна сеч – как да проверим нарушител?

| обновено на 12.09.22 в 11:49
Снимка: Изпълнителната агенция по горите

Камионите, превозващи дървесина, са обичайна гледка в цялата страна и почти през цялата година. Това предизвиква съмнения у редица хора за незаконна сеч. Как може да се провери дали камионът има разрешително превозване, дали съответното сечище в гората е законно, или пък не?

Темата коментира в “Нашият ден“ Яна Базрова, експерт “Гори“ към WWF:

“Това, което можем да направим ние като граждани, е, когато видим някаква нередност,  да проверим доколко това наистина е нередност или само така ни изглежда. И ако наистина има някакво нарушение, да подадем сигнал към компетентните органи. В наши дни има няколко различни начина – единият вариант е чрез обаждане по телефон 112, другият вариант е писмен сигнал до отговорните институции, третият – чрез използването на мобилни приложения“.

“От WWF имаме такова мобилно приложение, което се казва “Спаси гората“. То отново е на линия и сигналите чрез него се изпращат изключително лесно. Позволява изпращането на няколко типа сигнали, най-основните са за незаконен дърводобив и незаконен транспорт на дървесина. Приложението има опция за локализация. Това е много важно, когато става въпрос за незаконен дърводобив, защото трябва да се знае конкретното и точно място, където е забелязано нарушението, за да може да се направи проверка. След това има възможност за прикачване на файлове, примерно снимка, видео или звукозапис, когато искате да представите по-нагледно информацията и последната стъпка е вече текстово описание на самия сигнал“, казва още тя.


“Абсолютно задължително е да присъства номерът на превозното средство, защото в много голяма част от сигналите, които получаваме на мобилното приложение, пише примерно: “камион пътува, натоварен с дървесина, но няма номер“. Когато проверяващите получат сигнала, няма как да разберат точно за кой камион става дума. Хубаво е да има дадени контакти, или телефон, или имейл – имена, за да може, когато се извършва проверката – или да бъдат поканени на самата проверка, или да им се изисква малко повече информация, ако има нещо неясно, или пък просто да се изпрати обратна връзка.

Хората се притесняват най-вече в малки населени места, където всички се познават. Неведнъж е имало случаи, в които има някакво личностно отмъщение или биват заплашени да си мълчат, или се притесняват от това, че се познават и знаят кой е нарушителят, но понеже са съседи отказват да подадат сигнал или да застанат зад името си. Много такива случаи сме имали преди години, още преди да пуснем самото приложение, когато са ни подавали информации и искат тя да излезе от нас.

Именно за това е направено приложението, за да може хората да бъдат по-активни. Напоследък се свързват през него, все повече се чува за проблемите на незаконния дърводобив, все повече обучителни материали излизат, които помагат хората да разберат по-лесно какъв е проблемът и дали наистина има такъв. Да се разграничават законната от незаконната сеч, така че хората стават по-активни. Виждаме събитията през последните седмици, този проблем е все по-наболял. Горите винаги са били важна част за българското общество“.

Как можем да проверим камион-нарушител?

“Всеки от камионите, превозващи дървесина, трябва да има превозен билет. Този превозен билет може да се провери в сайта на “Изпълнителна агенция по горите“, там има една категория “регистри“. Когато влезете в нея, може да изберете съответно дали става въпрос за проверка на превозно средство или пък съответно, ако се забележи сечта в самата гора. Трябва да знаем задължително номера на камиона или, ако има прикачено ремарке към него“, посочва още тя.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, WWF
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 08:50

На гости в Ново Железаре

В хисарското село Ново Железаре живеят около 200 човека. То се намира на 16 километра от общинския си център и на около 35 км. от областния град Пловдив. В уречения ден и час на посещението ми в селото, председателя на читалището Мария Мутафчийска ме посрещна в центъра и заедно прекрачихме прага на клуба на пенсионера, където се бяха събрали..

публикувано на 15.06.24 в 08:20
Снимката е илюстративна

Съкращение при майчинство и делба на наследство

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Жельо Иванов от гр. Гоце Делчев пита: Жена ми получава майчинство вече 1 година. Може ли работодателят да я съкрати, или е длъжен да продължи майчинството и през втората година? Никола Михайлов от гр. Рила пита: Приживе..

публикувано на 14.06.24 в 15:35
 адв. Елиза Николова

Съдебната медиация – опит, посоки, бъдеще

От 1 юли влиза в сила задължителната съдебна медиация, съгласно законовата уредба в ГПК, приета от НС на 25 януари 2023 година. Как ще се случва медиацията преди извън съда в рамките на съдебно дело? Кои видове спорове ще решава, за колко време и при какви условия? Кои имат право да бъдат медиатори? Как се определят медиаторите по конкретния спор? Каква..

публикувано на 14.06.24 в 12:35

Вече има българска информационна платформа за подсладителите

Е-sladko е първата българска информационна платформа за подсладителите.   Елисавета Котова , председател на Асоциация на децата с диабет, запознава слушателите на "Lege Artis" с възможностите на новия информационен портал. Много хора смятат, че неограничената консумация на подсладители е безвредна и не знаят кога и как трябва да се..

публикувано на 14.06.24 в 12:33