Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на Мария Зъбова - жената, която биеше камбанита на "Св. Александър Невски"

На 12 септември 1924 г. е първият ден от тържествата по освещаване на катедралния храм

Мария Зъбова
Снимка: Ани Петрова

Решението за издигане на храм, като паметник за Освобождението на България и в знак на признателност към руските освободители, е взето още на 14 април 1879 г. от Учредителното Народно събрание. Храм-паметникът "Св.Александър Невски" в София е изграден в периода от 1882 г. до 1912 г. и през 1955 г. е обявена за паметник на културата с национално значение. Това е катедрален храм на българския патриарх. В този храм могат да влязат около 5000 богомолци. Храмът представлява внушителна петкорабна кръстокуполна базилика в неовизантийски стил с множество куполи, полукуполи и малки цилиндрични сводове и ясно изразен централен купол. Най-забележителната външна характеристика на храма са позлатените му куполи.

Камбанарията  се извисява на повече от 50 метра височина и е мястото, на което са разположени 12 камбани с общо тегло 23 тона. Камбаните са изработени в Москва и са дарени през 1911 година. Първият звън на тези камбани отеква на 13 март през 1913 г., за да  извести падането на Одринската крепост. 


Вътрешността на църквата е разделена на три части. Нартекс с два параклиса, централна част и  олтар с три престола. Стените са изписани от руски и български художници. В полукупола над олтара са изобразени "Богоявление", "Рождество Христово" и "Кръщение на Исус Христос" от Кисельов. Южният иконостас съдържа 17 художествени изображения от проф. Антон Митов. Иконите в северния иконостас са на Исус, Богородица и Кирил и Методий и са изработени от Иван Мърквичка.

Цели 42 години след полагането на основния камък настъпва най-тържественият ден в историята на Светата Обител – нейното освещаване. За извършване на ритуала са определени три дни – 12, 13 и 14 септември 1924 г. Министерският съвет постановява на тези дати държавните учреждения да не работят преди пладне, столичното градоначалство моли софийските търговци, заведенията и т.н. да затворят магазините си и да ги украсят подобаващо.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

На 15 август 2022 г. си отиде Мария Зъбова, звънарката, която толкова тясно свърза душата си с храма. Една жена достойна за почит. Тя умееше да изтръгваше божествената мелодия от всички камбани в храма, включително най-голямата - 12-тонната.

Родена е на 26 май 1929 г. в Чирпан в заможно семейство. Завършва Френския колеж "Сен Жозеф" в Пловдив преди 9 септември 1944 година. Започва да работи като учителка по математика. Но от едно от училищата я уволняват заради донос, че посещавала църква.


"Златният фонд" на БНР
пази интервю на журналистката Николета Атанасова с Мария Зъбова, правено преди 10 години. Ето какво споделя звънарката в него: "Тези камбани имат една особена сплав, която е много звънкова. Но при тези сто години, които са минали, те вече са си загубили много от чара, защото корозията е голяма. И аз настоявам да ги почистят с ултразвук, за да се чуе хубавия звук.  Най-голямата камбана е 12 тона с розетката, а самият й език 780 кг. С усилие се задвижва, дори може да повлече човек.  До Своге се е чувала някога голямата камбана. Другата е  шест тона. Тя е с език 280 кг., а другата е три тона, другата е тон и половина“.

220 стъпала водят към камбанарията на патриаршеската катедрала "Св.Александър Невски". В "Нашият ден" журналистката Николета Атанасова припомня: "Когато слушах нейния глас отново си представях какво си представят когато чуват този глас, който е твърд, приглушен и той няма нищо общо по начина по който изглеждаше. Една мъничка жена с много усмихнати сини очи. Когато я видях, тя ме изгледа изпитателно, дали съм сериозна в отношението си към всичко, което тя ще ми каже. Тя приемаше много лично това, което правеше".

Да видиш тази малка жена под огромните камбани и произвежда звук и мелодия, за мен беше зашеметяващо, спомня си журналистката. И допълва „изправи се, сложи едни ръкавици и наушници. Това малко и сухо  тяло на тази жена, изведнъж доби невероятна сила.  С едната ръка тя задаваше темпото, а с другата ръка движеше камбаните. С краката си управляваше едни малки камбанки, които изграждали мелодията".


Снимки: Ани Петрова

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветен мед

Мислим си, че медът няма с какво още да ни изненада, след като човечеството го използва за храна и като лекарство от хилядолетия. Теодора Гергова и нейният мед с цветни инфузии обаче ни опровергават. След дълги години работа в медийния свят Теодора започва да произвежда мед с рози, след като съвсем случайно открива стара рецепта за медена..

публикувано на 17.06.24 в 17:25
Вера Бонева - Чолашка и Антон Митов

Антон Митов представя: Вера Бонева - Чолашка – състезател по петанк и любител на каяка

Каква е връзката между спорта петанк и религиозния туризъм? За едно състезание в Израел, сигурността там, как се преживява културният шок и може ли да се кара каяк в Мъртво море? Да прекараш законно няколко буркана със сладко от вишни – или защо са кухи топките за петанк? За морските експедиционни каяци и къде се намира най-доброто място за каране..

публикувано на 17.06.24 в 11:45

Инициативата "Светилник" представя новите училищни химни

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" обсъдихме "Светилник" – национална инициатива на "Музикаутор" за даряване на химни на български училища. Участници в предаването бяха Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор", Милен Митев, генерален директор на БНР, Николай Маджаров-Файчето, музикант, продуцент и пътешественик, Денко..

публикувано на 17.06.24 в 11:34

Връчват наградите "Млад Благотворител" 2024

На днешния 17 юни фондация "Благотворител" отбеляза своята 20-годишнина с раздаване на наградите от националния конкурс "Млад Благотворител" 2024. Събитието бе коментирано в рубриката “Епизоди от живота” на предаването “Нашият ден”, където председателят на УС на фондацията Станислава Рашева сподели повече за доброволците и техните проекти. Станислава..

публикувано на 17.06.24 в 10:41

Програмата "Еко лято" стартира

Днес (17 юни) стартира програмата "Еко лято", организирана от Младежки център - Добрич. За програмата и участниците в нея в "Нашият ден" разказва Силвия Венелинова – организатор в Младежки център - Добрич. Програмата изгражда традиция вече над 15 години, което е заявка, че младите хора имат необходимост от подобни занимания. Венелинова..

публикувано на 17.06.24 в 09:22